knjigarna
SanjeDelaAvtorjiFestivalNovice

založba > avtorji > l > sven lindqvist

avtorji
sodelavci
Feri Lainšček
Katarina Lavš
Philippe Lechermeier
Lena Kramp
Igor Leonardi
Giacomo Leopardi
Fran Levstik
Matthew Lewis
Vincent Liegey
Nikolaj Lilin
Sven Lindqvist
Polona Lovšin
Lunn-a-park
Rosamund Lupton
Martin Luther King, ml.

Sven Lindqvist

1932

Rojen leta 1932 v Stockholmu. Doktoriral iz zgodovine literarnih ved na stockholmski univerzi, s strani švedske vlade je prejel častno mesto profesorja, častni doktorat mu je podelila Univerza v Uppsali.

Sven Lindqvist je eden najpomembnejših sodobnih švedskih piscev, prejel je veliko število literarnih nagrad. Je avtor preko tridesetih knjig, v katerih prepleta zgodovinopisje, potopis, avtobiografijo, reportažo in esej.

Mednarodno se je uveljavil predvsem s svojimi deli o Afriki, Kitajski in Južni Ameriki (China in Crisis, Land and Power in South America, The Shadow). Ukvarjal se je zlasti z zgodovino evropskega imperializma in kolonializma: Iztrebite vse divjake(Exterminate all the Brutes), rasizma, genocida in vojn (A Histroy of Bombing, The Skull Measurer’s Mistake). K obravnavanim temam pristopa na oseben in izviren način, dostopen širokemu krogu bralcev, in z ostrim kritičnim angažmajem.V svojem pisanju pogosto združuje izkušnje s potovanj s strokovno analizo obravnavane teme, tako so zanj potovanja način mišljenja oziroma problemskega spajanja teorije in prakse.

Knjigo Terra nullius je napisal leta 2005. Njegovo zadnje delo Intent to Destroy (2008) raziskuje zgodovino, psihologijo in mehanizme genocida.

Poročen z Agneto Stark, ekonomistko, ki se bori za pravice žensk. Ima dva otroka, Claro in Arona.

Avtor je konec januarja 2009 obiskal Slovenijo, več ...
 

Eden mojih vzornikov je bil gotovo Henry David Thoreau in njegov Walden, od katerega sem se naučil, da je izkustvena plat prav tako pomembna kot teoretična priprava. Drugega resnega vpliva se spominjam že bolj medlo, šlo je za švedsko knjigo V senci palminih dreves, ki je pod nedolžnim naslovom skrivala zgodbe o krutosti kolonializma.
- Sven Lindqvist v intervjuju za Buklo

Sven Lindqvist je bleščeč in izviren pisec ter ognjevit polemik. S Terro nullius se je odpravil na še eno uničujočo pot zgodovinskega raziskovanja.
- Geoff Dyer

Nič ni pozabljeno ... Sven Lindqvist, Šved, ki je analiziral početje evropskih kolonialnih držav zadnjih tristo let in prikazal tudi razvoj antropologije kot orodja Zahoda pri kolonizaciji, in tudi, kako so se percepcije spreminjale v razumevanju tujih kultur. Pokaže, zakaj smo rasisti, zakaj mi vidimo, da je naša kultura superiorna, zakaj mislimo, da je naša vera več vredna od drugih, zakaj mislimo, da so naše vrednote boljše od nekih pigmejskih, aboriginskih, indijanskih, eskimskih.
- Tomo Križnar (v oddaji Večerni gost na TV Slovenija)

Avtor se loteva podobne teme kot v svojem izjemno vplivnem delu Exterminate all the brutes, v katerem zapiše, da so se fantazije o ne samo beli superiornosti, temveč dejanskem iztrebljanju t. i. manj pomembnih ras, globoko ukoreninile v evropski kolonializem in rasistično ideologijo, ki se je osrediščila v holokavstu.
- Nika Vistoropski, intervju v Delovi prilogi Ona

Velja za enega najbolj izzivalnih in izvirnih glasov evropske levice, ki ga odlikujeta razsodno oko in intelektualna širina. Njegova proza je redkobesedna, a močna.
- Darka Zvonar Predan, Večer

... švedski potopisec in zgodovinar, ki se je z neizprosno raziskovalno vnemo posvetil vprašanjem, ki se jim je najlaže preprosto izogniti.
- Ana Schnabl, intervju v Dnevniku

Lindqvist, ki ga je od sodobnih pisateljev očaral preminuli Kapuchinsky, pravi, da obstajata dva tipa pisateljev. Tisti, ki o svojem nastajajočem delu govorijo že med njegovim nastajanjem, in drugi, med katere se prišteva tudi sam. Pravi, da spada med tiste pisatelje, ki med pisanjem novega dela o njem ne govorijo. Kajti če bi spregovoril, ga ne bi nikoli napisal. Ko je delo končano, pa o njem neizmerno rad govori.
- Neža Mrevlje, intervju v Indirektu

Na tem nepravičnem svetu si lahko želimo čim več tako sočutnih in razgledanih ljudi, kot je avtor te izredne knjige o Avstraliji in njenih prvotnih prebivalcih.
- Knjižni molj, siol.net

... pisatelj, ki si je širše mednarodno priznanje zaslužil s svojimi ostrimi knjigami o rasistični in genocidni politiki Evropejcev na različnih koncih sveta.
- Valentina Plahuta Simčič, Nedelo

Sven Lindqvist je eden najbolj izvirnih in ustvarjalnih avtorjev iz konca dvajsetega stoletja. Skupaj z angleškim pisateljem Brucom Chatwinom in italijanskim pisateljem Claudiem Magrisom (Donava) je osnoval žanr, v katerem potovanje v prostoru  hkrati pomeni potovanje v času ... Vse, kar Lindqvist zapiše, so težko pridobljena dejstva, ki temeljijo na ostrem opazovanju in prizadevnem raziskovanju. Njegove knjige so obogatene z analitičnimi sposobnostmi filozofa.
- Richard Gott, the Guardian

Lindqvist, švedski pisatelj z razsodnim očesom in intelektualno širino ...
- Gail M. Gerhart, Foreign Affairs

Lindqvist z redkobesedno, vendar močno prozo uspe preplesti dih jemajočo raznolikost tematik, ter tako izpostavi kontinuiteto med predsodki in dejanji, ki jo ločujejo celine in stoletja.
- Washington Post

Lindqvist je dobro preučil zgodovino. Redki so avtorji, ki njene lekcije znajo povezati s sedanjim stanjem s tako močjo in moralno prepričljivostjo.
- www.esterrepublic.com


Švedski pisatelj Sven Lindqvist, eden najbolj izzivalnih in izvirnih glasov evropske levice, je napisal preko petindvajset knjig, ki zajemajo široka področja politične ekonomije, potopisov, zgodovine, avtobiografije in literarne kritike. Njegova sugestivna medžanrska dela kažejo izjemno znanje in združujejo izčrpne znanstvene raziskave z ostro duhovitostjo in brezkompromisno odločenostjo za soočenje z neprijetnimi resnicami o zgodovinskem evropskem odnosu do Tretjega sveta.
- Matt Carr, Spokesman Journal

Lindqvista vznemirjajo tako grozote, ki so jih Afričani utrpeli zaradi kolonialistov v iskanju dobička, kot tudi groteskni miti, ki so ob prelomu stoletja nadomeščali znanost in antropologijo ter opravičevali brutalnosti v Afriki z argumenti, da so "manjvredne" rase vnaprej obsojene na izumrtje.
- James Harkin, New Statesman
Sven Lindqvist
seznam del
seznam dogodkov
iz medijev o avtorju
Internet povezave