knjigarna
SanjeDelaAvtorjiFestivalNovice

založba > avtorji > m > vida mokrin pauer

avtorji
sodelavci
Nika Maj
Svetlana Makarovič
Jan Makarovič
Mojca Maljevac
Nelson Mandela
Jill Mansell
Manuel Manzano
Karl Marx
Tolovaj Mataj
Zdenko Matoz
Dalene Matthee
Neža Maurer
Colum McCann
Ian McEwan
Jon McGregor
Janez Menart
Tine Mihelič
Fran Milčinski
Frane Milčinski - Ježek
Vesna Milek
Rok Mirt
Walter Moers
Vida Mokrin Pauer
Greg Mortenson
Desa Muck
Haruki Murakami

Vida Mokrin Pauer

1961

pesnica, pisateljica, prevajalka in literarna kritičarka, ki živi in ustvarja v Novi Gorici.

Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je leta 1984 diplomirala iz primerjalne književnosti in literarne teorije, naslednje leto, ob delu v Goriški knjižnici Franceta Bevka, še iz bibliotekarstva. Leta 1989 je prestopila v svobodni pesniško-pisateljski poklic. Do leta 2002 je bila devet let honorarna lit. urednica revije Primorska srečanja. V tem času je v več medijih objavila okoli 100 literarnih recenzij sodobnega leposlovja.

Poezijo objavlja v vidnejših časopisih in revijah že od 16. leta. Izdala je deset knjig poezije (3 so tudi za otroke), velik obojestranski plakat s poezijo (tudi) za otroke  in CD s knjigo pesmi: Veselje: za otroke in odrasle - z branjem svoje poezije in s klavirsko glasbo in šumi. 

Je soavtorica dveh satiričnih pisemskih romanov. Njena zbirka Krili v kletki (1997), pisana med vojnami v bivši Jugoslaviji, je doživela mnogo navdušujočih kritik in bila nominirana za nagrado Veronika, revija Mladina pa jo je ocenila za najboljši pesniški dogodek leta. Pesniška zbirka Modrice (2004) je bila nominirana za Jenkovo nagrado, ki jo izbira Društvo slovenskih pisateljev. V 2005 je v Bolgariji izšla knjiga izbranih pesmi s tremi odličnimi študijami, bio-bibliografijo in seznamom literarnih recenzij vseh knjig.

V zadnjih letih je s pesniškimi nastopi gostovala v naslednjih državah: Makedonija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Češka, Italija, Avstrija, Slovaška. Njene pesmi so izšle prevedene v 10 tujih jezikov: francoščino, angleščino, italijanščino, srbščino, makedonščino, bolgarščino, češčino, nemščino, španščino, slovaščino. Uvrščena je v nekaj leksikonov, enciklopedij in znanstvenih razprav in v 15 domačih in tujih književnih/revijalnih/internetnih antologij oziroma izborov poezije več avtorjev.

Vida Mokrin Pauer
seznam del
seznam dogodkov
Internet povezave