NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > b > janez bitenc

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
Esad Babačić
Same babe
Vladislav Bajac
Brencl banda
Muriel Barbery
Ana Barič Moder
Annie Barrows
Vladimir Bartol
Jutta Bauer
Oya Baydar
Saul Bellow
Dejan Berden
Janez Bitenc
Quentin Blake
Mirjana Bobić Mojsilović
Kirsten Boie
Russell Brand
Tadej Brate
Kristina Brenkova
Ivona Březinová
Suzi Bricelj
Brigitte
David Brooks
Dan Brown
Henrik Brun
Ken Bugul
Vesna Bukovec

Janez Bitenc

1925-2005

Janez Bitenc sodi med najpomembnejše glasbene ustvarjalce za otroke pri nas. Je avtor številnih ponarodelih pesmi, kakršne so Kuža pazi, Ringa ringa raja in številne druge. Je tudi pomemben avtor t. i. glasbenih pravljic in otroških slikanic. Njegovo pomembnejše prozno delo je Nona, spomini na otroštvo (Sanje, 2003).
_______________________________________________________
JANEZU BITENCU V SLOVO – Šentvid, 9. februarja 2005
 
Dragi Janez,
 
veliko nas je, ki se poslavljamo od tebe. Zelo veliko: Ljubljančanov, med katerimi si živel in jim postavil svojstven spomenik v prijazni avtobiografski pripovedi o svoji ljubi noni, pa očetov in mam, babic in dedkov, tet in stricev - vseh nas, ki smo rasli s stoterimi tvojimi pesmicami in glasbenimi pravljicami. Nas, ki smo jih tako radi prepevali skupaj s svojimi otroki, zdaj pa še z vnuki. Ti si največji skladatelj najmanjših in najlepših pesmic za otroke - tvoje preproste melodije in prisrčna besedila zmorejo odpreti sleherno srce in ob njih se duša razveseli, pa če je stara tri ali pa devetdeset let! Bodite kakor otroci in vaše bo nebeško kraljestvo, si vedel, pisal in - živel.
 
Življenje je skrivnost in v življenju je skrivnost nad skrivnostmi - smrt. In prav ta skrivnost - ko pride in kakor pride - nam pogosto največ pove o življenju. Modri učijo: Kakor boš živel, tako boš umrl. In obratno potemtakem - kakor bomo umrli, tako smo živeli. Ne poznam lepše smrti, ki bi prišla bolj tiho in nežno na krilih angelov, kot je prišla tvoja, ljubi Janez. Zvečer si še delal - urejal svojo naslednjo knjigo, si ogledal rokometno tekmo in šel spat. Spal si mirno in zjutraj malo potegnil. Tvoja dolgoletna življenjska sopotnica, ljuba žena Majda, te ni mogla zbuditi, da bi se pravočasno odpravila v enega izmed stoterih vrtcev, ki si jih redno in tako rad obiskoval. Ker si tako trdno zaspal. Angeli so poljubili tvoje veke in ti dali znamenje za odhod. Angeli, v katere si neomajno verjel, pisal o njih pesmice in spomine, kako so ti pomagali v življenju. Tudi zdaj so ti. Da je tvoja duša tako mirno odšla na pot proti domu.
 
Kakor si živel, ljubi Janez, tako si umrl. Včasih sem ti rekla, da vidim svetniški sijaj okoli tvoje glave. Morda pa si ga res imel? Kajti živel si popolnoma predan svoji poklicanosti - skladati glasbo in jo prepletati z zlatimi nitkami zgodbic in pesmic za otroke, ki si jih imel najrajši na svetu. In zato imajo tudi oni tebe tako zelo, zelo radi. Ko si bil med njimi s kakšno svojo pravljico, si vedno odhajal z orošenimi očmi in blaženim nasmehom. Nikoli te ne bom pozabila, ljubi Janez, nikoli - kako lep in mil in prosojen si bil, ko si opravil svoje poslanstvo. Žareč.
 
Danes je tvoja duša že doma. O tem domu si večkrat razmišljal in ko ti je umrl bližnji, si ga znal opisati, čeprav še nisi bil tam. Le kako bi nam ga opisal zdaj, ko se je dopolnilo in si odrešen? Morda bi samo ponovil, kar si napisal takrat. Tole:
O, ko bi vam mogel povedati,
kako so nebeške poljane lepe
in kako rajske ptice milo žgole,
bi vam olajšal vaše žalostno srce/ in obrisal vaše bridke solze ...
 

Na svidenje, ljubi Janez! In hvala za vse neprecenljivo, kar si nam dal!
 
Manca Košir

Janez Bitenc
seznam del
seznam dogodkov
iz medijev o avtorju

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Komunistični manifest

2. Norveški gozd

3. Muzej nedolžnosti

4. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

5. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

6. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

7. Osamosvojitev

8. Rdečelaska

9. Tiha hiša

10. Črna knjiga