NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > a > rok vilčnik - rokgre

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
Tanja Ahlin
Stana Anželj

Rok Vilčnik - rokgre

1968

pesnik in dramatik.

V Mariboru rojen leta 1968. Se izobrazi za profesorja 'likovnega'. Slika.
Ko svoji inštalaciji v prostoru doda gib in zvok ugotovi: »Saj to je vendar teater!« – in se mu zapiše. Neke noči, ko ga nosi luna, se hudo poškoduje. Poškodba leve roke ga primora, da postane desničar; takrat se začne zares – pisati, pisati in pisati. Že prvo leto napiše štiri drame.
Do sedaj se je pripetilo več kot 20 premier rokgrejevih gledaliških tekstov doma in v tujini, dram, komedij, kabarejev in besedil za otroke: Zvezda, To, Kleščar (Dule Vaupotič), Enajsto čudo, Leticija in Silvester, Blok, Milan, Mravljinčar ali gozd rdečih sadežev, Pavlek, Othella, Kokolorek, O čem govorimo, kadar govorimo o ljubezni, Sirup sreče, Bonton, Učitelj, Smeti na luni, Pika, kje je tvoja nogavica, Nevarno razmerje itd. Nekaj jih je ugledalo luč sveta tudi kot radijske igre npr. Legenda o človeku, Dež, Kleistovo pismo ...
Leta 2000 dobi za dramo To Grumovo nagrado za najboljšo Slovensko dramo, nato leta 2004 nagrado Žlahtno komedijsko pero za najbolje napisano komedijo Pavlek, ki zmaga na Festivalu monodrama Ptuj 2004. Leta 2008 se zgodi druga Grumova nagrada za Smeti na luni.
Je eden od scenaristov najuspešnejše Slovenske humoristične tv serije Naša mala klinika in Lepo je biti sosed, pisec besedil in ustanovitelj glasbene skupine Patetico ter pisec besedil za pevko Neisho. Pred kratkim je ugledal luč sveta njegov novi glasbeni projekt – glasbeni album ansambla Papir, ki je vodilni predstavnik gibanja Nova popevka iz Maribora.
Izdal je dva romana Mali ali kdo si je življenje zmislo? in Deset let razmišljanja ter zbirko pravljic Vesoljne pravljice ter pesniško zbirko Sanje.
Živi od dela v Mariboru.

Avtor, ki se podpisuje s psevdonimom rokgre, je ta hip vodilno pero mlajše generacije slovenskih dramatikov.
(Teden slovenske drame, zloženka)

Rok Vilčnik - rokgre
seznam projektov
iz medijev o avtorju

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Muzej nedolžnosti

2. Komunistični manifest

3. Norveški gozd

4. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

5. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

6. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

7. Osamosvojitev

8. Rdečelaska

9. Tiha hiša

10. Alamut (English)