NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > g > urban golob

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
Neil Gaiman
Eduardo Galeano
Inka Garcilaso de la Vega
Ina May Gaskin
Sylvie Germain
Paolo Giordano
Daniel Glattauer
Viktorija Zmaga Glogovec
Dmitry Glukhovsky
Johann Wolfgang Goethe
Urban Golob
Fantje z Jazbecove grape
John Green
Peter Greenaway
Bogdan Grom
družina Grubar
Karel Gržan

Urban Golob

1970

V srednji glasbeni šoli je igral tolkala, nakar se je vpisal na študij geografije in sociologije kulture. Po diplomi je postal najprej svobodni novinar (bil je urednik fotografije pri slovenski outdoor reviji Grif), zdaj pa ima status samostojnega ustvarjalca v kulturi – fotografa.
 
Kot alpinist se največ ukvarja s plezalno fotografijo, fotografiranjem outdoor športov in reportažno fotografijo. Zaradi glasbene preteklosti (sedem let je igral bobne pri Vladu Kreslinu) ga zelo zanima tudi glasbena fotografija. Leta 2000 se je kot fotograf udeležil odprave Ski Everest 2000, kjer je fotografiral Karničarjevo prvo neprekinjeno smučanje z vrha Everesta. Fotografijo s tega podviga so mu objavili tudi v National Geographicu. Sodeluje še z revijami Outside, Alpinist, Desnivel, Montagne magazine in mnogimi drugimi.
 
Njegov najodmevnejši alpinistični uspeh je bilo prvo zimsko prečenje slovenskih Alp od Tolmina do Maribora, ki ga je v trinajstih dneh opravil februarja 1998 za promocijo Sklada za pomoč otrokom z rakom in krvnimi boleznimi. Film, ki so ga posneli o podvigu, je bil nagrajen na mednarodnem festivalu gorniškega filma.
Leta 2002 je s soplezalcema preplezal novo smer v zahodni steni Peaka 41 (6654 m) v nepalski Himalaji in kot prvi Zemljan stal na njegovem vrhu. Pred njimi so na dotlej neosvojeno himalajsko goro poskušale prilesti že štiri močne mednarodne odprave.
 
Urban Golob je predvsem fotografist in pisec, po potrebi sociolog in sprehajalec psa.

Urban Golob
seznam del
seznam projektov
seznam dogodkov
iz medijev o avtorju

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. 95 tez

2. Humoreske - 13 + 8 humoresk

3. #Človek

4. Nekaj zelo zelo lepega

5. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

6. Žvižgači

7. Svoboda ali suženjstvo?

8. #Pravica

9. Strel v tišino

10. Sončna ura