NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > c > noam chomsky

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
James Cameron
Peter Carnavas
Antoine Cassar
Helena Cestnik
Daniel Chavarría
Ernesto Rafael "Che" Guevara de la Serna
Noam Chomsky
Agatha Christie
Susanna Clarke
Clavimerata
Harlan Coben
Michael Cunningham
Karin Cvetko Vah

Noam Chomsky

1928

NOAM CHOMSKY je svetovno ugleden politični aktivist, pisec in profesor jezikoslovja. Rodil se je 7. decembra 1928 v Philadelphiji v zvezni državi Pennsylvanija (ZDA). Po doktoratu iz lingvistike je leta 1955 pričel z delom na Massachusetts Institute of Technology (MIT), kjer je še danes zaposlen na oddelku za lingvistiko in filozofijo. Leta 1967 je izdal esej Odgovornost intelektualcev in postal eden vodilnih nasprotnikov vietnamske vojne. Odtlej je poznanost širom sveta dosegel z vztrajnim političnim aktivizmom, ki ga je zaznamovala lucidna kritika zunanje politike ZDA, analiza delovanja množičih medijev, analiza mednarodnih odnosov, zagovarjanje človekovih pravic itn. Objavil je več kot 80 knjig in prek tisoč razprav s področja lingvistike, filozofije, politike, kognitivnih znanosti in psihologije. Glede na obsežnost njegovega opusa so dosedanji prevodi njegovih del v slovenščino tako rekoč zanemarljivi. Do danes (marec 2005) je izšlo nekaj intervjujev, štirje članki in le dve monografiji: Znanje jezika: o naravi, izviru in rabi jezika (Mladinska knjiga, Ljubljana 1989) in Somrak demokracije (Studia humanitatis, Ljubljana 1997 in 2003), ki prinaša prevode os­mih besedil nastalih v letih med 1969 in 1996. Ob njegovem obisku v Ljubljani konec marca 2005 pri založbi Sanje izideta 911: Enajsti september ter Profit pred ljudmi.
Prizadevanja profesorja Chomskega za ve demokracije zelo cenijo mirovna gibanja in gibanja za družbeno pravičnost z vsega sveta. Več o njegovem liku in delu si med drugim lahko preberete na njegovi uradni spletni strani: http://www.chomsky.info

Svoboda brez priložnosti je hudičevo darilo, preprečevati takšne priložnosti pa je zločin. Usoda ljudi, ki so bolj ranljivi, izostri mero nečesa, kar bi lahko imenovali »civilizacija«.
 
 
 
fotografija: Urban Golob

Noam Chomsky
seznam del
iz medijev o avtorju
Internet povezave

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Muzej nedolžnosti

2. Norveški gozd

3. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

4. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

5. Osamosvojitev

6. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

7. Kaj lepega povej

8. Komunistični manifest

9. Moji izumi | My Inventions

10. Rdečelaska