NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > j > dušan jelinčič

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
Adriano Janežič
Tove Jansson
Dušan Jelinčič
Samo Jenčič
Radovan Jenko
Miljenko Jergović
Jerneja Jezernik
Eva Joly
Jonas Jonasson
Robert Jukič
Franco Juri
Miran Jus
Andrej Jus
Manca Juvan

Dušan Jelinčič

1953

Rodil se je v Trstu leta 1953. Diplomiral je na filozofski fakulteti tržaške univerze iz sodobne književnosti in modernih jezikov. Je novinar pri slovenskih radijskih in televizijskih poročilih ustanove RAI.
Piše prozo, esejistiko, razprave, literarne in gledališke kritike za slovenski ter italijanski tisk, radio in televizijo.
Poleg literature se posveča alpinizmu. Leta 1986 se je udeležil alpinistične odprave "Karakorum 86" in se kot prvi plezalec iz dežele Furlanije - Julijske krajine povzpel na vrh himalajskega osemtisočaka Broad Peak. Leta 1990 pa se je z mednarodno odpravo "Alpe-Jadran" podal na Mount Everest, leta 2003 pa je preplezal himalajski osemtisočak Gašerbrum 2.
Jelinčič je kot pisatelj priznan in uveljavljen tudi v Italiji, saj je bil prevod Zvezdnatih noči v italijanščino (Le notti stellate, 1994) prava uspešnica na vsedržavni ravni: doživel je dve izdaji in štiri ponatise, zanjo pa je avtor prejel štiri najprestižnejše vsedržavne nagrade (Nagrado ITAS - Srebrni osat za planinsko literaturo v okviru gorniškega festivala v Trentu, nagrado Bancarella Sport, posebno nagrado italijanskega olimpijskega odbora CONI in mednarodno nagrado Acerbi). Pri turinski založbi Vivalda je v najpomembnejši zbirki italijanske planinske literature I Licheni - Lišaji objavil prevod Biserov pod snegom v italijanščini (Perle sotto la neve, 1997) ter ob dosedanjih dveh izdajah doživel velik uspeh pri kritiki in bralcih. Leta 2002 pa je v italijanščini objavil roman Tema na pomolu (Scacco al buio), ki si je leta 2004 prislužil drugo mesto mednarodne nagrade Scritture di frontiera (za Matvejevićem).
Alpinistični roman Zvezdnate noči dviga žanr planinskega pisanja na raven polnopravne literature. Gre za največkrat nagrajeno literarno delo slovenskega pisatelja v svetu.Knjižne objave: Zgodovina Slovenskega planinskega društva Trst (1984, monografija); Srečanje nikjer (1985, potopisna pripoved); Zvezdnate noči (1990, alpinistični roman, dobitnik nagrade Vstajenje); Biseri pod snegom (1992, alpinistični roman); Tema na pomolu (1995, roman); Prazne sobe (1995, zbirka novel); Budovo oko (1998, roman); Tisti vonj po Krasu (1998, spominska povest); Ljubezen v času samote (2000, roman), Umor pod K2 (2000, roman), Martin Čemur (2002, roman), Legenda o človeku, ki je govoril z vetrom (kratek roman, 2004), Eseji z zahodnega roba (zbirka esejev, 2005). V sodelovanju s sestro Rado je uredil spomine očeta in tigrovskega voditelja Zorka Jelinčiča Pod svinčenim nebom (1994).
Gledališki igri: 1. Oseka na robu gozdov, drama, koncertna predstava, Slovensko stalno gledališče – Trst, 2005/06; 2. Aleksander od kresnic, dramski monolog, nagrada Prem 2005;


... dve stalnici Jelinčičevega sloga: svež, živ jezik, s plastičnimi dialogi in slikovitimi opisi narave, ter naracija, ki na impliciten način odpira mnoga, za človeka katere koli kulture, bistvena vprašanja, odgovorov nanje pa ne daje, vsaj eksplicitno ne. Tako v bralcu zbuja ‛majhnost’, nebogljenost, ne le ob vrhovih najvišjih gora – ob soočanju z mogočnostjo narave, zunanjim svetom, temveč tudi ob soočanju s človekovim notranjim, nikdar do konca razvozlanim svetom.
- dr. Matejka Grgič, gore-ljudje.net

Dušan Jelinčič
seznam del
seznam projektov
seznam dogodkov
iz medijev o avtorju
Internet povezave

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Nekaj zelo zelo lepega

2. Alamut (English)

3. Lahko pokukam v tvojo pleničko?

4. Magične zgodbe starega Egipta

5. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

6. Pokrpajmo žive

7. Kaj lepega povej

8. Komunistični manifest

9. Čompe

10. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)