NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > h > florence hartmann

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
Aleš Hadalin
Steven Hall
Chad Harbach
Florence Hartmann
Frank Herbert
Hermann Hesse
Stéphane Hessel
Khaled Hosseini
Michel Houellebecq
Vladimír Hulpach
Tomaž Humar

Florence Hartmann

V devetdesetih letih je kot dopisnica z območja nekdanje Jugoslavije enajst let poročala za francoski Le Monde. Leta 1999 je izdala svojo prvo knjigo, Milošević, la diagonale du fou (Milošević, diagonala blazneža). Oktobra 2000 je postala dolgoletna tiskovna predstavnica in svetovalka glavne tožilke haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, Carle Del Ponte. O delu haaškega sodišča in o pogubnem izdajstvu pravice je spregovorila v knjigi Mir in kazen: skrivne haaške vojne med mednarodnim pravom in mednarodno politiko, ki je izšla septembra leta 2007.

* Aprila 2009 je bil v oddaji Globus na TV Slovenija objavljen intervju s Florence Hartmann; posnetek oddaje si lahko ogledate na tej povezavi.

Človeka in njegovo preživetje je potrebno postaviti v središče naših skrbi in zaščito držav zasnovati najprej kot zaščito ljudstev, red in varnost sveta pa kot nekaj, kar je povezano s pravosodjem in spoštovanjem njegovih pravil, saj preživetja držav pač ni moč doseči za ceno ogrožanja celotnih ljudstev ...
- Florence Hartmann, odlomek iz knjige Mir in kazen

... sodni proces pomeni dokument za prihodnje generacije. Ni dovolj, da se jih znebimo, ampak da jih osramotimo; ne z mučenjem in smrtjo, temveč z razkritjem njihovih zločinov.
- Florence Hartmann v intervjuju za spletni portal siol.net

... nasprotujem tistim, ki bi mojo knjigo radi izkoristili proti tribunalu. Ta ni naperjena proti mednarodnemu pravosodju. Prav nasprotno. To je poštena knjiga, ki govori tudi o napakah sodišča. In razlaga, zakaj so se pojavile. Teh namreč v večini primerov ni zakrivilo sodišče, ampak je do njih prihajalo zaradi sodišču nenaklonjenega okolja.
Predvsem politike?
Absolutno. V prihodnosti, ko bo sodišče končalo vse primere, bo zagotovo dovolj priložnosti za temeljito analizo njegovega dela. In tudi za kritike. Takrat bo dokončno jasno, kakšen je bil pravzaprav prispevek Haaga pri razkrivanju balkanske morije.
- odlomek intervjuja Branka Sobana s Florence Hartmann v Sobotni prilogi Dela

Zaradi zapisov v knjigi in v tekstu, ki ga je objavil Bosanski inštitut, je MKSJ lani proti Hartmannovi vložilo obtožnico. Tako se je novinarka, ki se je borila za razkritje resnice o vojni in za neovirano delo sodišča, znašla na njegovi zatožni klopi ...
- Tanja Lesničar Pučko, intervju s Florence Hartmann v Dnevnikovem objektivu

Če Carla Del Ponte kaj pove in kaj zamolči, Hartmannova pove vse.
- Dragica Jaksetič, Delo; preberite prispevek Sojenje Florence Hartmann zaradi nespoštovanja sodišča

... ena najboljših poznavalk »realnega delovanja« mednarodnega kazenskega in humanitarnega prava.
- Boštjan Videmšek, Sobotna priloga; preberite prispevek Florence Hartmann o zločinih v Sudanu

Haaška tožilka je Hartmannovo opisala kot »svojo osebno enciklopedijo za vse stvari v zvezi z Jugoslavijo«. Ko obrnemo zadnjo stran Miru in kazni, vemo, zakaj.
- Alenka Vesenjak, Polet, priloga Dela


Florence Hartmann
seznam del
seznam dogodkov
iz medijev o avtorju
Internet povezave

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Komunistični manifest

2. Norveški gozd

3. Muzej nedolžnosti

4. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

5. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

6. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

7. Osamosvojitev

8. Sneg

9. Čompe

10. Amerikanka