NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > m > ian mcewan

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
Nika Maj
Svetlana Makarovič
Jan Makarovič
Mojca Maljevac
Nelson Mandela
Jill Mansell
Manuel Manzano
Karl Marx
Tolovaj Mataj
Zdenko Matoz
Dalene Matthee
Neža Maurer
Colum McCann
Ian McEwan
Jon McGregor
Janez Menart
Tine Mihelič
Fran Milčinski
Frane Milčinski - Ježek
Vesna Milek
Walter Moers
Vida Mokrin Pauer
Greg Mortenson
Desa Muck
Haruki Murakami

Ian McEwan

1948

Rojen leta 1948 v Angliji je s svojimi literarnimi dosežki zaslovel daleč naokrog in si zaslužil ploskanje bralcev in kritikov vsega sveta. Zbirka nagrad se je pričela s Somerset Maugham Award iz leta 1976, ki je nagradila njegovo prvo zbirko kratkih zgodb First Love, Last Rites (Prva ljubezen, zadnji obredi). Med njegovimi najbolj poznanimi deli sta Pokora in Amsterdam – slednjega je leta 1998 oplemenitila Bookerjeva nagrada, zanjo pa je bil v letu 2007 predlagan tudi njegov zadnji roman, Na obali Chesil. Pisec, ki je moral naravi vrniti pest prodnikov, ki jih je z znamenite angleške obale Chesil Beach v zgražanje okoljevarstvenikov odnesel z namenom pisateljske inspiracije, svoje zgodbe prežema z življenji v skrivnostnih, grozečih teminah, zastrtih s pretnjami in strahovi.

McEwanova proza je mojstrska kot vedno. Tokrat išče izjemno subtilno ravnotežje med objektivnostjo in naklonjenostjo, med suhim humorjem in globokim sočustvovanjem. To delo potrjuje moje prepričanje, da nihče, ki trenutno piše v angleškem jeziku, ne presega niti ne dosega McEwanovih dosežkov.
- Jonathan Yardley, Washingtone Post

Če zadnje romane Iana McEwana (Enduring Love, Pokora, Sobota) gledamo kot na simfonije, mogočne strukture s številnimi kompleksnimi temami, ki se spretno razvijajo in prepletajo, je knjiga Na obali Chesil komorna skladba, bolj intimna in subtilna, zato pa nič manj kompleksna in natančno izdelana.
- Jane Shilling, The Times

Naš apetit za McEwanovo mojstrstvo je merilo za naše zadovoljstvo ob paralaktičnem učinku literature na naše misli med branjem: njegove pripovedi nas vročično silijo naprej, saj si obupano želimo razkritja (imaginarnih) skrivnosti, hkrati pa nas njegovi stavki hladno ustavljajo, da se lahko naužijemo izraza (imaginarne) zavesti drugega človeka. - Jonathan Lethem, The New York Times

... »kronski princ« sodobne angleške proze.
- Igor Bratož, Književni listi, Delo

Ian McEwan
seznam del
seznam dogodkov
iz medijev o avtorju
Internet povezave

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Alamut (English)

2. Lahko pokukam v tvojo pleničko?

3. Nekaj zelo zelo lepega

4. Komunistični manifest

5. Čompe

6. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

7. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

8. 95 tez

9. Prevarana Slovenija

10. Zvezdica Zaspanka