NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > k > steve klink

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
Mila Kačič
Kama Sywor Kamanda
Alma Karlin
Dean Karnazes
Maja Kastelic
Zlatko Kaučič
Yasunari Kawabata
Nahid Kazemi
Margrit Kennedy
Maylis de Kerangal
Steve Klink
Kluun
Franček Knez
Herman Koch
Jana Kocjan
Tomo Kočar
Tjaša Koprivec
Barbara Korun
Sava Kosmač
Srečko Kosovel
Ahmadou Kourouma
Jani Kovačič
Lojze Kovačič
Matej Krajnc
Josef Kremláček
Davor Krile
Hari Kunzru
Peter Kus
Emir Kusturica

Steve Klink

Pianist, skladatelj in aranžer. Rojen v osrčju Amerike, kar ga je zaznamovalo tudi v glasbenem smislu. »Ameriški srednji vzhod je prav poseben prostor. V nasprotju z ustaljenimi trendi zasičenih jazzovskih krogov ameriških velemest so tod, ko sem odraščal, prevladovali folk, blues in nezamejena prostranost.« V otroštvu je s starši prepotoval vzhodno in zahodno Evropo, spoznaval raznolike glasbene izraze in se začel preizkušati v komponiranju.

Študiral je jazzovsko kompozicijo na Konservatoriju Nove Anglije v Bostonu, kasneje nekaj časa živel v New Yorku. Ker je jazz širok pojem, je Steve Klink vselej strmel k samosvojemu in izvirnemu odnosu do tradicije jazza. Svoj jazzovski slog je obarval s prvinami folka in ga poimenoval folkbob: blues, soul, gospel in celo swing, začinjen s hardbopom in bebopom. »Če pogledam nazaj, sem lahko hvaležen, da sem odraščal v Iowi. Gnetlo se je izjemnih skupin in umetnikov, kot so Greg Brown, Bo Ramsey in Big Wooden Radio. V bližnjem Chicagu so sloveli bluesovski pianisti, na primer Sunnyland Slim. Skupine, ki so igrale bluegrass, so se venomer ustavljale na turnejah med obema obalama.«

Več let je živel in ustvarjal v Nemčiji, kjer je zasnoval The Steve Klink Trio, s katerim je izdal svoj avtorski prvenec Blue Suit (1997), nato Places to Come From, Places to Go (2001), 15 priredb pesmi Joni Mitchell, zatem album Feels like home (2000), priredbe pesmi Randyja Newmana ter album Searching The Blue (2006), povratek h koreninam svojega glasbenega sveta.

Pri nas je znan kot sodelavec in življenski sopotnik Mie Žnidarič, s katero je kot avtor glasbe in aranžer ustvaril naslednje albume: Hold My Hand (1995), I Wish I Knew How (1996), Pobarvanko (1998), Iskre (2000), v sodelovanju z Big Bandom RTV Slovenija album Preblizu, predaleč (2004). Njun najnovejši glasbeni projekt je album Nevidni orkester (2008). Za ta album je Steve Klink uglasbil verze Ferija Lainščka.


Foto: Neca Falk

Mia je hvaležna vesolju, ker lahko počne tisto, kar si je vedno želela, pri ustvarjanju svoje glasbe je ustvarjala z velikimi umetniki, mednje spada tudi pianist Steve Klink ...
- MMC RTV SLO

Naj bo big bandovska skladba, jazz, bebop, blues, folk, country ali melodija, ki nekomu kratkočasi urice na čezoceanskem letu, glasba Steva Klinka nosi pridih večnosti – in bo tudi zato o(b)stala.
- Boštjan Malus


Neverjetna rahločutnost!
- WAZ Westdeutsche Allgemeine Zeitung

Kot njegov idol (Randy Newman) pred njim, se Klink izkaže za mojstra krčenja do osnovnih prvin in do določenega razpoloženja. S šampanjsko rahlimi dotiki in valujočimi okraski sijajnega igranja se stilsko uvršča med Ramseyja Lewisa and Oscarja Petersona.
- Klassik Heute

Steve Klink je odličen pianist, ki združuje tehnično izjemnost s čustvi – v svojih najboljših trenutkih swinga kot mladi Oscar Peterson.
- Stereoplay

(Steve Klink) je eden tistih čarodejev, ki znajo prebuditi tradicijo in jo oživiti z zgolj desetimi prsti in 88 tipkami; ki znajo star zvok spremeniti v novega in novega v starega, ne da bi spodkopali nespremenljivi enostranski tok časa in dogodkov. Njegovo igranje je več kot le swing, blues, bebop in boogie; je čisto veselje do pripovedništva. In Steve ima povedati veliko …
- Tip Berlin

Lahek, lahkoten swing. Stevu Klinku iz Iowe ni dovolj, da njegov klavir zveni; z njim pripoveduje drobne zgodbe. Steve Klink, njegova zvezda bo gotovo še svetlo sijala.
- Max

Steve Klink – pianist, ki nas ovije v dobro počutje.
- TV priloga RTV

Steve Klink je skladatelj, aranžer in pianist, poklican za uglasbitev Lainščkove poezije. V svojem ustvarjanju združuje čutno in duhovno podstat, iz katere je jazz nastal in s katero še vedno pomlaja svet, zamah swinga in zamaknjenost spirituala, veselje do igranja, ki ga poznamo iz jazzovskih klubov, in otožnost bluesa.
- Milan Dekleva (iz spremne besede k albumu Nevidni orkester)

Klinkova glasba je tako baladno razpoloženjska kot spevno ritmična. Lahko je skopo odmerjena ali razkošno instrumentalno opremljena. Glasba ni le spremljava uglasbene poezije, je njena opora in obenem nadgradnja, večkrat tudi solistično zvedava.
- Rasto Božič, park-on.net

Lepota, ki vseh se dotika ... za glasbo, aranžmaje in produkcijo je imenitno poskrbel pianist Steve Klink.
- Jure Potokar (o albumu Nevidni orkester), Polet

Čistost in jasnost pevkinega glasu sta prisotni v vseh njenih delih, ki jih ustvarjata z življenjskim sopotnikom in sodelavcem Stevom Klinkom.
- siol.net

Album je aranžmajska in produkcijska mojstrovina ... Težko bi si predstavljali slovenskega izvajalca, ki bi bil uspešnejši pri zapeljevanju v jazz kot Mia Žnidarič ... To ji omogočajo besedila Ferija Lainščka in kompozicije Steva Klinka.
- Andrej Predin, Slovenske novice

Ganljiv jazz za najbližje ... Glasba na albumu prepleta različne sloge, v katerih je Steve vpel Miin glas v swing (Pesem namesto zlatnika), blues (Z očetom), bossa novo (Begunka sem, ki ne beži) in balado (Skriti ljubimci). Tako lične plošče vokalnega jazza že dolgo nismo imeli.
- Zdenko Matoz, Delo

Nevidni orkester ... res odlična stvaritev, ki ti enostavno zleze v podzavest in pomiri duha.
- Ksimeroni Vrbetič, Radio Nova

Nad Miino ploščo Nevidni orkester sem prevzet in očaran: besedila Ferija Lainščka, glasba Steva Klinka, ki jo ljubezen do Mie preveva v biti, predvsem pa njen glas.
- Anžej Dežan (v časopisu Total tedna)

Pred kratkim sem bila na primer na koncertu Mie Žnidarič v festivalni dvorani. Ne vem, kaj ima ta punca, ampak vedno me gane ... Feri Lainšček ji je napisal odlična besedila in Steve Klink je naredil krasno muziko.
- Vesna Zornik (Katalena)

Ob poslušanju dvanajstih skladb smo deležni izvrstnega prepleta treh elementov, ki ustvarjajo edinstveno vzdušje plošče: besedila, glasbe in glasu.
- Katja Nared, Na svoji zemlji

… neprecenljivi prispevek k zakladnici slovenskega glasbenega ustvarjanja, vrhunski aranžmajski in produkcijski izdelek.
- Sara Köleš, Pomurski vestnik

Novi album Nevidni orkester izvrstne jazzovske pevke Mie Žnidarič zbira same pohvale. Pesmi Ferija Lainščka je uglasbil njen mož Steve Klink, vsi priznani glasbeniki, ki sodelujejo, so igrali v živo na akustične instrumente. V Nevidnem orkestru ničesar ne manjka in ničesar ni odveč, je zapisal Milan Dekleva, in zasluge za to imajo vsi, kajti jazz je vedno hipnotični obred sozvenenja, nepredvidljivo vznikanje nezavednega.
- Glorija Marinovič, 7 dni

Feri Lainšček ... se tokrat predstavlja tudi kot avtor besedil, ki jih je uglasbil pianist in skladatelj Steve Klink. Najvidnejša džezovska vokalistka v Sloveniji nam tokrat podarja album, ki bo naše domove napolnil z razpoloženjem, značilnim za džezovske klube.
- MMC RTV SlovenijaSteve Klink
seznam del
seznam dogodkov
iz medijev o avtorju
Internet povezave

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Nekaj zelo zelo lepega

2. Alamut (English)

3. Lahko pokukam v tvojo pleničko?

4. Kaj lepega povej

5. Pokrpajmo žive

6. Komunistični manifest

7. Čompe

8. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

9. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

10. 95 tez