NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > l > feri lainšček

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
Feri Lainšček
Katarina Lavš
Philippe Lechermeier
Lena Kramp
Igor Leonardi
Giacomo Leopardi
Fran Levstik
Matthew Lewis
Vincent Liegey
Nikolaj Lilin
Sven Lindqvist
Polona Lovšin
Lunn-a-park
Rosamund Lupton
Martin Luther King, ml.

Feri Lainšček

Pisatelj, pesnik, dramatik in scenarist. Dobitnik številnih priznanj: za roman Ki jo je megla prinesla je leta 1995 prejel Nagrado Prešernovega sklada, za roman Namesto koga roža cveti je leta 1997 prejel kresnika, zbirka pravljic Mislice je bila leta 2001 nagrajena z večernico, za roman Muriša leta 2007 znova prejme nagrado kresnik. Po njegovih romanih so bili posneti filmi, med najbolj gledane zagotovo sodi Petelinji zajtrk.

V čem je čar Lainškovega pisanja in njegova skrivnostna moč, da iz prvotne oblike besedila vedno znova obsije tudi druge ustvarjalne svetove kot so film in glasba? O tem se mora vsak sam prepričati, toda izpostaviti velja njegovo izjemno sposobnost, da z besedami prepričljivo nagovarja domišljijo bralcev. Brati njegova besedila, obenem pomeni videti podobe, si izrisovati različne zgodbe in občutja literarnih likov - njegov slog pisanja vselej vabi v popolno literarno doživetje.

Iz opusa njegovih pesniških zbirk izstopa Ne bodi kot drugi (2007), ki je doživela že tretji ponatis. Nekatere pesmi iz te zbirke nosijo prav posebno usodo: pred časom jih je Feri Lainšček poslal dolgoletni prijateljici Mii Žnidarič, temu sklopu je dodal še nekaj drugih pesmi ter eno, Nevidni orkester, posvetil Mii. Pesmi so bile brane, občudovane in nazadnje s kreativnim dotikom Steva Klinka tudi uglasbene. Zaživele so na albumu Nevidni Orkester.


Foto: Neca Falk

Feri je taka duša, ko te pogleda, vidi vate, vsa moja razmišljanja in zgodbe je vpletel v besedila, zato so pesmi pisane na mojo kožo.
- Mia Žnidarič o sodelovanju z Lainščkom pri Nevidnem orkestru, več ...

... je mojster vzdušij in zna v nekaj verzih izrisati kompleksne zgodbe.
- Milan Dekleva

... najuspešnejši slovenski literarni ustvarjalec našega časa, Feri Lainšček, ki ni samo imeniten pisatelj pogosto nagrajevanih in množično branih romanov, ampak tudi pesnik. In to pesnik s pretanjenim občutkom za ritem in melodijo, za pravo količino besed, ki v glasbi zaživijo svoje čisto posebno življenje, s primerno vokalno interpretacijo pa dobijo razsežnosti, ki jih na papirju najprej morda niti ne opazimo. Pri Nevidnem orkestru, zbirki dvanajstih liričnih utrinkov, se mu je to še posebej lepo posrečilo.
- Jure Potokar, Polet

Njegova besedila odlikuje izjemen občutek za pomen, spevnost in ritem besed.
- Andrej Predin, Slovenske novice

Prekmurski romantik.
- Revija Nova

Desa Muck in Feri Lainšček. Všeč sta mi, ker znata tragične teme opisati duhovito. Oba sta mi zelo blizu in ju rada berem.
- Alenka Žavbi, fotografinja (v časopisu Indirekt na vprašanje kdo je vaš najljubši slovenski pisatelj)

Zadnje pesmi, ki sem jih bral, so bili poetični biseri Ferija Lainščka Ne bodi kot drugi. Piše o univerzalnih občutkih na oseben način s preprostimi besedami in odprtim srcem. Njegove pesmi so mi polepšale dan.
- Zoran Predin v reviji Jana

Feri Lainšček
seznam del
seznam projektov
seznam dogodkov

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Muzej nedolžnosti

2. Norveški gozd

3. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

4. Kaj lepega povej

5. Komunistični manifest

6. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

7. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

8. Črna knjiga

9. Alamut (English)

10. Osamosvojitev