NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > p > bert pribac

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
Boris Paternu
Patetico
Eda Pavletič
Boštjan Pavletič
Jernej Pečak
Jana Pečečnik
Nika Perunović
Boštjan Gorenc - Pižama
Duša Počkaj
Meri Avsenak Pogačnik
Denis Poniž
Jure Potokar
Lili Potpara
Petra Preželj
Bert Pribac
Miro Prljača

Bert Pribac

1933

Medicinski bibliotekar, pesnik, esejist, prevajalec.

Rojen 16. januarja 1933 v Sergaših v Slovenski Istri, a preživel najmanj 40 let v Avstraliji, kamor je bil prisiljen emigrirati. Gimnazijo je končal v Kopru, nato 1959. leta absolviral primerjalno književnost v Ljubljani. V tujino, takratno Zahodno Nemčijo, je odšel julija 1959. leta, ker je prišel v spor z oblastjo in svojo vestjo. Marca 1960 je emigriral v Avstralijo, kjer je najprej opravil maturo iz angleščine, nato strokovno šolo iz knjižničarstva in kasneje magisterij iz medicinskega bibliotekarstva. Po nekajkratnemu postanku v Narodni biblioteki Avstralije se je zaposlil kot zdravstveni bibliotekar v avstralskem zveznem ministrstvu za zdravje, kjer je vodil njihovo dokumentacijsko in bibliotekarsko službo in postal občasni svetovalec za zdravstveno informatiko pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO).

Sodi med najvidnejše književne ustvarjalce slovenske diaspore. Plod njegovega pesniškega ustvarjanja so naslednje zbirke: Bronasti tolkač (1962), V kljunu golobice (1973), Prozorni ljudje (1991), Kiss me, Koštabona (2003), Vonj po jasminu (2008). Mnoge pesmi je objavil v različnih revijah in antoloških zbirkah.

Po njegovi zaslugi so v slovenskem jeziku zaživeli drobci avstralske poezije: Konec sanjske dobe: antološki prerez sodobne avstralske aboriginske poezije (2003), Vesolje okrog kuščarja : iz avstralske poezije 20. stoletja (2003), Zajemalka časa : pet pesnikov Avstralije (2005). Je tudi avtor spremne besede h knjigi Svena Lindqvista: Terra nullius. Potovanje po nikogaršnji zemlji. V sodelovanju z Davidom Brooksom sta pri ugledni založbi Salt objavila prevod pesmi Srečka Kosovela The Golden Boat (2008).

Od leta 2000 ponovno živi v rodnih Sergaših, kjer je v svoje veliko veselje zasadil vinograd in sadovnjak.


Eno zajemalko časa mi pustite
in polna jadra zavesti ...

Bert Pribac
seznam projektov
seznam dogodkov
Internet povezave

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Komunistični manifest

2. Norveški gozd

3. Muzej nedolžnosti

4. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

5. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

6. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

7. Osamosvojitev

8. Rdečelaska

9. Tiha hiša

10. Črna knjiga