NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > z > dane zajc

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
Dane Zajc
Katja Zakrajšek
Goran Završnik
Rok Zavrtanik
Jože Zupan

Dane Zajc

1929-2005

eminenca slovenske literarne in kritične besede. V nenehnem ustvarjalnem ritmu je deloval kot član uredništev revij Beseda, Naša sodobnost, Revija 57, Perspektive, Problemi, Sodobnost in sodi med ustanovitelje Odra 57 in Nove revije. Znan je po svojih dramskih besedilih in številnih pesniških zbirkah.
 
Med leti 1991-1995 je predsedoval Društvu slovenskih pisateljev, bil je član SAZU in prejemnik mnogih priznanj in nagrad, dobitnik Prešernove nagrade. Njegove pesmi so bile večkrat prevedene in uvrščene v priznane mednarodne antologije.

Daneta Zajca žal ni več med nami, a njegova pesniška kreativnost pušča sledi v sodobnem kulturnem prostoru - z izidom albuma The Last Side of the Mountain jo v karizmatični glasbeni interpretaciji oživlja Chris Eckman

Pri Študentski založbi je v zbirki Beletrina izšla knjiga V Belo - zbrane pesmi Daneta Zajca. Ob ponatisu vseh sedmih izvirnih pesniških zbirk, knjiga zaobsega tudi pesnikove zgodnje pesmi ter pesmi in cikle, ki so bili objavljeni le revialno, med drugimi tudi zadnji pesnikov večji lirski cikel Križev pot (2004). Sestavni del knjige so tudi pesmi iz Zajčevih dram, od zgodnjih iz Otrokov reke (1963) pa do Jagababe (2007). Knjigi je priložena zgoščenka Ogenj v ustih, zvočni zapis nepozabnega sodelovanja med pesnikom ter igralcem in glasbenikom Janezom Škofom (skupina Čompe).

Pesnik, dramatik, esejist in mladinski pisatelj Dane Zajc je slovensko literaturo zaznamoval že s pesniškim prvencem Požgana trava (1958), ki ga je določal samonikel in izvirni jezik, temelječ na bogati metaforiki.
- Mladina

V pesmih, ki sem jih izbral, je neka jasnost njegovih poetičnih vizij, za katere sem prepričan, da smo jih dobro ujeli v moje interpretacije.
- Chris Eckman, intervju v Delu

Dane Zajc
seznam projektov
seznam dogodkov
Internet povezave

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Muzej nedolžnosti

2. Norveški gozd

3. Kaj lepega povej

4. Komunistični manifest

5. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

6. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

7. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

8. Osamosvojitev

9. Lahko pokukam v tvojo pleničko?

10. Sneg