NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > v > marko vezovišek

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
Gorazd Vahen
Slavo Vajt
Erik Valenčič
Guido van Genechten
Vesna Fabjančič Rustja
Marko Vezovišek
Michal Viewegh
Vojislav Pejović
Tina Volarič
Kurt Vonnegut ml.

Marko Vezovišek

dramatik, scenarist, glasbenik, občasno igralec.

V začetku 80-ih let prejšnjega tisočletja, ko je zrak slovenske glasbene scene poln prevratniškega ustvarjalnega duha punka in vonja po pivu, je pevec in avtor novovalovske skupine Skakafci (Igre brez meja, 1983). Leta 1986 se po treznem premisleku ob pelinkovcu z zeleno nalepko kljub ekonomski izobrazbi znajde v vlogi organizatorja in promotorja mariborskega gledališča in z njim Borštnikovega srečanja.

Teatru ostane zavezan vse do danes kot avtor glasbeno-gledaliških predstav. V prvem obdobju sta najpomembnejši Jermanovo seme (1993) in prva slovenska rock opera Faust TV (1996). Leta 2003 obnovi avtorsko sodelovanje z Juretom Ivanušičem. Nastane nekaj kabaretnih projektov, vrhunec pa nedvomno predstavljajo tri krstne izvedbe v letu 2006: Prešern kabaret, Od tišine do glasbe in tv film Lepo je biti Mozart.

Leta 2004 prvič sodeluje s Café teatrom oziroma z Vito Mavrič. Napiše scenarij za mednarodni večer šansonov La vie en rose, kar počne vse do danes. Hja, tako kot želijo robati mafijozi na stara leta postat ugledni podjetniki in politiki, tako hočejo rockerji na stara leta postat šansonjerji. Med drugim napiše še scenarij za Sen poletne noči, koncertni večer v spomin na Marjano Deržaj, leta 2007 pa scenarij za jubilejno Slovensko popevko. Neki gledalec na spletni strani TV Slovenija objavi naslednje mnenje: “Fant, ki je napisal scenarij, ima pred seboj še prijetno prihodnost.“ Lepa reč! Zato v soju rdeče zarje sončnega zahoda svetle prihodnosti tik pred iztekom prve petletke konča svoj prvi roman Kuba Libre, v svoj kukurikulum, v katerem se petelini z minulimi zaslugami za narod, pa doda še istoimenski kabaret (več na tej povezavi).

Marko Vezovišek
seznam del
seznam dogodkov

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Muzej nedolžnosti

2. Komunistični manifest

3. Norveški gozd

4. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

5. Osamosvojitev

6. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

7. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

8. Tiha hiša

9. Alamut (English)

10. Črna knjiga