NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > m > karl marx

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
Nika Maj
Svetlana Makarovič
Jan Makarovič
Mojca Maljevac
Nelson Mandela
Jill Mansell
Manuel Manzano
Karl Marx
Tolovaj Mataj
Zdenko Matoz
Dalene Matthee
Neža Maurer
Colum McCann
Ian McEwan
Jon McGregor
Janez Menart
Tine Mihelič
Fran Milčinski
Frane Milčinski - Ježek
Vesna Milek
Walter Moers
Vida Mokrin Pauer
Greg Mortenson
Desa Muck
Haruki Murakami

Karl Marx

1818-1883

Marx se je rodil in izobrazil v Prusiji, kjer je padel pod vpliv Ludwiga Feuerbacha in drugih radikalnih hegeljancev. Na univerzah v Bonnu in v Berlinu je študiral pravo. Čeprav je bil istega mnenja kot Hegel v dialektični strukturi in historični neizogibnosti, je Marx verjel, da so temelji stvarnosti v materialni osnovi ekonomije in ne v idealističnih filozofijah. Doktoriral je v Jeni leta 1841 s pisanjem o materializmu in ateizmu grških atomistov, potem se je preselil v Köln, kjer je osnoval in izdajal radikalni časopis, Rheinische Zeitung. Čeprav je želel služiti tudi kot novinar v Parizu in Bruslju, so mu njegove udeležbe v političnih gibanjih otežile podpiranje rastoče družine. Ko je cenzura Kölnu l. 1842 prepovedala izdajanje protivladnega časopisa, ki ga je pomagal izdajati, se je Marx preselil v Pariz. Tam je srečal Friedricha Engelsa, s katerim je sodeloval pri snovanju del s področja politične filozofije.

Leta 1847 se je pridružil Zvezi pravičnih, ki se je pozneje preimenovala v Zvezo komunistov, naslednje leto pa je skupaj z Engelsom napisal Komunistični manifest.

Izgnali so ga iz več evropskih držav, na koncu se je ustalil v Londonu leta 1849, kjer je živel v revščini med študijem in razvijanjem ekonomskih in političnih teorij do svoje smrti.

Marx je menil, da med delavskim razredom in kapitalisti, ki vodijo državo, obstaja nenehen konflikt. Upal je, da bo ta konflikt pripeljal do svetovne politične in družbene revolucije. Menil je, da bi delavci z združitvijo prišli do politične moči.

Marx je bil ena od ključnih osebnosti pri nastanku prve internacionale, ki so jo ustanovili v Londonu l. 1846 z namenom, da se združijo socialistične in komunistične organizacije po vsem svetu. Marx je pozneje postal njen vodja. Internacionala je zaradi ideoloških razhajanj med Marxom in privrženci anarhističnega voditelja Mihaila Bakunina osem let pozneje razpadla. Marx je v treh delih z naslovom Das Kapital podrobno razvil svoje teorije. Knjige je po njegovi smrti uredil Engels.


(vir:  Wikipedia)

  Filozofi so svet samo različno interpretirali; gre pa zato, da ga spremenimo.

Karl Marx
seznam del
seznam dogodkov
iz medijev o avtorju
Internet povezave

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Nekaj zelo zelo lepega

2. Alamut (English)

3. Lahko pokukam v tvojo pleničko?

4. Magične zgodbe starega Egipta

5. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

6. Pokrpajmo žive

7. Kaj lepega povej

8. Komunistični manifest

9. Čompe

10. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)