NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > e > friedrich engels

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
Jean Echenoz
Chris Eckman
Umberto Eco
Masaru Emoto
Shusaku Endo
Friedrich Engels

Friedrich Engels

1820-1895

nemški sociolog in filozof.

Friedrich Engels, rojen 28. novembra 1820, je bil najstarejši sin uspešnega nemškega industrialca. Oče ga je kot mladega moža poslal v svojo tekstilno tovarno v Manchester, da bi pomagal pri vodenju. Engels je bil zgrožen nad revščino v mestu, kar ga je spodbudilo k pisanju razprave o položaj delavskega razreda v Angliji.

Začel je tudi pisati za radikalni časnik Franco-German Annals, ki ga je v Parizu urejal Karl Marx. Kmalu po tem sta se z Marxom srečala in postala tesna prijatelja. Ugotovila sta, da imata praktično enake poglede na kapitalizem in se odločila, da bosta sodelovala, saj je bil Marx spreten z abstraktnimi koncepti, Engels pa je znal pisati za množice. Skupaj sta želela povezati socialistične voditelje po različnih koncih Evrope. Prvi korak je bila konferenca angleških socialistov v Londonu leta 1847, kjer so utemeljili novo organizacijo Komunistično ligo, na katero je Marx vplival s svojimi idejami, Engels je vplival na strategijo njenega delovanja. Napisala sta Komunistični manifest (1848), ki je temeljil na Engelsovih načelih komunizma. Leto kasneje sta v Kölnu začela izdajati radikalni časopis Neue Rheinische Zeitung.

Engels je od samih začetkov poznanstva Marxovo družino finančno podpiral. V njihovo korist se je odpovedal nekaterim tantiemam, kasneje se je zaradi tega celo vrnil na delo v očetovo tovarno. Po Marxovi smrti leta 1883 je Engels do svoje smrti urejal in prevajal njegova dela, vključno z 2. in 3. delom Kapitala.


Friedrich Engels
seznam del
seznam dogodkov
Internet povezave

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Muzej nedolžnosti

2. Norveški gozd

3. Kaj lepega povej

4. Komunistični manifest

5. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

6. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

7. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

8. Osamosvojitev

9. Lahko pokukam v tvojo pleničko?

10. Sneg