NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > j > franco juri

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
Adriano Janežič
Tove Jansson
Dušan Jelinčič
Samo Jenčič
Radovan Jenko
Miljenko Jergović
Jerneja Jezernik
Eva Joly
Jonas Jonasson
Robert Jukič
Franco Juri
Miran Jus
Andrej Jus
Manca Juvan

Franco Juri

poslanec v slovenskem parlamentu, nekdanji diplomat v Španiji in na Kubi, publicist, novinar, Istran, pripadnik italijansko govoreče skupnosti v Sloveniji.

Knjigo Vrnitev v Las Hurdes je napisal v materinščini in izdal pri Rimski založbi Infinito edizioni. To je pripoved o generaciji, ki lahko verjame le v večkulturno Evropo in tudi v druge utopije. Je sprehod po delu zgodovine „kratkega stoletja“, ki opisano (avtorjevo) generacijo najbolj zaznamuje. Gre hkrati (in le delno) za roman, esej in spominsko pripoved.

V palači Manzioli je včeraj potekala predstavitev knjige Franca Jurija, „Ritorno a Las Hurdes – guerre, amori, cicogne nere e istriani lontani“. Predstavitev je vodil Silvano Sau, ki je v obliki dialoga z avtorjem skušal prikazati rdečo nit v knjigi in njene najzanimivejše točke. Za dodatno in nadvse prijetno popestritev je poskrbela Martina Gamboz, ki je uvodoma recitirala krajši izsek iz knjige in v občestvu porodila nemalo literarnih občutenj.
Knjiga „Ritorno a Las Hurdes“(Vrnitev v Las Hurdes) je napisana v prvoosebni obliki, pripovedovalec pa gre po imenu Cesco, „ki je v bistvu avtor knjige, ampak ne popolnoma,“ kakor pravi Juri. Za tako obliko se je odločil predvsem zato, ker meni, da je pripovedovanje preko namišljenega lika, ki pooseblja avtorja, a ne v celoti, veliko lažje in je moč povedati veliko več kot sicer. Na takšen način se avtor predstavi javnosti takšen kot je, z vsemi svojimi lastnostmi, ki so bile do sedaj neopazne.
- Primorska info (Jan Hrvatin, Izola, 04. 10. 2008)


Franco Juri, ki pripada italijanski manjšini v Sloveniji, je knjigo, ki kar kliče po slovenskem prevodu, napisal v italijanščini. Miha Mazzinija je v italijanščino prevedel beneški Slovenec Miha Obit, pesnik in novinar Novega Matajurja, ki se mu je treba tudi zahvaliti, da so Mazzinija spoznali v Rimu, ki je od slovenske in zamejske stvarnosti oddaljen svetlobna leta.
Jurijeva Vrnitev v Las Hurdes je roman, ki se na trenutke spreminja v esej, zgodba junaka Cesca (drugi del Jurijevega imena Francesco) pa je sprehod skozi pol stoletja v krajih ob meji, ki se je prej več kot enkrat premikala in spreminjala, in o ljudeh, ki sodijo več kot k le eni kulturi. Karikaturist in novinar, ki je bil nekoč tudi diplomat in politik, s Slavnika nad zalivom gleda na vse štiri strani neba, doživlja, podoživlja in se spominja. Knjiga, ki v podnaslovu pove, da gre za Daljne vojne, ljubezni, črne štorklje in Istrane, pripoveduje zgodbo o krajih, ki na majhnem prostoru segajo čez tri meje in povezujejo vsaj tri kulture.
Hkrati je to zgodba o Francu Juriju, njegovem očetu, partizanu garibaldincu, ki je v Koper po vojni prišel iz Furlanije, o krajih, iz katerih so tedaj odhajali Italijani, o ljudeh za mejo z ene, druge ali tretje strani, pa o ljudeh, med katerimi je junak Cesco živel, tudi v Španiji, kjer se v Estremaduri skriva čudovita, nekoč pozabljena in revna pokrajina Las Hurdes.
- Delo, T.H., članek Rimske založbe odkrivajo Slovenijo, 23.06.2008


Založba Infinito je znana po tem, da na italijanske knjižne police sistematično postavlja drobce zgodovinskega spomina in zavesti o delu sveta, ki ga v Italiji še vedno dušijo stereotipi. S knjigo Vrnitev v Las Hurdes je omenjeni mozaik bogatejši še za en delček, v katerem Franco Juri z osebnimi pripovedmi, umeščenimi v kontekst njegovega širokega horizonta, postavlja na duhovni zemljevid sveta območje Slovenije, Istre in Furlanije.
- Dnevnik, Mesto premisleka Franca Jurija, Andrej Mrevlje, 26.06.2008

Franco Juri
seznam del
seznam dogodkov
iz medijev o avtorju

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Muzej nedolžnosti

2. Norveški gozd

3. Komunistični manifest

4. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

5. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

6. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

7. Kaj lepega povej

8. Moji izumi | My Inventions

9. Rdečelaska

10. Tiha hiša