NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > ž > slavoj žižek

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
Jelena Ždrale
Slavoj Žižek

Slavoj Žižek

1949

Leta 1971 je na ljubljanski Filozofski fakulteti diplomiral iz filozofije in sociologije, na isti ustanovi pa še magistriral in doktoriral (1981). Drugič je doktoriral na temo psihoanalize v Parizu (Universite Paris-VII).
Žižek je eden izmed filozofov z največjo publiciteto v svetovnem merilu.[navedi vir] Njegova področja delovanja so (lacanovska) psihoanaliza, politična filozofija, nemški idealizem itd.
Kot raziskovalec je zaposlen na Filozofski fakulteti v Ljubljani, vendar je njegova funkcija na tej ustanovi bolj častna, saj nima rednih predavanj. Kot redni profesor predava na "European Graduate School for Media & Communications" (Saas Fee, New York, Dresden), kot gostujoči profesor pa obiskuje pomembne univerze vseh držav sveta. Posebno priljubljenost dosega v ZDA, na Japonskem in v Južni Ameriki.
Eden najbolj odmevnih mislecev in najpogosteje citiranih avtorjev našega časa je svojo misel naredil za razburljiv šport, predavanja pa za odmevne nastope. Več kot sto izvirnih in prevodnih knjig potrjuje radikalen vpliv njegove kritične misli, ki je deležna presežnih oznak, kot denimo »najboljši intelektualec po Antiojdipu« ali »najtehtnejše teoretsko delo zadnjih let«. »Slavoj Žižek ni običajen mislec,« pravi Tony Myers na ovitku knjige o Žižku, ki je izšla v zbirki Routledge Critical Thinkers. »Zaradi kombinacije psihoanalize, filozofije in politike v zapeljivo celoto je njegov pristop vedno svež in navdušujoč. Podobno izjemen je tudi nabor tem, ki se jih loteva: od politične apatije sodobnega življenja do šale o možu, ki se boji, da ga bo pojedla kokoš; od etičnega junaštva Keanuja Reevesa v Hitrosti do tega, kako straniščne školjke razkrivajo narodovo dušo.« Bil je učenec in je interpret Jacquesa Lacana, piše pa o fundamentalizmu, ljudski toleranci, politični korektnosti, globalizaciji, subjektivizaciji, človekovih pravicah, Leninu, mitih, Alfredu Hitchcocku itd.


Vir: Wikipedia

Slavoj Žižek
seznam projektov
seznam dogodkov
iz medijev o avtorju

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Muzej nedolžnosti

2. Norveški gozd

3. Osamosvojitev

4. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

5. Kaj lepega povej

6. Komunistični manifest

7. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

8. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

9. Lahko pokukam v tvojo pleničko?

10. Sneg