NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > m > nelson mandela

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
Nika Maj
Svetlana Makarovič
Jan Makarovič
Mojca Maljevac
Nelson Mandela
Jill Mansell
Manuel Manzano
Karl Marx
Tolovaj Mataj
Zdenko Matoz
Dalene Matthee
Neža Maurer
Colum McCann
Ian McEwan
Jon McGregor
Janez Menart
Tine Mihelič
Fran Milčinski
Frane Milčinski - Ježek
Vesna Milek
Rok Mirt
Walter Moers
Vida Mokrin Pauer
Greg Mortenson
Desa Muck
Haruki Murakami

Nelson Mandela

1918-2013

Nelson Mandela, rojen 18. julija 1918, je ena največjih moralnih in političnih avtoritet današnjega časa in eden ključnih borcev za človekove pravice in rasno enakopravnost. Za svoja prizadevanja je leta 1991 prejel Nobelovo nagrado za mir. Novembra 2009 je Generalna skupščina OZN njegov rojstni dan, 18. julij, razglasila za “dan Nelsona Mandele”, s čimer so želeli izpostaviti njegov prispevek k širjenju svobode po svetu.

Mandela je odraščal kot posvojeni sin poglavarja plemena Tembu in bil že takrat razpet med dva svetova – med tradicionalno plemensko kulturo in sovražno realnost belske nadvlade. Vse bolj se je politično udejstvoval in sodeloval pri ustanavljanju mladinske lige Afriškega nacionalnega kongresa (ANC). V petdesetih se je boril za nenasilen upor proti apartheidu, leta 1960 pa je zaradi poboja v Sharpevillu spremenil svoje poglede in od takrat naprej svoj protest usmerjal proti državi. Leta 1964 so ga aretirali in ga zaradi sabotaže, izdaje in nasilnega zarotništva proti državi obsodili na dosmrtno ječo. V skladu s kaznijo je kar 27 let preživel v zaporu, od tega vrsto let v zloglasni ječi na otoku Robben. Iz ječe je bil izpuščen 11. februarja 1990 in od takrat naprej podpiral spravo in pogajanja ter pomagal voditi Južnoafriško republiko v smeri večrasne demokracije. Leta 1994 je zmagal na prvih popolnoma demokratičnih volitvah v Južnoafriški republiki in državo kot prvi črni predsednik vodil do leta 1999.

Po koncu apartheida je bil Mandela deležen vsesplošne hvale, tudi s strani  nekdanjih sovražnikov. V Južnoafriški republiki ga pogosto imenujejo Madiba, kar je sicer častni naziv za starešine v Mandelovem klanu, vendar je postal sinonim za Nelsona Mandelo.

Izobrazba je najmočnejše orožje, ki ga lahko uporabimo za spreminjanje sveta.
- Nelson Mandela

Nelson Mandela
seznam del
seznam dogodkov
iz medijev o avtorju
Internet povezave

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Muzej nedolžnosti

2. Komunistični manifest

3. Norveški gozd

4. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

5. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

6. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

7. Osamosvojitev

8. Sneg

9. Čompe

10. Amerikanka