NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > b > david brooks

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
Esad Babačić
Same babe
Vladislav Bajac
Brencl banda
Muriel Barbery
Ana Barič Moder
Annie Barrows
Vladimir Bartol
Jutta Bauer
Oya Baydar
Saul Bellow
Dejan Berden
Janez Bitenc
Quentin Blake
Mirjana Bobić Mojsilović
Kirsten Boie
Russell Brand
Tadej Brate
Kristina Brenkova
Ivona Březinová
Suzi Bricelj
Brigitte
David Brooks
Dan Brown
Henrik Brun
Ken Bugul
Vesna Bukovec

David Brooks

1953

David Brooks je avstralski pisatelj in pesnik, ki je del otroštva kot sin konzula preživel v Grčiji in tedanji Jugoslaviji. Študiral je v Avstraliji, ZDA in Kanadi, dandanes pa predava na univerzi v Sydneyju. Leta 2003 je prvič obiskal Slovenijo; bilo je v okviru Avstralske pomladi v Cankarjevem domu, kjer je srečal ljubezen svojega življenja. Od takrat vsako leto nekaj časa preživi v vasi Padna v slovenski Istri.
The Cold Front, Brooksov pesniški prvenec, ki je izšel leta 1983, je prejel lovoriko Ann Elder in se uvrstil v ožji izbor za nagrado NSW Premier. Prvo zbirko kratkih zgodb, The Book of Sei (1986), so recenzentje označili za najspodbudnejši avstralski kratkoprozni debi po Careyjevem velikem metu The Fat Man in History. Taista zbirka se je nato brž prelila v natisa na Japonskem in v Veliki Britaniji. Opus so kmalu zatem okrepili zbirki Sheep and the Diva (1990) in Black Sea (1997) ter romaneskna dela The House of Balthus (1995; nominiranec za National Book Award), Na drugi strani sveta (The Fern Tattoo2007; v letu 2008 v ožjem izboru za nagrado Miles Franklin) in The Umbrella Club (2009; leta 2010 predlagan za priznanje Christine Stead). Vsi literarni izdelki po vrsti Davida Brooksa utrjujejo kot enega najizvirnejših in najbolj domiselnih ustvarjalcev avstralske književnosti.
Pisateljev opus žlahtnita še nabor esejev (The Necessary Jungle, 1990) in Brooksova uredniška odličnost (A. D. Hope, R. F. Brissenden itn.). V tem tisočletju so bile priobčene tri pesniške zbirke (Walking to Point Clear [2005], Urban Elegies [2007] in The Balcony [2008], vse predlagane za prestižne knjižne nagrade). Ob tem je Brooks (ob Bertu Pribcu) soprevedel in uredil zbirko izbranih pesmi Srečka Kosovela – The Golden Boat (2008) je izšel pri renomirani založbi Salt Publishing.
Poetična in prozna dela Davida Brooksa so pretočena v številne jezike; brati jih je moč v francoskem, nemškem, japonskem, arabskem, ruskem, poljskem, švedskem, slovenskem in drugih prevodih.
David Brooks
seznam del
seznam projektov
seznam dogodkov
iz medijev o avtorju

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Muzej nedolžnosti

2. Norveški gozd

3. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

4. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

5. Kaj lepega povej

6. Komunistični manifest

7. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

8. Tiha hiša

9. Črna knjiga

10. Alamut (English)