NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > p > draga potočnjak

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
James Patterson & Maxine Paetro
Martin Page
Orhan Pamuk
Patetico
Charles Patterson
Tone Pavček
Boris Pavelić
Boštjan Pavletič
Elena Pečarič
Charles Pellegrino
Ulrich Peltzer
Tomaž Pengov
Judith Perrignon
Nika Perunović
Dragan Petrovec
Nara Petrovič
Susan Elizabeth Phillips
Zoya Pirzad
Boštjan Gorenc - Pižama
Duša Počkaj
Ana Politkovska
Carla Del Ponte
Draga Potočnjak
Terry Pratchett
France Prešeren
Petra Preželj
Ana Pupedan

Draga Potočnjak

1958

Draga Potočnjak se vrisuje v slovenski prostor najprej kot dramska in filmska igralka, od začetka devetdesetih pa tudi kot dramska pisateljica, gledališka pedagoginja in dramska terapevtka. Zaposlena je v Slovenskem mladinskem gledališču, delovala je v gledališčih v Sloveniji in v osemdesetih v gledališčih nekdanje Jugoslavije. Posnela je nekaj filmov in televizijskih dram.

Avtorica več kot petnajstih igranih dram in nekaj desetin radijskih iger je prva (ženska) prejemnica Grumove nagrade, najvišjega priznanja za dramatiko pri nas. Njena dramska besedila so izšla v knjižni obliki (tudi samostojno) v Veliki Britaniji, ZDA, na Češkem in v Makedoniji. Tako je značilno, da ima Potočnjakova (kot dramatičarka nastopa z imenom Dragica) več knjižnih objav na tujem kot doma. V Sloveniji je pred knjigo Skrito povelje izšla le njena knjiga s preprostim naslovom Drame, ki predstavlja izbor njenih najodmevnejših dramskih del. Kritiki jo označujejo kot angažirano dramsko avtorico, ki se ukvarja s socialnimi in družbenokritičnimi ter marginalnimi temami, ki navidezno realistično pisavo prepleta s poetičnimi sekvencami in elementi absurda.

Potočnjakova je nagrajevana za vsa področja svojega dela. Poleg Grumove velja omeniti še Župančičevo nagrado, nagrado Unbekante Nachbarn, Graz Kulturna prestolnice Evrope 2003, nagrado Sveta Evrope za Projekt Pregnanci in nagrado za Dobre ljudi. Od leta 1992 do leta 1996 je vodila gledališko skupino mladih bosanskih pregnancev Nepopravljivi optimisti. Dvajset let se je intenzivno ukvarjala z gledališko vzgojo in dramsko terapijo, med drugim na Sončku (Zveza društev za cerebralno paralizo).

Je članica Društva slovenskih pisateljev in slovenskega PEN.

Draga Potočnjak
seznam del
iz medijev o avtorju

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Nekaj zelo zelo lepega

2. Alamut (English)

3. Lahko pokukam v tvojo pleničko?

4. Magične zgodbe starega Egipta

5. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

6. Pokrpajmo žive

7. Kaj lepega povej

8. Komunistični manifest

9. Čompe

10. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)