NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > v > slavo vajt

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
Gorazd Vahen
Slavo Vajt
Erik Valenčič
Guido van Genechten
Vesna Fabjančič Rustja
Marko Vezovišek
Michal Viewegh
Vojislav Pejović
Tina Volarič
Kurt Vonnegut ml.

Slavo Vajt

1935

Slavo Vajt je fotografski mojster in filmski ustvarjalec. Človek, v katerem se pretakata tišina mirnega sidrišča in radoživa nomadska razprtost za vse, kar se lahko pojavi v svetovih, ki jih srečuje, preči in jim pričuje. Med ljubeznimi, ki jim je ostal zavezan za zmeraj, je lepota raznoterih obrazov morja, gora, alpinizma in popotovanj.
 
Že kmalu po obveznem služenju vojaškega roka, ki ga je preživel kot potapljač tedanje jugoslovanske vojne mornarice, se je v šestdesetih letih 20. stoletja zapisal fotografiji; kot fotografski mojster je služboval tudi v Moderni galeriji Ljubljana. V letih od 1966 do 1997 je bil snemalec, direktor fotografije, režiser in scenarist na Televiziji Slovenija; kot snemalec je sodeloval tudi s studiom Viba Film Ljubljana. Soustvaril je več deset filmov (med njimi slovenske klasike Cvetje v jeseni, Povest o dobrih ljudeh, Boj na požiralniku) in se podpisal pod štirinajst avtorskih dokumentarcev (Dežela viharjev, Dežela tisočih resnic, Zlomljeni jarem? idr.). Kot snemalec in direktor fotografije v filmih Zmagujoča podoba narcisa in Opre Roma je bil nagrajen s srebrno plaketo Metod Badjura (11. Teden domačega filma, Celje, 1983), na mednarodnem festivalu gorniškega filma v San Sebastianu (1980) je za avtorski dokumentarec o prvem slovenskem vzponu na Mount Everest Sagarmatha prejel priznanje Gorosti de Plata; na mednarodnem festivalu televizijskega filma v Sofiji (1984) pa nagrado za fotografijo v socialni drami Pasja pot.
 
Po letu 1997 se je usmeril v študij izbranih zdravilskih pristopov (reiki, tradicionalna tajska masaža, refleksologija in akupresura). Nekatera znanja s teh področij je pridobil v Sloveniji, v letih 2005 in 2006 pa jih je nadgradil s strokovnim izpopolnjevanjem in prakso na Tajskem in v Nepalu. Piše v Ljubljani, na izhodišču svojih poti in brezpotij.

Slavo Vajt
seznam del
iz medijev o avtorju

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Vsi moramo biti feministi

2. 95 tez

3. #Človek

4. Humoreske - 13 + 8 humoresk

5. Nekaj zelo zelo lepega

6. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

7. Alamut

8. Žvižgači

9. Strel v tišino

10. Svoboda ali suženjstvo?