NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > p > france prešeren

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
James Patterson & Maxine Paetro
Martin Page
Orhan Pamuk
Patetico
Charles Patterson
Tone Pavček
Boris Pavelić
Boštjan Pavletič
Elena Pečarič
Charles Pellegrino
Ulrich Peltzer
Tomaž Pengov
Judith Perrignon
Nika Perunović
Dragan Petrovec
Nara Petrovič
Susan Elizabeth Phillips
Zoya Pirzad
Boštjan Gorenc - Pižama
Duša Počkaj
Ana Politkovska
Carla Del Ponte
Draga Potočnjak
Terry Pratchett
France Prešeren
Petra Preželj
Ana Pupedan

France Prešeren

1800-1849

France Prešeren se je rodil 3. decembra 1800 v vasici Vrba v kmečki družini. Lepi so pesnikovi spomini na brezskrbno mladost in preprosto vaško življenje. Če bi ostal v tem svetu – razmišlja v sonetu O Vrba – » (...) ne vedel bi, kako se v strup prebrača / vse, kar srce si sladkega obeta (...)« Toda usoda je hotela drugače. Ljudsko šolo je obiskoval pri stricu na Dolenjskem, nato v Ribnici, gimnazijo pa v Ljubljani. Uka žeja ga je gnala naprej.
 
Leta 1820 se je proti materini volji odrekel duhovniškemu poklicu in odšel študirat pravo na Dunaj. Žal mu je bilo, da je razočaral mater, a nekaj ga je nezadržno vleklo k odvetniškemu poklicu. Leta 1828 so ga razglasili za doktorja prava. Tega leta je že začel delati kot odvetniški pripravnik v pisarni dr. Baumgartna.
 
Že prva leta v Ljubljani je Prešernova pesniška moč naglo dozorevala in ustvarjalna volja mu je narekovala pesem za pesmijo: Dohtar, Prva ljubezen, Turjaška Rozamunda, Nova pisarija, Apel podobo na ogled postavi in še in še.Tridesetleten se poslavlja od zaupljive in lahkoverne mladosti s trpkimi besedami: » (...) Sem videl, da svoj čoln po sapi sreče, / komur sovražna je, zastonj obrača, / (...) da človek toliko velja, kar plača (...)«. Družil se je s prijateljem Matijem Čopom, skupaj sta kovala načrte, kako bi bilo mogoče slovensko slovstvo dvigniti na raven drugih evropskih literatur.
 
Leta 1832 je Prešeren opravil odvetniški izpit in želja po neodvisnosti ga je spodbudila, da je oktobra tega leta že prvič zaprosil za samostojno odvetniško mesto. Zavrnili so ga in s tem se je začelo štirinajstletno obdobje, ko je zaman poskušal, da bi se poklicno osamosvojil in si zagotovil primernejše življenjske razmere. Če bi bil nemške krvi, uradniški ali plemiški sin, bi gotovo uspel, tako pa je bil slovenski kmečki sin in povrh vsega še slovenski pesnik ter zaznamovan kot svobodomislec in politično sumljiv. Soneti nesreče so pretresljiv izraz razočaranja in obupa.
 
Novo življenjsko upanje je raslo s silno ljubeznijo do Julije Primic, hčerke ljubljanskega trgovca. Ob tem se je rojevala tudi najnežnejša in najgloblja ljubezenska lirika: cikel Gazele in Sonetni venec. Verzi, namenjeni ljubljanskemu dekletu, se prepletajo s soneti velike domovinske ljubezni. Želi si orfejske moči, ki bi našo domovino, »viharjev jeznih mrzlo domačijo«, prerodila v svobodno in kulturno deželo. Upanje, da bo s sonetnim vencem pri Juliji zbudil zanimanje, je bilo prazno. Vendar upati in pesniti ni prenehal.
 
V bolečini ob bridki izgubi prijatelja Čopa je nastala velika pesnitev Krst pri Savici. Leta 1846 je pesnik po šestih zavrnjenih prošnjah slednjič dobil odvetniško mesto v Kranju. V njem je vse bolj dozorevala misel, da bi pesmi zbral in jih objavil v posebni knjigi. Poezije so izšle leta 1846.

Bolezen se je neizprosno oglašala. 8. februarja 1849 je France Prešeren umrl.


Spremljajte Franceta Prešerna na Facebooku.


In potem se je decembra zgodil zame najpomembnejši Prešeren. Podvig, ki je uspel Založbi Sanje, je sanjski.
 
- Manca Košir

France Prešeren
seznam del
seznam dogodkov
Internet povezave

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. 95 tez

2. Humoreske - 13 + 8 humoresk

3. #Človek

4. Nekaj zelo zelo lepega

5. Žvižgači

6. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

7. Svoboda ali suženjstvo?

8. #Pravica

9. Strel v tišino

10. Magične zgodbe starega Egipta