NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > p > tone pavček

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci
James Patterson & Maxine Paetro
Martin Page
Orhan Pamuk
Patetico
Charles Patterson
Tone Pavček
Boris Pavelić
Boštjan Pavletič
Elena Pečarič
Charles Pellegrino
Ulrich Peltzer
Tomaž Pengov
Judith Perrignon
Nika Perunović
Dragan Petrovec
Nara Petrovič
Susan Elizabeth Phillips
Zoya Pirzad
Boštjan Gorenc - Pižama
Duša Počkaj
Ana Politkovska
Carla Del Ponte
Draga Potočnjak
Terry Pratchett
France Prešeren
Petra Preželj
Ana Pupedan

Tone Pavček

1928-2011

Tone Pavček je bil eden najvidnejših slovenskih sodobnih pesnikov. Leta 1953 je skupaj s Kovičem, Menartom in Zlobcem izdal Pesmi štirihV slovenski povojni književnosti se je uveljavil kot predstavnik intimizma. Za pesniško zbirko Dediščina je leta 1984 dobil Prešernovo nagrado, za pesniško zbirko Ujeti ocean pa nagrado Prešernovega sklada.
 
Poleg svoje pesniške kariere je Pavček zelo dejaven tudi na drugih področjih. Nekaj časa je deloval kot urednik na RTV Slovenija, bil med letoma 1963 in 1967 direktor Mladinskega gledališča v Ljubljani, med 1972 in 1990 odgovorni urednik Cankarjeve založbe, od leta 1979 do 1983 pa je bil tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev. Leta 1989 je na ljudskem zborovanju prebral 2. majniško deklaracijo ter se zavzel za slovensko neodvisnost. Leta 1996 ga je Unicef imenoval za enega izmed svojih ambasadorjev. Od leta 2001 do smrti je bil član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Leta 2009 je prejel zlati red za zasluge Republike Slovenije.
 
Za otroke je Tone Pavček napisal več kot 20 del, med katerimi je najuspešnejše delo Juri Muri v Afriki (1958). Zbirka Majnice in fulaste pesmi (1996) je zasnovana v sodobnem najstniškem duhu in govoru. Napisal je tudi dve pripovedni deli za otroke: Kaj je najlepše (1969) in Mokedaj (1976). Pesnitev Don, ki jo je založba Sanje izdala 5 let po pesnikovi smrti, je Pavček pisal v zadnjem letu svojega življenja. Ne gre le za njegov pesniški testament, marveč manifest miru, ki ga pesnik in humanist Tone Pavček daje v podpis otrokom, ker verjame v njihovo čistost in moč.


Foto: Wikipedija


Tone Pavček
seznam del
iz medijev o avtorju

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. 95 tez

2. #Človek

3. Humoreske - 13 + 8 humoresk

4. Nekaj zelo zelo lepega

5. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

6. Žvižgači

7. Strel v tišino

8. #Pravica

9. Svoboda ali suženjstvo?

10. Šansoni