NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > avtorji > b > vladimir bartol

POGLEJ V VREČKO
 
avtorji
sodelavci

Vladimir Bartol

1903-1967

Vladimir Bartol, pisatelj, dramatik, esejist in kritik, se je rodil na pustni torek, 24. februarja, pri Sv. Ivanu v Trstu. V Ljubljani je diplomiral iz biologije in filozofije ter naredil doktorat, izpopolnjeval se je na pariški Sorboni. Do druge svetovne vojne je bil večinoma svobodni književnik. Sodeloval je pri številnih revijah in časopisih, predvsem pri svobodomiselni Modri ptici, med vojno je bil v OF. Po drugi vojni je celo desetletje preživel v Trstu, zatem pa se je spet naselil v Ljubljani (kot uslužbenec SAZU). Zanimal se je za nove psihološke teorije (Freud, Jung), kar je našlo odsev tudi v njegovem delu. Izhajal je iz ekspresionizma in ustvaril slovensko različico moderne psihoanalitične in filozofske proze.
Njegova najpomembnejša dela so: zbirka novel in zgodb Al Araf (1935), roman Alamut (1938), Tržaške humoreske (1957, nov izbor pod naslovom Mangialupi in drugi je izšel leta 2003) ter avtobiografija Mladost pri Svetem Ivanu (zbirka v treh knjigah: Svet pravljic in čarovnije, Pot do učenosti, Romantika in platonika sredi vojne).

Spremljajte Vladimirja Bartola na Facebooku.

Kadar potujem po evropskih državah (...) vedno (...) najdem enega samega slovenskega avtorja, en sam roman. Dame in gospodje, Vladimir Bartol – Alamut.
Miha Mazzini

Vladimir Bartol
seznam del
iz medijev o avtorju

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Sončna ura

2. Punčka iz smetnjaka

3. Zavzemimo denar

4. Moji izumi | My Inventions

5. Prevarana Slovenija

6. Alamut (English)

7. December Moon

8. Skrito povelje

9. Pikapolonica

10. Ožarjeni kamen