NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > novice > vse novice

POGLEJ V VREČKO
 
vse novice
Bodite na tekočem z najboljšo svetovno in slovensko literaturo

Vaš e-naslov:
Roald Dahl 100 let!

Naredite si svoj porodni načrt

Obsežen priročnik je obvezno branje za vse bodoče starše ... (Slovenske novice)


Naredite si svoj porodni načrt

Slovenske novice, 08.12.2008
Piše: Natalija Mljač

V petek je Ljubljano obiskal svetovno znani zdravnik in porodničar dr. Marsden Wagner — Predstavili so njegovo najnovejšo knjigo Moj porodni načrt, ki velja za enega najboljših vodnikov za bodoče starše — Zagovornik avtonomnega babištva je prepričan, da bi morale biti tudi v Sloveniji za vse normalne porode odgovorne babice in ne zdravniki.

V kavarni Slovenskega etnografskega muzeja so predstavili zadnje in v tujini zelo odmevno delo dr. Marsdena Wagnerja Moj porodni načrt – Popolni vodnik za varen in izpolnjujoč porod, ki je prevedeno v številne jezike. Zvečer je v organizaciji Založbe Sanje, ki je izdala knjigo, in Združenja Naravni začetki strastni zagovornik žensko osredinjenega poroda in avtonomnega babištva predaval v kavarni Union. Prepričan je, da bi morale tudi pri nas babice voditi vse normalne porode z majhnim tveganjem kot v zahodni Evropi, kjer zdravnika pokličejo le, če se stvari zapletejo. V Sloveniji je namreč obporodna skrb, pravi Wagner, organizirana tako, da so zdravniki odgovorni za porod in ne babice, zadnje pa imajo le malo pristojnosti in so potisnjene ob rob. »V Sloveniji imate popolno medikalizacijo poroda s pretirano in škodljivo rabo posegov, kot je na primer prerez presredka pri kar 54 odstotkih porodnic, čeprav bi ga smeli uporabiti pri največ desetih odstotkih. Posledica tega so številne ženske s poškodovanimi spolovili in težavami v spolnosti.« Velik zagovornik babic kot ključnih pri tej skrbi je prepričan, da za zdrav in srečen porod ne potrebujemo kopice zdravil in operativnih posegov, saj je dejanje, s katerim boste podarili življenje, nekaj zelo naravnega.

»Večina žensk se v življenju enkrat, dvakrat ali večkrat poda v neprecenljivo izkušnjo nosečnosti, poroda in poporodnega obdobja. Kakšna bo ta izkušnja, je odvisno od več dejavnikov in eden od njih je zagotovo obveščenost o izbirah in različnih pristopih,« je prepričana diplomirana babica Tita Stanek Zidarič. »Dr. Wagner z izjemnim slogom pisanja te izbire in prijeme približa tako, da lahko v njih z lahkoto začutimo bistvo babištva. Zato sem prepričana, da bodo po vodniku poleg nosečnic z navdušenjem posegli študentke in študenti, že izkušene babice in drugi zdravstveni strokovnjaki, skratka vsi, ki se zavedamo enkratnosti nosečnosti, rojevanja in materinstva.«

Dr. Wagner je v knjigi zbral pomembne informacije o tem, kako se babice in zdravniki razlikujejo po izobrazbi in razumevanju poroda, kaj lahko pričakujete, če rodite v bolnišnici, v porodnem centru (v Nemčiji, denimo, jih imajo že več kot sto) ali doma, kako izbrati zagovornika, ki bo zagotovil, da bo strokovnjak spoštoval vaše želje, o naravnih porodnih dobah, o različnih medicinskih ali kirurških posegih in morebitnih zapletih ter koristih vsakega izmed njih, o naravnih zamenjavah za zdravila, tehnologijo in kirurške posege ter o najvarnejših porodih.

Obsežen priročnik je obvezno branje za vse bodoče starše. Vsebuje ključne informacije, ki jih morate poznati, da se boste pravilno in odgovorno pripravili na rojstvo otroka. Pravočasno in dobro se poučite o vsem, kar je pomembno za varen in čim lepši porod, brez strahu zase in za malčka, predvsem o svojih pravicah pred porodom, med njim in po njem.

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Vsi moramo biti feministi

2. Nekaj zelo zelo lepega

3. 95 tez

4. #Človek

5. Humoreske - 13 + 8 humoresk

6. Šansoni

7. Sama

8. Žvižgači

9. Alamut

10. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)