NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > novice > vse novice

POGLEJ V VREČKO
 
vse novice
Bodite na tekočem z najboljšo svetovno in slovensko literaturo

Vaš e-naslov:
Roald Dahl 100 let!

Ljubezenske tehnike, porodni načrt in dr. Marsden Wagner

Moj porodni načrt vas popelje skozi samoraziskovanje, da ugotovite, kakšen porod je pravi za vas ...

Ljubezenske tehnike, porodni načrt in dr. Marsden Wagner
Moj porodni načrt: Kar ste si vedno želeli vprašati svojega ginekologa, pa ste seznam pozabili doma

Ooooo, pravkar ste ugotovili, da je vaš test nosečnosti pozitiven! 

Tule smo pustili nekaj prostora za val čustev, ki vas je preplavil.
Čestitamo, otročička boste imeli! »Bom sploh zmogla tolikšno odgovornost?« se vprašate. To je zdaj vaš veliki projekt, hočete vedeti vse, hočete biti popolna nosečnica, da boste najboljša mama, storili bi vse, da bo prav za otročička in za vas, da bosta oba zdrava in krepka.

Morda vas potem vsako jutro pozdravlja slabost, ki včasih traja kar cel dan. Ali pa ste neznansko zaspani in bi, če bi vas le pustili pri miru, spali kot polhek pozimi. Doma si zapisujete tistih tisoč vprašanj za zdravnika, ki skrbi za vas, pa ga pozabite doma, ko greste v ginekološko ambulanto. Komaj čakate na ultrazvočni pregled, da bi z neverjetno sodobno pripravo pokukali v trebušček in morda izvedeli za spol, potem pa si premislite in tega nočete slišati. Trepetate, ko čakate na izvide presejalnih testov; hočete zagotovilo, da je vse v redu. In potem vas nekoč presenetijo prvi otrokovi pozdravi, dotiki metuljevih kril v trebuščku, ki jih partner preko vašega zaobljenega trebuha lahko zatipa šele kasneje; pogovarjate se z otrokom, pojete mu in sanjarite, kako bo, ko boste vi mama in vaš partner oče.

In začenja vas skrbeti, kako boste rodili. Le kako se tri in pol kilogramsko bitjece pretisne skozi medenico in nožnico, le kako rodijo druge ženske? V vaši domišljiji dobiva porod strašljive razsežnosti, obujajo se prizori iz filmov s kričanjem in agonijo. Tolažijo vas: »Še vsaka je rodila, tudi ti boš.« In: »Saj po porodu vse pozabiš.«  A vas stiska v prsih in najraje bi se kar naročili na carski rez, naj vas uspavajo, prerežejo trebuh in maternico, otročička vzamejo iz nje, vas zašijejo, pa bo! »Šment, pa saj se sploh ni mogoče naročiti na tak carski rez,« ugotovite, ob tem pa vam še pojasnijo, da je carski rez brez resnega medicinskega razloga za vas in otročička bolj tvegan kot vaginalni porod. Zbegani ste, partner sicer pravi, da vam bo stal ob strani, ampak njemu se ne bo treba izkazati s pravilnim dihanjem med popadki, hrabrim prenašanjem porodnih bolečin; v njegovo mednožje ne bo nihče strmel in ukazoval: »Pritisnite, pritisnite!« »Ne grem rodit, pa pika,« je vaš sklep.

Potem pa vam prijateljica stisne v roke luštkano knjigico Moj porodni načrt. Popoln vodnik za varen in izpolnjujoč porod. »Traparija,« si mislite, »poroda vendar ni mogoče načrtovati, toliko pa že vem, porod te kar objame in te nič ne vpraša, ali si pripravljena ali ne.« Da, to vam potrdijo uvodne besede avtorja, zdravnika perinatologa, raziskovalca in dolgoletnega vodje Oddelka za ženske in otroke pri Svetovni zdravstveni organizaciji, poroda ni mogoče načrtovati, mogoče pa se je informirati o različnih izbirah porodne pomoči in se pripraviti nanj, da bo porodno doživetje zaklad v vašem spominu. Avtor vas prijazno prime za roko in vas iz poglavja v poglavje vodi skozi labirinte informacij o različnih posegih in postopkih med porodom, o soočanju z bolečinami in možnostmi njihovega lajšanja. Skupaj raziskujeta, kako se materino telo s porodnimi popadki zlagoma odpira in pripravlja pot otroku, kako se otročiček spušča in prihaja na svet, in ugotavljata, kaj potrebujete za to. Pomaga vam zastavljati prava vprašanja, s katerimi si pomagate pri zagotavljanju okoliščin, kjer boste lahko kar najbolj sproščeni, kjer boste zaupali svojemu telesu, kjer se boste čutili varni in ljubljeni. No, kmalu ugotovite, da vodnik malce spominja na seksualni priročnik. Pisec vam razkriva vam dobre in učinkovite tehnike in opozarja, kako slabi in nepremišljeni načini preprečujejo zaželeno; seznanja vas s fiziologijo, da bi razumeli, zakaj so nežen dotik dlani, strasten poljub in občutena masaža v določenem trenutku pravi ukrepi, zaradi katerih proces lažje teče; spodbuja k ustvarjanju okolja, kjer lahko pozabite na vse drugo in prepustite telesu, da počne, kar zna zelo dobro početi.

Moj porodni načrt vas popelje skozi samoraziskovanje, da ugotovite, kakšen porod je pravi za vas; pomaga vam pri premisleku o številnih vidikih poroda: koga želite ob sebi ob tem prvovrstnem dogodku – partnerja, doulo in morda še koga? Kje hočete roditi? Kateri zdravstveni strokovnjak naj vam pri tem pomaga – bi se dogovorili z izbrano babico? Česa se bojite in kako se soočiti s strahom – je utemeljen ali je votel in ga naokrog nič ni? Kot nosečnica in porodnica imate določene pravice, kako zagotoviti njihovo uresničevanje? Kako ravnati, če okrevate po spolni zlorabi, če ste oseba s posebnimi potrebami in mora biti skrb za vas še posebej občutljiva? Iz tedna v teden izginja občutek, da se podajate v neznano, vaš porod se izrisuje pred vami kot zemljevid pokrajine, ki jo boste zanesljivo obiskali. V resnici nestrpno čakate, da se potovanje končno začne, in da se prepustite čudežnosti rojstva. Mi vam že zavidamo.

dr. Zalka Drglin, prevajalka, svetovalka, Združenje Naravni začetki

*Več o pravicah nosečnic, porodnic in družinah po rojstvu otroka:
Moj trebušček, najin porod, naše rojstvo, Dvajset pravic za dvajset tisoč družin, Združenje Naravni začetki, Šenčur 2008, tudi na www.mamazofa.org

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Vsi moramo biti feministi

2. Nekaj zelo zelo lepega

3. 95 tez

4. #Človek

5. Humoreske - 13 + 8 humoresk

6. Šansoni

7. Sama

8. Žvižgači

9. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

10. Alamut