NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > novice > vse novice

POGLEJ V VREČKO
 
vse novice
Bodite na tekočem z najboljšo svetovno in slovensko literaturo

Vaš e-naslov:
Roald Dahl 100 let!

»Glavni akterji orožarske afere gospodarji Slovenije«

Prikrivanje, tretja knjiga trilogije o trgovanju z orožjem V imenu države avtorjev Mateja Šurca in Blaža Zgage, je s prvo javno predstavitvijo v Kinu Šiška v Ljubljani odprla novo poglavje omadeževane slovenske zgodovine – vse od časa osamosvajanja do najaktualnejšega primera Patria.

Ena največjih novinarskih preiskav o trgovanju z orožjem
»Prikrivanje ni le sklepna knjiga največjega projekta preiskovalnega novinarstva v Sloveniji vseh časov, ampak je vsa trilogija ena največjih novinarskih preiskav o trgovanju z orožjem v Evropi sploh,« je uvodoma poudaril Rok Zavrtanik, urednik trilogije in direktor Založbe Sanje, pri kateri je trojica knjig izšla. Odprodaja, prva knjiga trilogije, ki je izšla junija 2011, je prejela posebno nagrado Organizacije za medije Jugovzhodne Evrope (Seemo), ki deluje pod okriljem Mednarodnega inštituta za medije (IPI). Druga knjiga z naslovom Preprodaja je štafeto razkrivanja glavnih akterjev v trgovini z orožjem nadaljevala oktobra lani, težko pričakovana sklepna knjiga Prikrivanje pa je izšla 19. aprila 2012. V vmesnem obdobju je trilogija požela veliko zanimanja svetovne javnosti, predstavitve tretje knjige, ki jo je vodil novinar Jani Sever, pa se je udeležila tudi finska televizija.
 
Uničevanje tistih, ki so prišli na sled
»Današnji čas in trgovina z orožjem imata neke povezave, saj glavni trgovci z orožjem še danes krojijo usodo Slovenije in nas državljanov,« je poudaril Matej Šurc in predstavil, kaj prinaša trilogija: »V tej trilogiji ponujava nekatere odgovore ne samo o poteku in tehnologiji trgovine, prodaje, preprodaje, odprodaje orožja in prikrivanju vsega tega, ampak tudi o načinih delovanja in metodah, ki so prav tako prikrivanje, spreobračanje dejstev in predvsem to, kar sva občutila tudi na lastni koži – uničevanje tistih, ki so prišli na sled.«
 
Onesposobljen in skorumpiran pravosodni sistem
Zgodba, ki je stara 20 let, se v tretji knjigi končuje z aktualno afero Patria, po besedah Blaža Zgage afero vseh afer v zadnjih štirih letih. »Za slovensko peterico obtoženih v aferi Patria sva na podlagi uradnih državnih dokumentov ugotovila, da so med letoma 1991 in 1993 kršili mednarodni embargo Organizacije združenih narodov o prepovedi izvoza na ozemlje nekdanje Jugoslavije, veliko slovenskih zakonov – naj najprej omenim zakon o nadzoru državne meje –, in tudi carinske, finančne in druge predpise. Po 20 letih jih ta država ni bila sposobna privesti pred sodišče in ugotoviti, ali so krivi ali nedolžni, in jih v primeru, da bi bili krivi, obsoditi. Da je bila tega sposobna šele po mednarodni preiskavi, po občutnih mednarodnih pritiskih, kaže, kako uspešno so trgovci z orožjem, ki so služili večmilijonske dobičke na krvi več kot 130 tisoč žrtev v vojnah na območju nekdanje Jugoslavije, uspeli onesposobiti pravosodni sistem Republike Slovenije in ga skorumpirati.«
 
Razkrivanje prevar in laži na Balkanu
Esad Hečimović, sodelavec iz Bosne in Hercegovine, je kot največjo vrednost trilogije izpostavil priložnost, da končno »odpremo to tematiko in začnemo razkrivati prevare in laži, seveda na osnovi dokumentov«. Hrvaški sodelavec Saša Leković, prav tako zadovoljen s sodelovanjem s slovenskima in bosanskim novinarskim kolegom, pa je priznal, da ga je trilogija V imenu države spodbudila k podobnemu preiskovalnemu podvigu, osredotočenemu na Hrvaško, kajti »te knjige pojasnjujejo današnje stanje, v njih je ključ do informacij, kdo so danes politične elite, kdo so ljudje, ki so na oblasti, in tisti, ki imajo moč, a niso na oblasti, in zakaj živimo tako, kot živimo«.
 
Bo knjiga razbila kulturo nekaznovalnosti v Sloveniji?
»Mislim, da je v Evropi zelo malo novinarjev, ki bi tako temeljito prekopali najbolj skrite, najtemnejše plati lastne zgodovine, o katerih noče nihče govoriti. Zato ob tej priložnosti apeliram na slovenske novinarske kolege, naj temeljiteje in malce manj plašno pobrskajo po tej knjigi in napišejo o njej nekaj več,« je vrgel kost novinarjem pisec spremne besede vseh treh knjig trilogije Branko Soban in izrazil upanje, da »bo ta knjiga pomagala razbijati kulturo nekaznovalnosti v Sloveniji, ko so glavni akterji orožarske afere gospodarji naše države«.
 
Orožarska afera prva ugrabitev slovenske države
»Orožarska zgodba je pravzaprav simbolno vozlišče vsega dogajanja po osamosvojitvi. Te tri knjige kažejo podobo tega – od sodišča, ki se ne odziva, do politike, tako leve kot desne, ki še vedno zakriva to zločinsko dejavnost, levica pa nemočno počepa pred agresivnostjo akterjev orožarske afere,« je izpostavila dr. Spomenka Hribar, recenzentka sklepne knjige iz trilogije, ki po njenih besedah ni le novinarsko delo, ampak prispevek k zgodovini po osamosvojitvi, kajti »orožarska afera je bila prva ugrabitev države pri nas, zato je treba to simbolno vozlišče podrobno raziskati in razdreti«.
 
Državica, ki jo obvladujejo politično-mafijski lobiji
»Pri prodaji orožja je najbolj zaskrbljujoče to, da ni le zgodovinsko dogajanje, saj zadeva ni končana. Ima mnogo vidikov, ki bi jih lahko strnili v poved, da je Slovenija zaradi tega zgolj navidezna demokratična država, da je zunanji blišč uspešne tranzicijske države izginil, smo v bistvu klasična balkanska državica, ki jo obvladujejo politično-mafijski lobiji s trdnimi povezavami v policijskem, tožilskem in sodnem aparatu,« je žebljico na glavico zadel prof. dr. Božo Repe, zgodovinar in recenzent tretje knjige trilogije, in spomnil še na izginjanje dokazov ter skrite ali prikrite zahteve po preiskavah, ki predolgo obležijo v predalih.
 
Vojno dobičkarstvo in medijski molk o trilogiji
Za zgodovinarja dr. Zdenka Čepiča je trgovina z orožjem eden ključnih momentov 20-letne samostojne zgodovine Slovenije. »Dejstva, ki jih avtorja nizata v knjigi, dejstva, grajena na dokumentih, kar je značilnost znanstvenega zgodovinopisja, razkrivajo, da je trgovina z orožjem segla v globino naše družbe, ne le države. Posamezniki tega niso delali iz posebnega patriotizma, ampak iz želje po zaslužkarstvu, čemur se reče vojno dobičkarstvo.« Recenzent vseh treh knjig je še opomnil, da sta prvi dve knjigi šli mimo javnosti, brez analize in poglobljenih razmišljanj: »Očitno je to taktika, da se ta kruta dejstva, zapisana v knjigah, z molkom, ignoranco izničijo.« Bo že držalo, po že avtoriziranem obsežnem intervjuju s Šurcem in Zgago sodeč, ki bi moral biti danes objavljen v Primorskih novicah, pa nepričakovano ni doživel objave.
 
»Odkritje« orožja v Mariboru, brniška afera, Patria …
Najbolje bo vzeti v roke knjige in se prepričati, o čem mediji molčijo. Kot pisec spremne besede k vsem trem knjigam je Branko Soban izpostavil nekaj izjemnih poglavij iz prve knjige, ki govorijo o preprodaji orožja, zaseženega v skladiščih nekdanje Jugoslovanske ljudske armade, po nemogočih, oderuških cenah, zlasti na Hrvaško in v Bosno in Hercegovino, pri čemer se ni spoštovalo niti pogodb niti plačil. V zadnji knjigi so po njegovem mnenju izjemna poglavja o »odkritju« orožja v Mariboru za prikritje trgovine z orožjem, brniški aferi in na koncu o najaktualnejšem primeru Patria.
 
Zagožen zavrnil okoriščanje in obtožbe
Prve javne predstavitve knjige Prikrivanje se je udeležil tudi Jože Zagožen, nekdanji direktor uprave za logistiko na ministrstvu za obrambo in eden od obtoženih v aferi Patria, ki je zbrane nagovoril z naslednjimi besedami: »Ocenjujem, da je bilo v to knjigo vloženega zelo veliko truda in sistematičnega dela, za kar bi dal priznanje avtorjem, vendar so nekatera dejstva, podatki, datumi nadgrajeni s precejšnjo mero fantazije in žal tudi laži, vsaj v delu, v katerem sem bil prisoten jaz.« Na osnovi nekaterih navedb iz knjige je zavrnil, da bi se okoriščal v času trgovine z orožjem, hkrati pa zavrnil tudi obtožbe iz primera Patria.
 
Podkupnine razdeljene že mesece pred razpisom
»Glavni dogodki, dogovori glede podkupovanja v aferi Patria so potekali po letu 2005. To je tudi eno najpomembnejših odkritij v zadnjem poglavju, ki temelji na najpomembnejšem priznanju kronske priče, ki je predstavnik finskega podjetja Patria za Slovenijo. Reijo Niittynen je na zaslišanju kot osumljenec povedal, da so vedeli, da bo šel denar za SDS, še preden so podpisali krovno pogodbo o svetovanju z avstrijskim posrednikom Hansom Wolfgangom Riedlom. Pogodba je datirana na 6. september 2005, finski kriminalisti pa so ugotovili, da je bila dejansko podpisana 15. decembra 2004. Zanimivo, da so isti dan v finskem podjetju sklenili, da bo predstavnik njihovega orožarskega koncerna malo družinsko podjetje Rotis, ki se je izkazalo za podjetje, ki nima zmogljivosti za tako velik posel, in, kar je najbolj šokantno, 15. decembra 2005 je ministrstvo za obrambo uradno začelo postopek razpisa za nakupe oklepnikov. Torej, kronska priča je priznala, da so bile provizije, podkupnine razdeljene že mesece, preden se je začel razpis, in to je bistvo Patrie,« je razložil Blaž Zgaga.
 
Isti ljudje zaslužni za osamosvojitev in prekupčevalci z orožjem
»S temi tremi knjige se začenja v narekovajih diferenciacija, kdo je kdo. Težava pa je v tem, da so isti ljudje v enem odnosu zaslužni za osamosvojitev, na drugi ravni pa so prekupčevalci z orožjem,« je končno piko na i pristavila Spomenka Hribar.Besedilo in fotografije: Manca Čujež/Založba Sanje


* Fotografije si lahko ogledate na tej povezavi.

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Vsi moramo biti feministi

2. Nekaj zelo zelo lepega

3. 95 tez

4. Humoreske - 13 + 8 humoresk

5. Alamut

6. Žvižgači

7. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

8. Sama

9. Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na zemlji toliko trpečih?

10. Pravi obraz