NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > novice > vse novice

POGLEJ V VREČKO
 
vse novice
Bodite na tekočem z najboljšo svetovno in slovensko literaturo

Vaš e-naslov:
Roald Dahl 100 let!

Večer ob izidu Pesmi in pisem Giacoma Leopardija

Bolesti in hrepenenja poln večer ob izidu Pesmi in pisem Giacoma Leopardija, najpomembnejšega italijanskega pesnika po Petrarci.

In ko med vejami začujem vetra šelestenje,
primerjam ta šumot
z brezmejno tišino tam onkraj
in pred menoj je večnost,
minuli dnevi in čas
sedanji, živ, glasan.
(Giacomo Leopardi)

Giacomo Leopardi, pesnik bolesti in hrepenenja, noči in samote, ljubezni in smrti, blesteč pojav na obzorju italijanskega slovstva v prvi polovici 19. stoletja.

V četrtek, 31. januarja 2013, smo na Italijanskem inštitutu za kulturo v Sloveniji na Bregu v Ljubljani predstavili Leopardijevo knjigo Pesmi in pisma, ki je s prispevkom italijanskega ministrstva za zunanje zadeve izšla pri založbi Sanje. V njej je zbrana najbolj znana poezija, ki jo je véliki literat napisal med letoma 1819 in 1836, dopolnjuje pa jo izbor pisem pesnikovemu očetu, Leopardijevim književnim prijateljem in ženskam, ki so zaznamovale njegovo življenje.

Po uvodnem nagovoru italijanskega kulturnega atašeja Angela Izza smo v italijanskem in slovenskem jeziku prisluhnili izbrani poeziji in prozi iz knjige v občuteni interpretaciji Katje Potočnik Nussdorfer in Edite Žugelj.

V nadaljevanju večera se je s prevajalko Marto Filli, avtorico spremnega pripisa Ivo Vadnjal Ferianis, profesorico na oddelku za romanistiko na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani Martino Ožbot in Žarkom Rovščkom, ki je besedila prelil v elektronsko obliko, pogovarjal publicist Tomaž Pavšič. Res osupljivo je bilo spoznavanje Leopardija v družbi poznavalcev najpomembnejšega italijanskega pesnika po Petrarci, kajti pogovor je prav vsem zbranim pesnika približal še v nepoznani luči.

* Fotografije si lahko ogledate na tej povezavi.

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Alamut (English)

2. Lahko pokukam v tvojo pleničko?

3. Nekaj zelo zelo lepega

4. Pokrpajmo žive

5. Kaj lepega povej

6. Komunistični manifest

7. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

8. Čompe

9. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

10. 95 tez