NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > novice > vse novice

POGLEJ V VREČKO
 
vse novice
Bodite na tekočem z najboljšo svetovno in slovensko literaturo

Vaš e-naslov:
Roald Dahl 100 let!

Človek. Izčiščena, dopolnjena in PRDelana izdaja

Slavimo četrto utelešenje knjige Človek: navodila za uporabo. Iz telesa in izpod peresa Nare Petroviča, družbenega terapevta prihodnosti, je prišla dodobra izčiščena in oplemenitena ter s tem prodornejša in odločnejša izdaja dela, ki si je med slovenskimi ljubitelji sonaravnega načina življenja prislužila že domala kultni značaj.

Z malo idealizma in povsem brez cinizma si upamo trditi, da je to knjiga, ki sodi v vse vrtce, šole in na zrelostne izpite, kot priložena "navodila za uporabo" morebiti že v porodnišnice. "Prebujanje možganov v drobovju je prebujanje bistva inteligence," velja ponotranjiti Narovo popotnico za življenje.

Na pot med bralce so v Hiši sanjajočih knjig Človeka, ki je v četrti izdaji zaživel v zbirki Luna pri založbi Sanje, 22. maja pospremili arhitekt Ira Zorko, avtor Nara Petrovič ter urednika Jure Capuder in Tjaša Koprivec, ki je poudarila, da je Človek "osvobajajoča snov, ki opolnomoči uduševano nravnost ter se pokloni dostojanstvu, svobodi in naravi".

"V sedmih letih, kolikor je minilo od prvega izida Človeka, sem toliko odrasel, da ne čutim več potrebe po prepričevanju ljudi. V četrti izdaji sem pustil dejstva, mnenja in dognanja, oklestil knjigo moraliziranj in dodal nekaj dopolnitev, zlasti pri bosonoštvu in izrebljanju, ki sta moja paradna konja," je razložil Nara Petrovič, človek, ki si upa živeti drugače in o tem tudi (rado)živo pisati. "Več nas zasužnjuje, manj nas osvobaja,"  veje tako iz knjige kot iz življenja in delovanja samostojnega raziskovalca škodljivih navad, soustvarjalca lepšega sveta, pisatelja, prevajalca, predavatelja, pronicljivega blogerja, sonaravnega kuharja, priložnostnega maserja, navdušenca nad permakulturo, divjimi rastlinami, ekološkimi naselji in pristno skupnostjo, predvsem pa ljubitelja življenja. Od njega  lahko pričakujemo veliko mero kulturnosti in modrosti, nikakor pa ne petične uglajenosti in spoštovanja vseh meril bontona. Nara pač dela stvari tako, kot pravi, da je za človeka naravno. Vedno je bos, rad sedi na tleh, kaka čepe, ne zna si zavezati kravate. Prebijanje ledu, pionirstvo, začenjanje novih poglavij na vseh področjih, ki ga pritegnejo, to je njegovo življenje. O vsem tem zna izvrstno pisati, zato je užitek brati njegove knjige in članke ter poslušati njegova zelo interaktivna in dinamična predavanja - prva priložnost bo že v sredo, 28. maja, v Hiši sanjajočih knjig v Ljubljani.

Nara Petrovič in Jure Capuder s Človekom utrinjata žarnico pri ključnih vsakdanjostih, ki jim redko namenjamo pozornost: prehranjevanju, iztrebljanju, gibanju in dihanju. "Prepričala me je preprostost s težo. Nara se ukvarja z elementarnimi stvarmi, skozi knjigo se ves čas čuti njegova izkušnja. Človek kot zbirka tradicij in izkušenj na enem mestu odpira vrata do delovanja našega telesa,"  je poudaril Jure Capuder, poznavalec ustroja človeškega telesa.

"Nikoli nismo brezdomci, saj imamo svoje telo, ki nikoli ne zamaka, ne izstavlja računov in se celo samo zdravi. Nara s knjigo Človek spusti studenčnico skozi to bivališče in ga očisti," navdušenja nad knjigo ni skrival arhitekt Ira Zorko, kaj šele vsi zbrani, ki nas je Človek postavil na glavo in nam dodobra prevetril razmišljanje.

* Fotoutrinke si lahko ogledate v spletnem fotoalbumu.

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Vsi moramo biti feministi

2. Nekaj zelo zelo lepega

3. 95 tez

4. Humoreske - 13 + 8 humoresk

5. Alamut

6. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

7. Žvižgači

8. Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na zemlji toliko trpečih?

9. Sama

10. Ožarjeni kamen