NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > novice > vse novice

POGLEJ V VREČKO
 
vse novice
Bodite na tekočem z najboljšo svetovno in slovensko literaturo

Vaš e-naslov:
Roald Dahl 100 let!

Dnevniški zapisi v Sobotni prilogi časopisa Večer

Kaj dobiš, ko skušaš teden v času, ki mu vlada horror mundi/groza sveta, stlačiti med črke? Tole.Hvala za navdihe pri pisanju dnevnika: Marko TomašTjasa KoprivecFrane Milčinski - JežekAna Razpotnik DonatiVladimir BartolSrečko KosovelElif Şafak,Zvezdica ZaspankaTitoBarbara SkubicMatej Klarič, Erik Valenčič, Svetlana Makarovič, Matej Šurc, Polonca Štritof KosemKatarina RopretSabrina Miklavcic in drugi.
Hvala Dragici Korade za vabilo, hvala ti, Ciril Horjak Horowitz, za presunljivo kozmično upodobitev.
Dodajam dele, ki (zaradi stiske s prostorom) niso bili vključeni v objavo v Večeru:
* Sanjati strogo prepovedano *
Ta leta se pogosto spomnim črtice Franeta Milčinskega Ježka, ki jo je zapisal pred 2. svetovno vojno in v kateri piše o svetu, ki je prekrit s sporočili: “Sanjati strogo prepovedano!”
Je Ježek pisal za svoj ali naš čas? 
“Kaj sanjaš? Marš, delat!” 
Delati in živeti je treba tako, kot se gospodu sanja. Ne onemu na nebu, ampak gospodu, ki sedijo na trilijonih javnega dolga, za katerega se zdi, kot je ugotovil že Marx, v kapitalizmu edina dolgoročna zasebna lastnina tako skupnosti, kot posameznikov.
Januar bo naporen mesec. Sanje smo vsega nekaj članska skupnost, ki pa se spopada s kolosalnimi izzivi. Naša glavna in obenem edina urednica Tjaša (Koprivec) naj bi do konec meseca na svetlo spravila kar deset izjemnih knjižnih novosti. 
To, da Sanje obeležujemo 18 let, komaj opazimo. Vendarle preštejemo: v teh 160.000 urah je nastalo 350 knjig + 160 žepnih knjig + 100 elektronskih knjig + blizu 40 glasbenih albumov + nekaj tisoč dogodkov – med njimi Festival Sanje, Sanje v Medani, Noč knjige. 
Svečke bomo upihnili kdaj drugič.
---- 9. januar
Alamut je zgodba, ki v živo zadeva ključno vprašanje našega časa, ki se zgošča okoli načela “razkolji in vladaj”. “Nič ni resnično, vse je dovoljeno.” Zdi se, kot bi se sodobni gospodarji učili pri Bartolu. 
V zadnjih nekaj letih smo prejeli prek vrsto ponudb za film, zdi pa se, da Holywood prižiga rdečo luč. Svetovni vrhovni propagandni center – pod krinko umetnosti in politične korektnosti – se zgodbe boji. In zdaj že dobro ve, da mu ne bomo dovolili prikrojiti ali uničiti Bartolove zgodbe. Ali bo na filmu takšna kakor je, ali pa naj si film narišejo.
Pod vtisom (ponovnih) razmišljanj o Alamutu, si zvečer ogledam dokumentarec o poskusih CIE vplivanja na voljo in um človeka. Četudi je narejen politično skrajno korektno (National Geographic), je povsem jasen srhljiv namen. Guantanamo je vrh te ledene gore. Gospoda pa še danes zvesto in nekaznovano služi nizkotnim namenom. Kdaj jih bo človeštvo zmoglo ustaviti?
Dogovarjanje o obisku Elif Shafak v Sloveniji. Pri obisku bo pomagala Renata Salecl. Upam, da pride na letošnjo Noč knjige (23. april, svetovni dan knjige). To bi bil velik dogodek, Elifine knjige močno odmevajo, njenih 40 pravil ljubezni pa je posebej prepričala in navdušila slovenske bralce.
--- 10. januar
Pod večer me kolegica iz Nizozemske na Knjigi obrazov opozori, da je ogroženo najgloblje in najstarejše jezero Evrope, Ohrid. Grozi mu zazidava. Pridružim se pobudi za podpis peticije, kmalu nas bo 15.000.
Spomnim se besed Marka Tomaša: Rok, ali si opazil, da zadnja leta v Dalmaciji vselej gorijo področja, kjer je zazidava z zakonom izrecno trajno prepovedana? V primeru naravne katastrofe se lahko namembnost zemljišč spremeni.
--- 11. januar
Po dolgih in napornih pogajanjih končno prejeli ponudbo za odkup pravic za TV nadaljevanko po zgodbi Vladimirja Bartola. Producenti so zelo izkušeni, ekipa mednarodna, tveganje, da projekta ne bodo izpeljali, pa v filmski industriji tako in tako do zadnjega visi v zraku.
Po pošti smo od kolumbijskih partmerjev prejeli Zvezdico Zaspanko v španskem prevodu. Blagoslovljen občutek, da bodo po tej navidhujoči, ljubezni polni pravljici lahko poslej posegali otroci in njihovi starši po vsej Latinski Ameriki! Že letim, že hitim!
--- 14. januar
Tudi Marko Tomaš se loteva prevajanja poezije Svetlane Makarovič. Horror mundi je svetovni projekt, cikel 17 srhljivih pesmi Svetlane Makarovič, ki so bile napisane že pred leti, zvenijo pa, kot bi bile napisane za ta čas. Recital v izvedbi avtorice, spremlja izjemni glasbenik Zlatko Kaučič. Vprašanje je, če bo razpisna komisija Ministrstva za kulturo projekt podprla z drobitnicami, ki jih banke kulturi še niso uspele pobrati.
Živimo v času prevlade finančnega fašizma. Včeraj je bilo treba fiskalizirati ustavo, danes sleherni nakup, jutri bodo preizprašali našo pristojnost za naslednji vdih. Plačaj ali crkni!

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. 95 tez

2. Humoreske - 13 + 8 humoresk

3. #Človek

4. Nekaj zelo zelo lepega

5. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

6. Žvižgači

7. Svoboda ali suženjstvo?

8. #Pravica

9. Strel v tišino

10. Pokrpajmo žive