NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > dela > zbirka | dokumenta > dolga pot do svobode

SHRANI V VREČKO
POGLEJ V VREČKO
 
vsa dela
pravkar izšlo
novosti
v pripravi (prednaročilo)
v akciji
sanje 20 let
žeparke
roman | svet
roman | slovenija
zbirka | dokumenta
zbirka | aktivni državljan
šport | alpinizem
zbirka | mumini
zbirka | ježek
zbirka | zaspanka
zbirka | sanjska knjigica
zbirka | bartol
zbirka | afrika
zbirka | srebrni glas
zbirka | hiša pesmi
zbirka | kriminalka
ljubezen | erotika
zbirka | zvočna knjiga
zbirka | glasba
zbirka | luna
zbirka | ocean
zbirka | prešeren
sanje | zgodbe
sanje | monografije
sanje | spomini
sanje | kratka zgodba
sanje | priročniki
sanje | bibliofilske izdaje
sanje | international editions
sanje | posebne izdaje
darilni boni
film
knjige | druge založbe
emzin
boni
Bodite na tekočem z najboljšo svetovno in slovensko literaturo

Vaš e-naslov:
Roald Dahl 100 let!

Prevod:  Jedrt Maležič
Lektura:  Darinka Lamut in Lena Vastl
Urednica:  Tjaša Koprivec
Oblikovanje ovitka:  Boštjan Pavletič
Prelom:  Maja Čuk

Dolga pot do svobode

Nelson Mandela


Nelson Mandela je stopil, da bi hodil. Vzravnano hodil – v spremstvu predirnega klica uporniške misli in ostrega sanjarjenja. Neomajen v svoji zavezanosti živeti in dihati v iskanju osvoboditve je opustil brezplodno potrpežljivo, zmerno in skromno trkanje na zaprta in zapahnjena vrata. Pričel je nove oblike političnega boja. Ne kot mesija, temveč kot človek, ki mu je bilo voditeljstvo zaupano vsled izjemnih okoliščin. Ne nazadnje je strmoglavljenje zatiranja odobreno od človeštva. Z močjo, razumom in predanostjo je kljuboval preteči bakli z ironijo obsedene zgodovine.

Tjaša Koprivec, urednica***


Dolga pot do svobode je avtobiografsko delo Nelsona Mandele, ki je v angleščini izšlo leta 1996. Mandela v njem živo opisuje dramatične izkušnje, ki so oblikovale njegovo usodo – leta podtalnega delovanja, ko ga je država tako rekoč razglasila za terorista, presenetljivo živahna leta za rešetkami, svojo predanost ciljem, ki ga je povzdignila v položaj mučenika, ikone in navdiha, in neverjetno dogajanje, ki je vodilo v praktično popolno zmago Afriškega nacionalnega kongresa na prebojnih večrasnih volitvah aprila 1994, ko je Mandela postal prvi črni predsednik Južnoafriške republike.

Ob svoji življenjski predanosti javnemu delovanju pa Mandela pokaže tudi ambivalenten odnos do svojega delovanja, saj ga je vse to oddaljilo od njegove družine in mu uničilo dva zakona.

Mandela je za knjigo prejel številne nagrade, vključno z nagrado Alana Patona (1995).
Slovenski natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.


Resnica je ta, da še nismo svobodni, temveč smo zgolj dosegli svobodo, da lahko postanemo svobodni, svobodo, da nismo zatirani. Nismo še naredili zadnjega koraka v svojem popotovanju, temveč le prvi korak na daljši in celo težji poti. Kajti biti svoboden ne pomeni zgolj odvreči okove, temveč živeti na način, ki spoštuje in spodbuja svobodo drugih. Resnični preizkus naše predanosti je šele začetek.

Komentarji in ocene

Povprečna ocena obiskovalcev:

  (1 ocena)

Vaša ocena:

za ocenjevanje del se morate prijaviti.

Mnenja:

Mnenj obiskovalcev še ni na voljo.

Vaše mnenje o delu:

za podajanje mnenj se morate prijaviti.

Datum izida: 11.6.2010
Trda vezava, 672 strani
Format: 17 x 24 cm
izkaznica knjige


elektronske izdaje:
Biblos
iBooks
ISBN / EAN: 978-961-6767-92-7

Cena z DDV: 45,95 EUR

Sanjska cena: 34,46 EUR *

Prihranite: 11,49 EUR

( * velja za člane knjižnega kluba Sanje - članstvo brez obveznosti; 25% popust)

Zadnji izvodi

Druge izdaje:
broširana vezava

SHRANI V VREČKO
več o avtorju
vsa dela avtorja


Kajti biti svoboden ne pomeni zgolj odvreči okove, temveč živeti na način, ki spoštuje in spodbuja svobodo drugih. Resnični preizkus naše predanosti svobodi je šele začetek.
- Nelson Mandela

Epopeja boja, učenja in rasti, ki pripoveduje o človeku, katerega idealizem in upanje sta navdahnila svet, nagnjen k cinizmu ... Ta knjiga bi morala biti obvezno čtivo.
- Mary Benson, the Daily Telegraph

Mandela spominja na velike politične voditelje, kot sta Lincoln in Gandi, ki se ne zadovoljijo zgolj s konsenzom in pred svojimi privrženci utirajo nove poti.
- Donald Woods, The Sunday Times

Ena od najizjemnejših političnih pripovedi 20. stoletja, ki je vredna pozornosti vsakogar, ki ga resnično zanima razvoj veličastnosti.
- Patti Waldmeir, the Financial Times

... intimna pripoved človeka, ki je za svobodo žrtvoval vse, tudi osebno življenje, ter ob vsem ostal velikodušen do svojih nasprotnikov.
- Jedrt Maležič, prevajalka

... enciklopedija južnoafriškega osvobodilnega boja in osebni manifest junaškega borca za svobodo.
- Manca Čujež, siol.net

Svobode, demokracije in sprave ni nikoli dovolj ...
- Branko Soban na novinarski konferenci, Dnevnik

Zdi se torej, da avtobiografija ni nastala zaradi pretencioznega izkazovanja posebnih voditeljskih spodobnosti, temveč zaradi notranje nuje - umiriti bolečino in izreči opravičilo tistim, ki jih je avtor žrtvoval v imenu svobode.
- Gabriela Babnik, Delo

Mandela odgovarja na temeljna človeška vprašanja, kot so, kaj je v življenju pomembno, kaj pomeni sprava, kaj spoštovanje.
- častni konzul Južnoafriške republike (JAR) v Sloveniji Janez Pergar na novinarski konferenci, Dnevnik

Pri založbi Sanje je izšla avtobiografija borca za pravice in nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele Dolga pot do svobode. Predstavitve knjige sta se udeležila tudi častni konzul Južnoafriške republike v Sloveniji Janez Pergar in dolgoletni novinar Dela Branko Soban.
- Kristina Župevc, več v prispevku na Dnevnik.si

Besede Nelsona Mandele so tople ... Prvi temnopolti predsednik Južne Afrike se izkaže kot voditelj, ki bi si ga v trenutkih preizkušnje želel vsak narod.
- Borut Hočevar, Žurnal

Biografija, ki s svojo elegantno neposrednostjo bralca sili, da se sprašuje tudi o svoji družini, stvareh in ljudeh, ki jih ima najraje, ter ga postavlja pred vprašanje, ali bi si vse to upal žrtvovati za pravice svojega ljudstva. Zgodba človeka, ki je zaznamoval dvajseto stoletje.
- Samo Rugelj, Bukla

Mandelovo sijajno avtobiografijo z naslovom Dolga pot do svobode imamo prevedeno tudi v slovenščino. Zelo priporočam!
- Igor E. Bergant, Odmevi (32:18-35:48)

Dolga pot do svobode, avtobiografski sveženj Nelsona Mandele, je elegantna in kot struna napeta pripoved o ranih letih obubožanega študenta (ki je vztrajno verjel, da je izobrazba veliki motor osebnega razvoja), nato mladega uradniškega pripravnika, ki se je – razočaran nad nemoralnostjo apartheida in brezvestnostjo države, ki ga je ščitila – počasi dramil v politični boj.
- Tjaša Koprivec, Večer - V soboto 

Izjemen tekst, ki v podtalju skriva vrsto pesniških pasaž.
- Gabriela Babnik v intervjuju za Delo 

/.../ te samoosmišljujoče knjige, ki zaradi avtorjeve sramežljivosti – deliti svoje najbolj notranje z zunanjim svetom – bolj kot estetski maniri sledi etičnim odločitvam in tako med drugim kaže tudi dostojanstveno življenjsko držo.
- Gabriela Babnik, AirBeletrina

Bralci so lahko veseli, in isto seveda velja za Južnoafriško republiko, ker se Nelson Mandela v svojih spominih z naslovom Dolga pot do svobode izkaže precej bolj človek kot legendarna ikona. Naiven in trmast mladostnik, zapostavljen mož, raztresen oče. Zavaja svoje zaveznike in manipulira s privrženci. Nekritičen je do despotov, ki podpirajo njegova osvobodilna prizadevanja. Vedno znova daje prednost taktiki pred načeli. Pri popisovanju svojega neverjetnega življenja Mandela ni ne mesija ne moralist niti revolucionar, pač pa po svojem bistvu pragmatik, ki bistro uravnava svojo čast z interesi. Če uporabimo besedo, ki je nesrečno pridobila slab ugled, je politik, čeprav ga od manj uglednih predstavnikov te vrste ločuje njegova neomajna vera v končni cilj, konec nadvlade s strani bele manjšine.
- Bill Keller, New York Times

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Muzej nedolžnosti

2. Norveški gozd

3. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

4. Osamosvojitev

5. Kaj lepega povej

6. Komunistični manifest

7. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

8. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

9. Alamut (English)

10. Lahko pokukam v tvojo pleničko?