napredno iskanje
NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > dela > sanje roman (svet) > dušeslovec in druge zgodbe

SHRANI V VREČKO
POGLEJ V VREČKO
 
vsa dela
pravkar izšlo
novosti
v pripravi (prednaročilo)
v akciji
aktivni državljani
darilni boni
sanje roman (svet)
zbirka kiosk (žepna)
sanje roman (slovenija)
zbirka dokumenta
šport in alpinizem
zbirka mumini
slikanice & pripovedke
založba luna
zbirka tigr
sanje zgodbe
detektivka/krimi
ljubezen/erotika
glasba sanje
zvočna knjiga
monografije
hiša pesmi
srebrni glas
afrika
film
memoaristika
kuharice
tujejezične izdaje / international editions
zvezdica zaspanka
frane milčinski-ježek
vladimir bartol
france prešeren
kratka zgodba
bibliofilske izdaje
razno
priročniki
 
V tisočletni
noči prižigam
sanje

Prevod:  Katja Zakrajšek
Urednica:  Tjaša Koprivec
Lektura:  Tina Malič
Oblikovanje knjižnega ovitka:  Petra Preželj
Prelom:  Maja Čuk

Dušeslovec in druge zgodbe

Machado de Assis

Kot avtor kratke proze se Machado de Assis vpisuje v mednarodni tok, ki je dal temu žanru dotlej nesluten zagon in literarno vrednost (Maupassant, Čehov …). Bil je nadvse pronicljiv satirik, ki se je posvečal temam moči, institucij in norosti ter v konciznem, jedrnatem slogu in inovativni, pogosto fragmentarni formi razkrinkaval družbeni in politični cinizem in hinavščino. Njegove zgodbe so prava satirična enciklopedija najrazličnejših diskurzov, od bibličnega pa do časnikarskega. Veliko pozornosti je namenjal problemu, kako premostiti prepad med popularno in visoko kulturo; razreševal ga je z mojstrsko uporabo ironije in humorja, ki sta pomemben element njegovega edinstvenega sloga, ki ga poleg tega zaznamujeta še distanciran ton in pogost dialog z bralcem.

Jedro slovenskega izbora sestavljajo zgodbe, zbrane v zbirki Papeis avulsos (1882), med katerimi je tudi Assiseva najbolj znana novela, tragikomični »Psihiater« (O alienista). Glavni junak te zgodbe se loti izdelati popolno klasifikacijo vseh vrst norosti in razviti metode zdravljenja. Toda njegovo sistematično prizadevanje pripelje do tega, da v norišnico postopoma zapre kar celo mesto, ki mu zaradi njegovega znanstvenega eksperimenta s kar najbolj človekoljubnimi nameni grozi popolno družbeno razdejanje. Kot pravi John Gledson, je prav v tej zbirki Machado de Assis »uveljavljal svojo pravico, da govori o celotnem vesolju«. Glede na prevladujoči občutek o perifernosti brazilske literature v tistem času, ko je bilo središče mednarodnega literarnega dogajanja še čvrsto v Evropi, je to še toliko zgovornejša in ambicioznejša ter imenitno uspela literarna gesta.

Brazilska književnost je v slovenskem prostoru še zelo šibko zastopana, kot velja za luzofonske književnosti nasploh. Prevod kratke proze Machada de Assisa je dobrodošla razširitev bralskega obzorja, poleg tega pa pomembno dopolnjuje izbor svetovnih klasikov, dosegljivih v slovenščini.


Natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Pajek pa, gospodje, nas niti ne nadleguje niti ne goljufa; lovi muhe, naše sovražnice, prede, tke, dela in umre. Kje bi našli lepši primer potrpljenja, reda, previdnosti, spoštovanja in človečnosti? Kar se tiče njegovih darov, je sodba enodušna. Od Plinija pa do Darwina prirodoslovci v en glas izražajo občudovanje do te živalce, katere čudovito mrežo brezmiselna metla vašega služabnika uniči v manj kot minuti.

Komentarji in ocene

Povprečna ocena obiskovalcev:

  (0 ocen)

Vaša ocena:

za ocenjevanje del se morate prijaviti.

Mnenja:

Mnenj obiskovalcev še ni na voljo.

Vaše mnenje o delu:

za podajanje mnenj se morate prijaviti.

Sanje ZGODBE
Broširana vezava, 320 strani
Izkaznica knjige


elektronske izdaje:
Biblos
iBooks

ISBN / EAN: 978-961-274-163-1

Cena z DDV: 18,95 EUR

Sanjska cena: 17,06 EUR *

Prihranite: 1,89 EUR

( * velja za člane knjižnega kluba Sanje - članstvo brez obveznosti; 10% popust)

na zalogi - dobavljivo takoj

Druge izdaje:
trda vezava

SHRANI V VREČKO
več o avtorju
vsa dela avtorja

Dušeslovec in druge zgodbe v oddaji Sobotno branje na Radiu Slovenija 1.

Kar je predvsem treba zahtevati od pisatelja, je neko notranje občutje, zaradi katerega je človek svoje dobe in svoje dežele, tudi kadar obravnava v času in prostoru oddaljene reči.
- Machado de Assis

Kako to, da je pisatelj, ki je tako zakoreninjen v svojem lastnem času, ki je pisal v sužnjelastniški, kulturno zaostali deželi, v mnogih pogledih tudi tako sodoben?
- John Gledson, prevajalec, literarni kritik, profesor

Zanimivo je, da Machadove zgodbe, kljub temu da so nastajale v čisto drugačnih kulturnih in družbenih razmerah, tudi danes delujejo živo in zanimivo. Dodana vrednost knjige je izjemno izčrpna spremna beseda prevajalke, ki bralcu ne predstavi zgolj lika in dela Machada, ampak mu ponudi tudi vpogled v brazilsko literarno, družbeno in politično dogajanje njegovega časa.
- Gaja Kos, Nedelo

Avtor z zgodbami v svoji preprostosti postavlja bralcu več vprašanj, kot bi si jih ta lahko zamislil pred vstopom v bralsko izkušnjo, to pa je – za tisti in sedanji čas – že kar pregovorno merilo za kvaliteto.
- Andrej Tomažin, Radio Študent

Njegov univerzalni slog zaznamujejo mojstrska uporaba ironije, humorja in pogost dialog z bralcem. V zgodbah se posveča temam moči, institucij ter problemu premostitve prepada med popularno in visoko kulturo, razkriva pa tudi družbeni in politični cinizem ter hinavščino.
- Š. O., Dnevnik

Čeprav je Machado ustvarjal v 19. stoletju, bi si mislili, da je bolj za v šolske čitanke, ampak ne – s svojim kritično-humornim pogledom na družbo nas nagovarja, kot da smo njegovi sodobniki.
- prevajalka Katja Zakrajšek na novinarski konferenci

Kritično-humorni vpogled v brazilsko družbo 19. stoletja, ki presega svoj čas nastanka, v zbirki Dušeslovec in druge zgodbe ponuja Machado de Assis.
- D. C., Planet Siol.net

Precej domači in moderni pa so v očeh današnjega slovenskega bralca videti pisateljevi dovolj številni portreti stremuhov, povzpetnikov in kruhoborcev, vseh tistih, skratka, ki si na vse kriplje skušajo izboriti svoje mesto med družbeno smetano.
- Goran Dekleva, Radio Slovenija 1

Velika literatura je brezčasna in kratke zgodbe Machada de Assisa so prav gotovo take. Moč, oblast, politika, pa tudi ljubezen, so teme, ki so večne. Prikrita ironija, ki veje iz opisov oblastnikov, pa njegove zgodbe naredi več kot primerne za današnji čas.
- Mateja A. Hrastar, Planet Siol.net

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Potrgajte poganjke, postrelite otroke

2. Magične zgodbe starega Egipta

3. Moji izumi | My Inventions

4. Na beli steni

5. Velika tekaška knjiga

6. Avtobus Rose Parks

7. Ameriški bogovi

8. Muzej nedolžnosti

9. Pikapolonica

10. Zvezdica Zaspanka