napredno iskanje
NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > dela > pravkar izšlo > gospod in hruška

SHRANI V VREČKO
POGLEJ V VREČKO
 
vsa dela
pravkar izšlo
novosti
v pripravi (prednaročilo)
v akciji
aktivni državljani
darilni boni
sanje roman (svet)
zbirka kiosk (žepna)
sanje roman (slovenija)
zbirka dokumenta
šport in alpinizem
zbirka mumini
slikanice & pripovedke
založba luna
zbirka tigr
sanje zgodbe
detektivka/krimi
ljubezen/erotika
glasba sanje
zvočna knjiga
monografije
hiša pesmi
srebrni glas
afrika
film
memoaristika
kuharice
tujejezične izdaje / international editions
zvezdica zaspanka
frane milčinski-ježek
vladimir bartol
france prešeren
kratka zgodba
bibliofilske izdaje
razno
priročniki
 
App Sanje -
s Sanjami
nisi sama, sam

Gospod in hruška

Fran Milčinski Suzi Bricelj

Kaj vse se lahko zgodi, če je gospod prelen, da bi sam stopil na vrt po hruške, in ponje pošlje medveda? Začne se dolga in zapletena zmeda, ki se konča s prazno hišo in hruškami, zmendranimi v nič. Hja, prav bodi gospodu … za nas pa še sreča, kajti če ne bi bil tako len, kje bi bila potem ta historija, žmohtna kot medene hruške!

Vroče je bilo, gospod je sedel pri kosilu in se v potu svojega obraza trudil z vilicami in z nožem. Ko ni mogel več, je globoko vzdihnil, naslonil se je nazaj in gledal predse. Pa mu je pogled obstal na lepih rumenih hruškah, ki so vabljivo visele zunaj na vrtu, prav pred oknom.
»Lačen sem,« je rekel gospod. »Ali te vrste hruške poznam. Niso ne presladke ne prekisle in močno sočnate so. Dobre bi bile za žejo.«
In gospod je poklical medveda, da natrese hrušk z drevesa in mu jih prinese. Imel je medveda v službi, da mu je ravnal čebele. Medved se je vdano priklonil in je odhacal ven na vrt.
Ko pa pride do hruške, mu šine v glavo pomislek, ali je dolžan otresti hruško ali ne, ker je nastavljen le za čebele. Sédel je v senco in premišljeval to vprašanje.
Gospod je sedel za mizo in je gledal in čakal, da se potrese drevo in hruške doli padejo. Hruške pa so še zmeraj mirno visele na drevesu in vabljivo se mu smejale skozi okno.
»Ali bo kaj ali ne bo nič?« je rekel in je zaklical lovca. »Lovec! Stopi, stopi s puško za medvedom, da mi že skoraj potrese to hruško, da bodo hruške doli padale!«
Lovec se je vzravnal, vojaški je pozdravil in je odkorakal iz sobane. Ena, dve. Ena, dve. Zunaj pa je sédel na prag, potegnil pipico iz žepa, zapalil si jo je in potem rekel: »Zdajle je opoldanski premor in počitek in je ni pravice, ki bi me silila k delu.«


* Suzi Bricelj je prejemnica Nagrade za izvirno slovensko slikanico 2009.

Drevesu pa ni dalo miru. Moralo je razodeti svojo modrost in je spregovorilo: »Kaj ti pravim, gospod! Sam bi šel po hruške pa bi vsega tega ne bilo.«

Komentarji in ocene

Povprečna ocena obiskovalcev:

  (0 ocen)

Vaša ocena:

za ocenjevanje del se morate prijaviti.

Mnenja:

Mnenj obiskovalcev še ni na voljo.

Vaše mnenje o delu:

za podajanje mnenj se morate prijaviti.

Datum izida: 20.11.2012
Broširana vezava

Obseg: 32 strani
Format: 24 x 22,5 cm
ISBN / EAN: 978-961-274-159-4

Redna cena: 6,95 EUR

AKCIJSKA CENA: 2,99 EUR

V akciji do 30.11.2015.

na zalogi - dobavljivo takoj

Druge izdaje:
trda vezava

SHRANI V VREČKO
več o avtorju: Fran Milčinski
več o avtorju: Suzi Bricelj

Beseda gre o kultni pravljici Frana Milčinskega Gospod in hruška, ki so jo pred kratkim izdali v Založbi Sanje, tokrat prvič v samostojni izdaji kot slikanico. Pripovedka zabavno pripoveduje, kako peklensko se lahko konča na prvi pogled preprosto opravilo, ki ga nihče noče opraviti, ali kako hitro se iz muhe naredi slona. Nauk - ne prelagaj na druge, kar lahko bolje in hitreje opraviš sam.
- Delo

Da bi poleg omenjene pravljice Milčinskega bralcem v spominu ostale tudi podobe, si je tokrat prizadevala ilustratorka Suzi Bricelj. "Ilustratorji smo skromna bitja. Prizadevamo si, da podobe ostanejo za tabo in omogočajo užitke drugim rodovom," je o svojih ilustracijah povedala Bricljeva, ki pravi, da so tudi ilustracije k pravljici o gospodu in hruški nastajale nekako takole: "Besedilo začutim od znotraj in potem preko mene steče na papir."
- Žurnal24

Razlog, zakaj je čtivo še danes aktualno, etnologinja in kulturna antropologinja Tina Volarič vidi v pravljičnosti. Pravljice živijo večno, spominjajo nas na to, kako si delimo iste izkušnje, isto usodo v svojem bistvu in kako lahko s prebiranjem tako ljudskih kot avtorskih pravljic pridemo do tega, da začnemo verjeti v svet z usodo, ki jo sami lahko zgradimo, s stvarmi, ki jih lahko spremenimo, je dejala.
- STA

Prvi samostojni natis mojstrovine, ki sodi v sam vrh slovenskega pravljičarstva, bo razveselil vse ljubitelje žlahtne pisateljeve besede. Gospod, medved, lovec, palica, ogenj in seveda hruške so v duhoviti domišljijski zgodbi glavni junaki, ki jim svoj čar pridajo izvrstne ilustracije. Zgodba o lenem gospodu, ki ga vabijo hruške na bližnjem drevesu, a ponje raje pošlje medveda, je polna naukov, ki se prepletajo z zabavnimi in bogatimi jezikovnimi domislicami.
- Simona Grilc, Bukla

Gospod, ki ne zna sam po hruško, ko je lačen, si ne zasluži drugega, kot da mu zgori hiša, pa čeprav ima v službi medveda, lovca, palico in ogenj. Topla in presunljiva pravljica Frana Milčinskega v novi izdaji zaživi še bolj pristno, še posebno z odličnimi ilustracijami Suzi Bricelj.
- City Magazine

Gre torej za delo , ki je uspelo združiti klasično besedilno predlogo in povsem sodobno, pomensko odprto in prepričljivo likovno govorico - v tem je tudi temeljna estetska vrednost slikanice, ki bo primerno darilo za otroke in odrasle.
- Dr. Igor Saksida (izr. prof. za slovensko književnost in didaktiko slovenščine, Univerza v Ljubljani)

Besedilo in ilustracije so na najvišjem kakovostnem nivoju, s čimer prispevajo k razvoju estetskega čuta pri predšolskem otroku, ne glede na njegovo starost.
- Dr. Tomaž Zupančič (docent za likovno pedagogiko in didaktiko, Univerza v Mariboru)

Odrasli bralci ga poznamo po številnih delih, ki jih odlikujeta nadčasna humornost in satira ... Preberite in se ob knjigi pogovarjajte s svojimi otroki, pa tudi sami gotovo ne boste ostali ravnodušni ob branju.
- Franceska Žumer, Otrok in družina


Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na zemlji toliko trpečih?

2. Na trati

3. Ljubezen naj gre vedno v cvet

4. Ultramaratonec

5. Modrost rojevanja

6. Moj porodni načrt

7. Velika tekaška knjiga

8. Moj striček Oswald

9. Bushido: Kodeks samuraja

10. Na beli steni