NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > dela > žeparke > guernseyjsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov

SHRANI V VREČKO
POGLEJ V VREČKO
 
vsa dela
pravkar izšlo
novosti
v pripravi (prednaročilo)
v akciji
sanje 20 let
žeparke
roman | svet
roman | slovenija
zbirka | dokumenta
zbirka | aktivni državljan
šport | alpinizem
zbirka | mumini
zbirka | ježek
zbirka | zaspanka
zbirka | sanjska knjigica
zbirka | bartol
zbirka | afrika
zbirka | srebrni glas
zbirka | hiša pesmi
zbirka | kriminalka
ljubezen | erotika
zbirka | zvočna knjiga
zbirka | glasba
zbirka | luna
zbirka | ocean
zbirka | prešeren
sanje | zgodbe
sanje | monografije
sanje | spomini
sanje | kratka zgodba
sanje | priročniki
sanje | bibliofilske izdaje
sanje | international editions
sanje | posebne izdaje
darilni boni
film
knjige | druge založbe
emzin
boni
Bodite na tekočem z najboljšo svetovno in slovensko literaturo

Vaš e-naslov:
Roald Dahl 100 let!

Prevod:  Miriam Drev
Lektura:  Darinka Lamut
Urednica:  Tjaša Koprivec
Oblikovanje naslovnice:  Jerneja Rodica
Prelom:  Maja Čuk

Guernseyjsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov

Mary Ann Shaffer Annie Barrows

Senčne lise časa, ki ga je le malo prej raztreščila vojna, razvedri pismo. V ovojnico položena skrb in počasi goreča želja pretketa očarljive, bistroumne, prisrčno duhovite knjigoljubce z Guernseyja in pisateljico, ki brusi pravkar spet razdraženo pero.
V izdolbke romana, ki je krušna skorja in sredica, se naseli zgodba o skrivnostnem nagonu knjig in, kakopak, njihovih bralcev. Občutena pisava Mary Ann Shaffer in Annie Barrows v kalež biti, ki je udarila ob nemško okupacijo, zanese toplo jasnino spoznanj …
Tjaša Koprivec, urednicaSmo v letu 1946 in pisateljica Juliet Ashton se ne more domisliti, o čem bi pisala. Nenadoma prejme pismo Dawseyja Adamsa iz Guernseyja – po naključju je dobil v roke knjigo, ki je nekoč pripadala njej. Ko odkrijeta svojo skupno ljubezen do branja, si začneta dopisovati. Dawsey razkrije, da je član Guernseyjskega društva za književnost in pito iz krompirjevih olupkov, kar spodbudi njeno radovednost in kmalu si dopisuje še z drugimi člani. V navalu pisem, ki pripovedujejo zgodbe o življenju na Guernseyju pod nemško zasedbo, se Juliet zave, da je samo društvo vsaj toliko nenavadno kot njegovo ime. Mary Ann Shaffer je zgodbo zasnovala kot niz pisem, ker se ji je zdelo, da bo tako lažje. Uspelo ji je mojstrsko predstaviti značaje in skrbi prebivalcev Guernseyja, ki so pravkar preživeli grozote in tegobe druge svetovne vojne.

Slovenski natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.


Komentarji in ocene

Povprečna ocena obiskovalcev:

  (2 oceni)

Vaša ocena:

za ocenjevanje del se morate prijaviti.

Mnenja:

Mnenj obiskovalcev še ni na voljo.

Vaše mnenje o delu:

za podajanje mnenj se morate prijaviti.

Datum izida: 21.10.2010
Broširana vezava, 336 strani


ISBN / EAN: 9789616767828

Cena z DDV: 10,99 EUR

Sanjska cena: 9,89 EUR *

Prihranite: 1,10 EUR

( * velja za člane knjižnega kluba Sanje - članstvo brez obveznosti; 10% popust)

na zalogi - do razprodaje zalog

Druge izdaje:
trda vezava

SHRANI V VREČKO
več o avtorju: Mary Ann Shaffer
več o avtorju: Annie Barrows

Toplo, zabavno, nežno in skozinskoz kratkočasno posvetilo moči pisane besede.
- Library Journal

... Guernsey je mala mojstrovina o ljubezni, vojni in neizmerljivi podpori, ki jo najdemo v dobrih knjigah in dobrih prijateljih.
- People

Očarljiva knjiga, ki bo poživila tudi najbolj cinične med nami.
- The Times

Ne morem se spomniti, kdaj sem nazadnje odkrila roman, ki bi bil tako bister in navdušujoč kot tale; ker riše tako slikovit svet, sem kar naprej pozabljala, da gre za literarno delo; ker je to poseljeno s tako brezmejno čudovitimi ljudmi, sem kar naprej pozabljala, da to niso moji dejanski prijatelji in sosedje. Prosim, privoščite si to knjigo – ne bi je mogla bolj priporočati.
- Elizabeth Gilbert, avtorica knjige Jej, moli, ljubi

Mary Ann Shaffer in Annie Barrows sta ustvarili čudovito, navdušujočo, ganljivo knjigo – kombinacijo Jane Austen in ure zgodovine. Pisma iz knjige Guernseyjsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov niso naslovljena na vas, so vam pa namenjena. To je knjiga, ki bi jo vsak moral prebrati. Čisti zaklad.
- Sarah Addison Allen, avtorica knjige Čarobni vrt

Naj vam povem, komu bo ta knjiga všeč – vsem, ki se v celoti strinjajo z izjavo: “Branje te obvaruje, da se ti ne zmeša.” Guernseyjsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov je čisti užitek. Trpko, poglobljeno in zabavno.
- Mary Doria Russell, pisateljica

To je knjiga za posedanje ob kaminu ali dolge vožnje z vlakom. Očarljiva je in brezčasna, kot romani, ki jih imajo radi njeni junaki.
- Margot Kaminski, San Francisco Chronicle

Ko je ameriška avtorica Mary Ann Shaffer zaradi megle obtičala na guernseyjskem letališču, je naletela na zgodovino otoka pod nemško okupacijo. Rezultat, ki je nastal mnogo let pozneje, je ta navdušujoče živahen in nenavaden roman v pismih, ki si jih izmenjujejo Juliet Ashton, uspešna pisateljica, ki živi v povojnem Londonu, in raznovrstni člani naslovne družbe z nenavadnim imenom. Morali bi biti precej trdega srca, da ne bi podlegli čarobnosti te knjige.
- The Daily Mail

Samo na podlagi življenja in časa ene same Elizabeth McKenna sta nam zagotovili junaški portret izjemne osebe, ki z vsakim svojim dejanjem izkazuje zvestobo svojim otoškim sosedom in prijateljem, njeno prisotnost in vpliv pa prebivalci Guernseya neprestano čutijo (čeprav se kot lik v knjigi sploh ne pojavi!).
- Julia Braun Kessler, California Literary Review

[Junakinja] Juliet v pismih ne dobi samo navdiha za svoje naslednje delo, ampak tudi za življenje – kot ga bodo tudi bralci.
- Publishers Weekly

Knjiga ima dve avtorici zato, ker je Mary Ann Shaffer pred izidom umrla zaradi raka, in tako knjigo prepustila Annie Barrows, svoji nečakinji, da jo dokonča – sladko-kisel zaključek v skladu s temnimi sencami, ki se zbirajo po kotih te sicer brezskrbne knjige. Ta roman je, z besedami Lambovega prijatelja Coleridga, “sončna kupola radosti, ki skriva jame ledu.”
- Lev Grossman, Time Magazine

Tematika, ki nas povsem prevzame, in živahno pisanje poskrbita za popolno zmagoslavje tega dela, ki bi morda celo lahko služilo kot snov za televizijsko nadaljevanko.
- Kirkus Reviews

Raj za knjigoljube, implicitna in občasno eksplicitna hvalnica vsemu literarnemu.
- Chicago Sun-Times

Ko vzamete v roke knjigo z naslovom Guernseyjsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov avtoric Mary Ann Shaffer in (in!) Annie Barrows, veste, da vas čakajo nekakšne kaprice. Le da ni takoj jasno, kakšne.
- Lev Grossman, Time Magazine

Tradicionalno, ne da bi dajalo vtis postanosti, in romantično, ne da bi bilo hkrati naivno ...
- Margot Kaminski, San Francisco Chronicle

Ta roman, ki razkrije mnogo o posledicah 2. svetovne vojne v Angliji, je hkrati neverjetna ljubezenska zgodba, prikaz junaštva in borbe za preživetje ter prefinjen poklon vezem, ki jih tke literatura.
- Charlotte Observer

Pisma, ki sestavljajo ta roman, razkrivajo trpljenje prebivalcev Kanalskih otokov pod nemško okupacijo, vse to pa spremlja bogat vir humorja. Ko se Julia preseli na Guernsey, da bi se posvetila svoji knjigi, zanjo postane nemogoče, da bi zapustila otok in svoje nove prijatelje. Ko boste prebrali ta navdušujoč roman, boste to občutje morda delili z njo.
- Boston Globe

Pripoved v pismih je razpeta med London in otoček v angleškem kanalu ter nam sporoča predvsem, da za dežjem vedno posije sonce. Ne glede, kako osladno se sliši, nas zgodbe malce nenavadnih guernseyjskih junakov s prav takimi prigodami prepričujejo, da to drži. Avtorica na polpreteklo zgodovino druge svetovne vojne in življenja tik po njej ne gleda z zagrenjenostjo in jezo, ampak z zdravo pametjo in optimizmom.
- Manca Borko, Žurnal

Knjiga je hvalnica dobrim knjigam in njihovim bralcem, hvalnica prijateljstvu, človeški vzdržljivosti in neustrašnosti volje, je hvalnica ljubezni in predvsem hvalnica veselju do življenja.
- Mestna knjigarna Maribor

Knjiga je čudovita!!!
- Tilka Jamnik 


Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Muzej nedolžnosti

2. Norveški gozd

3. Komunistični manifest

4. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

5. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

6. Osamosvojitev

7. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

8. Kaj lepega povej

9. Rdečelaska

10. Moji izumi | My Inventions