NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > dela > zbirka | dokumenta > izpovedi ekonomskega morilca

SHRANI V VREČKO
POGLEJ V VREČKO
 
vsa dela
pravkar izšlo
novosti
v pripravi (prednaročilo)
v akciji
sanje 20 let
žeparke
roman | svet
roman | slovenija
zbirka | dokumenta
zbirka | aktivni državljan
šport | alpinizem
zbirka | mumini
zbirka | ježek
zbirka | zaspanka
zbirka | sanjska knjigica
zbirka | bartol
zbirka | afrika
zbirka | srebrni glas
zbirka | hiša pesmi
zbirka | kriminalka
ljubezen | erotika
zbirka | zvočna knjiga
zbirka | glasba
zbirka | luna
zbirka | ocean
zbirka | prešeren
sanje | zgodbe
sanje | monografije
sanje | spomini
sanje | kratka zgodba
sanje | priročniki
sanje | bibliofilske izdaje
sanje | international editions
sanje | posebne izdaje
darilni boni
film
knjige | druge založbe
emzin
boni
Bodite na tekočem z najboljšo svetovno in slovensko literaturo

Vaš e-naslov:
Roald Dahl 100 let!

Prevod:  Maja Ropret
Urednica:  Tjaša Koprivec
Lektura:  Tadeja Ivančič
Oblikovanje naslovnice:  Boštjan Pavletič

Izpovedi ekonomskega morilca

John Perkins

Nadroben vpogled v prikrite mehanizme velikega imperija. Resnična zgodba o vrsti dramatičnih političnih zasukov, kakor jim je dirigirala supervelesila. Kakšne vse so perfidne poti, če naj se zgodi padec iranskega šaha ali panamskega predsednika? Kako so krojili invazijo na Irak?

"Dandanes gledamo posledice tega, da je sistem ušel izpod nadzora. Vodstva naših najbolj cenjenih podjetij za skoraj suženjske plače zaposlujejo ljudi, da v azijskih 'mučilnicah' garajo v nečloveških pogojih. Naftne družbe v reke deževnega pragozda brezobzirno spuščajo strupe, s čimer zavestno pobijajo ljudi, živali in rastline ter izvršujejo genocid nad starodavnimi kulturami. Farmacevtska industrija milijonom z virusom HIV okuženih Afričanov odreka rešilna zdravila. Dvanajst milijonov družin v naših Združenih državah se sprašuje, kako bodo prišli do naslednjega obroka. Energetika ustvarja enrone. Računovodstvo ustvarja andersene. Razmerje med petino svetovnega prebivalstva v najbogatejših državah in petino v najrevnejših po prihodku je naraslo s 30 : 1 leta 1960 na 74 : 1 leta 1995. ZDA za vojno v Iraku porabijo več kot 87 milijard dolarjev, Združeni narodi ocenjujejo, da bi z manj kot polovico te vsote vsem ljudem na svetu lahko zagotovili čisto vodo, ustrezno prehrano, higienske razmere in osnovno izobrazbo."

V vznemirljivi osebni izpovedi avtor opisuje svoj osebnostni premik od ustrežljivega služabnika imperija do izpostavljenega zagovornika pravic zatiranih. Potem ko ga je najprej v svoje vrste izbrala ameriška Agencija za nacionalno varnost, je s plačo mednarodnega svetovalnega podjetja prepotoval svet: Indonezijo, Panamo, Ekvador, Kolumbijo, Savdsko Arabijo, Iran in druge strateško pomembne države. Njegova naloga je bila ob zatrjevanju, da bo to zmanjšalo revščino, uvajanje politik, ki podpirajo interese ameriške korporacije (koalicije vlade, bank in korporacij), torej politik, ki so ohladile odnose s številnimi državami in na koncu privedle do 11. septembra in naraščajočega protiamerikanizma. Čeprav je izvirno izšla pri manjšem neodvisnem založniku, se je povzpela v vrh najbolje prodajanih knjig v ZDA (lestvica NYT) in še zdaj močno odmeva po svetu.


Preberite uvodno poglavje knjige.

Ob spretnosti gradnje tega sodobnega imperija se lahko rimske centurije, španski konkvistadorji in evropske kolonialne sile osemnajstega in devetnajstega stoletja samo skrijejo. EM-ji smo premeteni; naša učiteljica je bila zgodovina. Danes s seboj ne prenašamo mečev. Ne nosimo oklepov ali uniform, po katerih bi se ločili. V državah, kot so Ekvador, Nigerija in Indonezija, se oblačimo kot lokalni učitelji in trgovci. V Washingtonu in Parizu smo videti kot vladni birokrati in bankirji. Delujemo ponižni, običajni. Obiskujemo gradbišča in se sprehajamo po obubožanih vaseh. Deklariramo se za altruiste, za lokalne časopise govorimo o čudovitih človekoljubnih rečeh, ki jih počnemo. Konferenčne mize vladnih odborov zasipamo s preglednicami in finančnimi projekcijami in na Harvard Business School predavamo o čudežih makroekonomije. Delujemo javno, neprikrito. Tako se vsaj prikazujemo in kot take nas sprejemajo. Tako sistem deluje. Redko naredimo kaj nezakonitega, saj sistem sam temelji na zvijači in sistem je po definiciji legitimen.

Komentarji in ocene

Povprečna ocena obiskovalcev:

  (0 ocen)

Vaša ocena:

za ocenjevanje del se morate prijaviti.

Mnenja:

Mnenj obiskovalcev še ni na voljo.

Vaše mnenje o delu:

za podajanje mnenj se morate prijaviti.

Datum izida: 30.11.2012
Zbirka Dokumenta
Trda (gibka) vezava
272 strani 
Format: 16 x 24 cm

e-knjiga (Biblos)

ISBN / EAN: 978-961-274-035-1

Cena z DDV: 26,95 EUR

Sanjska cena: 20,21 EUR *

Prihranite: 6,74 EUR

( * velja za člane knjižnega kluba Sanje - članstvo brez obveznosti; 25% popust)

RAZPRODANO - na voljo broširana vezava

Druge izdaje:
broširana vezava

SHRANI V VREČKO

Ekskluzivni intervju z Johnom Perkinsom v Nedeljskem dnevniku.

Bomba! Eden redkih primerov, ko spregovori glas globoko vkopanega v vladno, korporacijsko imperialno strukturo, da bi jasno in nedvoumno razkril načine notranjega delovanja. Delo izjemnega uvida in moralnega poguma.
- John E. Mack, Pulitzerjev nagrajenec in harvardski profesor

Pogled v svet spletk, ki se bere kot vohunski roman, prikuje nase.
- Library Journal

Perkins združi briljanco, napetost srhljivke Grahama Greena in redko prednost notranjega človeka, da bi izpovedal resnično, silno, razodevajočo in mrazečo zgodbo, ki pripoveduje s pravimi imeni in poveže prava dejstva.
- David Korten, avtor uspešnice When Corporations Rule the World

Sam v zarote na svetovni ravni ne verjamem, bolj verjamem v pohlep, neumnost in kratkovidnost, čeprav je gotovo, da so mnogim deželam v razvoju 'razvoj' vsiljevali, pri tem pa jih je zanimalo le, koliko bodo pri tem zaslužili. O tem je bila že pred precej leti napisana knjiga Economic hit man /Izpovedi ekonomskega morilca/. Gre za spomine človeka, ki je počel prav to, vsiljeval za dežele pogubne kredite za razvoj.
- prof. dr. Jože Mencinger

Srhljiva pripoved Johna Perkinsa, akterja, ki je sodeloval pri ekonomskih in političnih spletkah.
- Jožica Grgič, Delo (Književni listi)

Da bi lažje razumeli, kaj se danes dogaja okrog nas, kaj nas je pripeljalo v sedanje gospodarsko stanje, iz katerega ni videti rešitve niti na svetovni ravni, zakaj so se tudi naši politiki spremenili v pohlepne osebke, ki sprejemajo razmišljujočim ljudem povsem nedojemljive odločitve in državo ter z njo sodržavljane pehajo v lakoto, obup in brezperspektivnost, je nujno v roke vzeti knjigo Izpovedi ekonomskega morilca, avtorja
Johna Perkinsa.
- Sonja Čujović, Svobodna misel

Perkins se je pisanja knjige, ki je potem izšla leta 2004, lotil že dobri dve desetletji poprej, potem pa sta ga smrti tedanjih predsednikov Ekvadorja in Paname v strmoglavljenju letal, kar po njegovem mnenju ni bilo naključno, prepričala, da je načrte za knjigo za nekaj časa opustil. Korporacija kot vzrok za mnoge sodobne dramatične konflikte po vsem svetu, vključno z napadom na Iran.
- Samo Rugelj, Bukla

Avtorjeva osebna izpoved je naletela na naelektreno ozračje svetovne krize, razkrivanja nečednosti oblastnikov in drugih privilegirancev, dosegla pa je široko množico prebujenih in vse manj zadovoljnih bralcev.
- Andrej Predin, Nedeljske novice

Tudi Izpovedi ekonomskega morilca so več kot nujno čtivo, če se želite razsvetliti, kako se godi svetu po drugi svetovni vojni, zakaj, kako in komu so se nekatere države prodale (tudi naša?), kdo so in kako delujejo ekonomski morilci, kdaj in zakaj pridejo za njimi šakali ter kdaj še ameriška vojska, neredko podprta s tujimi vazali (to smo tudi mi).
- Borut Omerzel, Playboy

... precej slavna - in nič manj kontroverzna - knjiga Izpovedi ekonomskega morilca, v kateri John Perkins, nekdanji glavni ekonomist pri ameriškem svetovalnem podjetju Main, popisuje delo, lik in življenje ekonomskega morilca.
- Marcel Štefančič jr., Mladina

Intervju z Johnom Perkinsom na italijanski televiziji RAI 3.

Čeprav je John Perkins napisal in izdal zanimivo knjigo pred desetimi leti /…/, je njena vsebina v luči privatizacije slovenskih državnih podjetij in bank še vedno aktualna.
- E. L., Bančni vestnik


Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Alamut (English)

2. Lahko pokukam v tvojo pleničko?

3. Nekaj zelo zelo lepega

4. Komunistični manifest

5. Čompe

6. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

7. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

8. 95 tez

9. Prevarana Slovenija

10. Zvezdica Zaspanka