NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > dela > v pripravi | prednaročila > gospa tožilka

SHRANI V VREČKO
POGLEJ V VREČKO
 
vsa dela
pravkar izšlo
novosti
v pripravi (prednaročilo)
v akciji
sanje 20 let
žeparke
roman | svet
roman | slovenija
zbirka | dokumenta
zbirka | aktivni državljan
šport | alpinizem
zbirka | mumini
zbirka | ježek
zbirka | zaspanka
zbirka | sanjska knjigica
zbirka | bartol
zbirka | afrika
zbirka | srebrni glas
zbirka | hiša pesmi
zbirka | kriminalka
ljubezen | erotika
zbirka | zvočna knjiga
zbirka | glasba
zbirka | luna
zbirka | ocean
zbirka | prešeren
sanje | zgodbe
sanje | monografije
sanje | spomini
sanje | kratka zgodba
sanje | priročniki
sanje | bibliofilske izdaje
sanje | international editions
sanje | posebne izdaje
darilni boni
film
knjige | druge založbe
emzin
boni
Bodite na tekočem z najboljšo svetovno in slovensko literaturo

Vaš e-naslov:
Roald Dahl 100 let!

prevod:  Maja Lovrenov
jezikovni pregled:  Tina Volarič
oblikovanje:  Boštjan Pavletič

Gospa tožilka

Soočenja z najhujšimi zločinci človeštva in kulturo nekaznovanosti

Carla Del Ponte

Dolgo pričakovana knjiga nekdanje dolgoletne glavne tožilke haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. V njej med drugim razkriva, kaj so ji na uradnih in neuradnih srečanjih zaupali srbski uradniki, šefi služb. Razkrila je vse podrobnosti akcij, ki so jih izpeljali policisti in obveščevalne službe. Natančno opisuje pot Mladića in Karadžića, po kateri sta se izmikala prijetju, prav tako so navedeni vsi njuni pomagači.

Kontroverzno branje, za katerega bi marsikdo raje videl, da ne bi izšlo.


* Novinar Edvard Žitnik je v oddaji Globus na TV Slovenija tematiko knjige osvetlil iz različnih zornih kotov z zanimivimi gosti; objavljen je bil intervju s Florence Hartmann, nekdanjo tiskovno predstavnico del Pontejeve, ki je o delu sodišča napisala knjigo Mir in kazen, in nekdanjim slovenskim predsednikom Milanom Kučanom, ki je kot priča na haaškem sodišču tudi nastopil. Oglejte si posnetek oddaje ali njen prepis.

* Predstavitev knjige v oddaji Knjiga mene briga na TV Slovenija, napovednik: Nekaj let po tem, ko je nekaj tednov pred izrekom sodbe na dokončni način ušel Slobodan Milošević, nekaj tednov po tem, ko je bila iz švedskega zapora predčasno izpuščena Biljana Plavšić, nekaj tednov pred tem, ko se bo po zapletih začelo sojenje Radovanu Karadžiću in neznano let pred tem, ko bo ujet Ratko Mladić, bomo v oddaji Knjiga mene briga govorili o knjigi tožilke Carle Del Ponte, ki pokaže, da je enakopravnost v obravnavi vojnih zločinov mogoče združiti z jasnim in nedvoumnim političnim uvidom, ki se izogne vsaki uravnilovki, redukciji vojne na popularni »spopad sprtih strani«. V oddaji sodelujeta nekdanji predsednik Milan Kučan in profesor Ljubo Bavcon, povezuje Tadej Troha. 
Posnetek oddaje.

Moja kariera se je začela z dolgo vrsto spopadov z muro di gomma, ki so jim včasih sledile bolj grobe oblike odpora, pa tudi fizične grožnje. Pred in po tem sem se srečevala z muro di gomma na sestankih z mnogimi vplivnimi ljudmi, od mafijskih finančnikov do švicarskih bančnikov in politikov, od državnih poglavarjev, kot je George Bush, in predsednikov vlad, kot je Silvio Berlusconi, do birokratov v vladnih službah in raznih oddelkih Združenih narodov ter, pozno v svojem mandatu, evropskih zunanjih ministrov, ki so se zdeli pripravljeni sprejeti Srbijo v naročje EU ravno v trenutku, ko so srbski politični voditelji, policija in vojska skrivali ljudi, odgovorne za hladnokrvne poboje na tisoče ujetnikov, pred očmi sveta. Edini način, ki ga poznam, kako prebiti ta muro di gomma in služiti interesom pravičnosti, je dosledno in vztrajno uveljavljanje svoje volje.

Komentarji in ocene

Povprečna ocena obiskovalcev:

  (1 ocena)

Vaša ocena:

za ocenjevanje del se morate prijaviti.

Mnenja:

Mnenj obiskovalcev še ni na voljo.

Vaše mnenje o delu:

za podajanje mnenj se morate prijaviti.

Datum izida: 30.3.2009
Gibka vezava (poltrda)
Obseg: 448 strani
Format: 16 x 24 cm
ISBN / EAN: 978-961-6767-16-3

Cena z DDV: 29,95 EUR

Na zalogi

SHRANI V VREČKO
več o avtorju
vsa dela avtorja

Skrivnosti Carle del Ponte tudi pri nas ...
- MMC RTV Slovenija

… želim izreči iskreno priznanje gospe Carli Del Ponte za vse nadčloveške napore, ki jih je vložila za zmago pravičnosti, in dobrodošlico njeni knjigi v slovenščini. Kljub kruti resničnosti, s katero nas sooča, in navzlic razočaranjem in deziluzijam nas ta knjiga poziva k nadaljnjim prizadevanjem za razvoj mednarodnega kazenskega sodstva in mednarodnega kazenskega prava, ki naj kot obliki vladavine prava postopoma nadomestita vladavino nasilja in pravico močnejšega.
- prof.dr. Ljubo Bavcon (odlomek iz spremne besede h knjigi Gospa tožilka)

... poklon ženski odločnosti in resnicoljubnosti, ki jo v pretežno "moški" politiki tako zelo pogrešamo. Bravo, gospa tožilka!
- Tino Mamić, Primorske novice, priloga Bonbon

Največja odlika njene knjige (...) je morda res prav v njenem bridkem opozarjanju na neznosno kulturo nekaznovanosti, ki se kot nekakšna zlovešča bolezen širi po vsem svetu.
- Branko Soban, Delo, Sobotna priloga

Na splošno je knjiga zanimiva, ker ponuja živo podobo delovanja mednarodnih kazenskih sodišč in daje zelo jasen in konkreten odgovor na vprašanje, zakaj se je morala Carla del Ponte kot glavna haaška tožilka v precejšnji meri ukvarjati tudi s politiko.
- Maja Lovrenov, prevajalka, za MMC RTV Slovenija

Nekdanja tožilka haaških sodišč za Ruando in za Jugoslavijo piše svojo zgodbo v prvi osebi, s simpatijami in antipatijami, doživeto in napeto.
- Dragica Jaksetič, Delo, preberite prispevek Sojenje Florence Hartmann zaradi nespoštovanja sodišča

Kot pričata Carla del Ponte in Florence Hartmann, se je sodišče spoprijemalo s poskusi velikih sil, da bi prikrile dokaze. V ozadju vsega je bil, kot domnevata, "konsenz o pasivnosti". Ta del "očiščenja" EU, ZDA, OZN in druge vpletene dejavnike torej še čaka. V imenu žrtev, trpljenja in navsezadnje vseh, ki si želimo boljšega sveta.
- Božo Repe, Mladina

Dolga ali pa vsaj mučna je pot iz amnezije. Tadić je rekel, da mora Srbija to storiti, da bi jo spustili v Evropo. Ne gre za čisto stvar, gre vedno za interese. Rekel bi, da čistega izstopa iz amnezije, čiste katarze pač ni.
- Jurij Gustinčič, Mladina

... dokument časa ter pričanje o zakulisju dela ene izmed najbolj neizprosnih tožilk.
- Mateja Hrastar, Indirekt

Kontroverzne izjave in avtoričina razkritja v knjigi (zlasti glede dokazov, ki bi lahko spremenili razsodbo Bosne in Hercegovine zoper Srbijo za genocid pred Meddržavnim sodiščem) kažejo, da jo vodi velika vera v moč prava. Želi doseči legitimen cilj: odpraviti kulturo nekaznovanosti najvišjih voditeljev. Vendar kljub temu pušča dvom v sredstva, s katerimi se te cilje dosega.
- Aleš Završnik, Pravna praksa

Carla je odlična, sproščena, iskriva sogovornica, ki se ji ne mudi in sogorovnika ne želi fascinirati zaradi fascinacije kot take. Ni potrebno.
- Boštjan Videmšek, v blogu Carla Del Ponte, balkanska vest?

Haaške skrivnosti črno na belem ...
Info TV (oglejte si prispevek v drugem delu oddaje)

Carla Del Ponte v knjigi o sebi in svojem brezkompromisnem prizadevanju za pravico ...
- Dragica Jaksetič, Delo 

V njej Del Pontejeva opozarja na kulturo skrivanja za zidove in nekaznovanosti oziroma na vprašanje uveljavljenosti vladavine prava.
- Indirekt

Del Pontejeva je v knjigi Gospa tožilka, podnaslovljeni Soočenja z najhujšimi zločinci človeštva in kulturo nekaznovanosti, izpostavila številne probleme, s katerimi se je srečevalo mednarodno kazensko pravosodje, med drugim tudi s časovnim pritiskom.
- delo.si

Zločin brez tožnika ...
-
David Hafnar, Žurnal24

Objavljamo odlomke iz knjige glavne tožilke Mednarodnega sodišča ZN za vojne zločine v Jugoslaviji in Ruandi, ki je povzročila neizmerne politične viharje po svetu ...
- Nedeljski dnevnik

Odlično napisana knjiga,ki razkriva delovanje haaškega sodišča in ozadja balkanske in ruandske morije ter pojasnjuje razmere na Balkanu in v mednarodni skupnosti.
- Goran Vojnović v Bukli, mojih 5 naj knjig

Tema, ki nas spremlja skozi celo knjigo, je napetost med zahtevami pravosodja in žrtev ter politično primernostjo ... Depresivna, vendar obvezna zgodba našega časa ...
- The Economist

V času, ko je bila del Pontejeva na položaju, je bilo za rešetke pospravljenih 91 od skupaj 161 obtožencev. Ko preberemo podrobno poročilo o neštetih nasprotnih dejavnikih, ki tlakujejo pot mednarodnega tožilca, lahko to štejemo za izjemen dosežek.
-
Frederiek de Vlaming, Radio Netherlands Wordwide

Carla del Ponte, junakinja teh nepopustljivih realističnih spominov, je bila glavna tožilka Mednarodnega sodišča ZN za vojne zločine v Jugoslaviji in Ruandi, ki predstavlja največje preganjanje vojnih zločincev po drugi svetovni vojni ... Del Pontejeva se včasih izkaže za pravo trmoglavko; celo vatikanski uradniki so deležni njenih očitkov. Njeno nepopustljivo iskanje pravice nas navda z občudovanjem in nas včasih razsvetli, vsekakor pa gre za ponavljajoče in naporno branje.
-
Publishers WeeklyVaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Muzej nedolžnosti

2. Norveški gozd

3. Kaj lepega povej

4. Komunistični manifest

5. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

6. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

7. Osamosvojitev

8. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

9. Lahko pokukam v tvojo pleničko?

10. Sneg