NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > dela > roman | svet > na obali chesil

SHRANI V VREČKO
POGLEJ V VREČKO
 
vsa dela
pravkar izšlo
novosti
v pripravi (prednaročilo)
v akciji
sanje 20 let
žeparke
roman | svet
roman | slovenija
zbirka | dokumenta
zbirka | aktivni državljan
šport | alpinizem
zbirka | mumini
zbirka | ježek
zbirka | zaspanka
zbirka | sanjska knjigica
zbirka | bartol
zbirka | afrika
zbirka | srebrni glas
zbirka | hiša pesmi
zbirka | kriminalka
ljubezen | erotika
zbirka | zvočna knjiga
zbirka | glasba
zbirka | luna
zbirka | ocean
zbirka | prešeren
sanje | zgodbe
sanje | monografije
sanje | spomini
sanje | kratka zgodba
sanje | priročniki
sanje | bibliofilske izdaje
sanje | international editions
sanje | posebne izdaje
darilni boni
film
knjige | druge založbe
emzin
boni
Bodite na tekočem z najboljšo svetovno in slovensko literaturo

Vaš e-naslov:
Roald Dahl 100 let!

Prevod:  Suzana Tratnik
Ilustracija in oblikovanje platnic:  Jerneja Rodica
Lektoriranje:  Magda Lojk
Redakcija in besedilo na zavihku:  Tjaša Koprivec
Prelom:  Bojan Primožič

Na obali Chesil

Ian McEwan

Občutljiva na tiha ljubkovanja in nezaznavne oddaljenosti se je skrivoma urila v brezupni bitki gnusa in radosti. V izmikajoči se želji brezskrbnega začetka življenja se je prebujala v nejasno grozo trpkih telesnih občutkov in sramu vsled obeta razočaranja; v lastnem akordu je z bolečo neogibnostjo drsela v molk, dokler je ni zabrisala bleda svetloba spomina na prosto viseče dlani, ki se niso dotaknile njenega ramena. Z ljubečo naklonjenostjo je boječno okrajševal razdalje med njunima telesoma. Ko je zapuščenemu med ruševinami poročne noči skalpel nepovratnih besed krikoma raztrgal ponos, je v somraku usodnega obotavljanja in sladkobnega občutka prizadejane krivične rane s pogubno lahkotnostjo obrnil hrbet. V skorji jeze so se utrnile temne besede, se poredile v dvom in ga v strašnem tonu zanetenega besa odvrnile od nje, ki je odprto struno pripravila do tako toplega petja, nje, ki jo je tako zelo ljubil.  (Tjaša Koprivec)Najnovejši roman izpod peresa mojstra literarne besede, Bookerjevega nagrajenca, ki nas popelje v vrtinec življenja dveh mladih posameznikov. Julij 1962. Edward in Florence sta se pravkar poročila in prispela v hotel ob slikoviti obali Chesil, kjer nameravata preživeti medene tedne. Ob večerji poskušata prikriti svoje intimne strahove pred poročno nočjo ...

Na obali Chesil (2007) je pripoved o spremembi, ki jo lahko povzročijo nestorjene kretnje ali neizrečene besede. McEwan ponovno prepriča z opisovanjem odločilnega trenutka, po katerem nič več ne more biti tako, kot je bilo. Ganljiva zgodba o ljubezni, nesoglasjih in potrpljenju.

Roman je bil na podelitvi Britanske knjižne nagrade 2008 imenovan za Knjigo leta, Ian Mc Ewan pa je prejel naziv Avtor leta.


Vstopiti moraš skozi vrata, in ta vrata morajo biti skonstruirana tako, da bo imel bralec takojšnje zaupanje v trdnost zgradbe.
- Ian McEwan

Komentarji in ocene

Povprečna ocena obiskovalcev:

  (1 ocena)

Vaša ocena:

za ocenjevanje del se morate prijaviti.

Mnenja:

Mnenj obiskovalcev še ni na voljo.

Vaše mnenje o delu:

za podajanje mnenj se morate prijaviti.

Datum izida: 23.12.2008
Gibka vezava (fleksicover)
123 strani

Teža: 206 g
ISBN / EAN: 978-961-6653-61-9

Cena z DDV: 18,95 EUR

na zalogi - dobavljivo takoj

SHRANI V VREČKO
več o avtorju
vsa dela avtorja

Britanski pisatelj Ian McEwan je minuli teden prejel prestižno izraelsko literarno nagrado za tuje literate Jeruzalem Prize.
- 24ur.com

... šarmira pa predvsem s svojim sočutjem in mojstrskim počasnim slogom, z »ljubeznijo in potrpežljivostjo«, ki je v mladih letih ni premogel junak njegove pripovedi. V zgodbi Na obali Chesil se tako rekoč ne zgodi nič, a je vse še kako prepričljivo. Zgodba o univerzalnem pač.
- Igor Bratož, Delo

... muszajn za vse, ki padajo na McEwanove nepovratnosti, naključja, na notranje in zunanje dogodkovne sinhronosti, navidez male stvari, ki spremenijo vse.
- Alenka Vesenjak, Polet

Ob intimni zgodbi, v katero nevsiljivo vpenja javno podobo tedanje Anglije, avtor pokaže, kako lahko kombinacija osebnostnih lastnosti, ujetih v določen zgodovinski trenutek, usodno utiri oziroma iztiri življenje posameznika. Poročna noč Edwarda in Florence se namreč izrodi, McEwan pa se "v njej" izkaže za slogovnega mojstra, ki mu uspe celo iz navadnega francoskega poljuba ustvariti napeto in vznemirljivo doživetje.
-
Gaja Kos, Nedelo

Ganljiv, iskren in pretresljiv roman o ljubezni ...
- Lepota in zdravje

Popoln roman.
- San Francisco Chronicle

MAJHNO, POPOLNO, NEPOZABNO UMETNIŠKO DELO ... polno zadovoljstev:  ostra opazovanja družinske dinamike, angleškega načina življenja, naključnosti usode.
- The Los Angeles Times

GANLJIVO, BISTRO, IN IZJEMNO ZADOVOLJUJOČE NA NEPRIČAKOVANE NAČINE.
- The Boston Globe

Intenzivno in močno ... NIČ NE PRETIRAVAMO, ČE REČEMO, DA JE TA KNJIGA MOJSTROVINA.
-The Philadelphia Inquirer

GANLJIVA MEDITACIJA O PLIMI IN OSEKI LJUBEZNI.
- Vogue

V središču tega romana je propad komunikacije, kar McEwan opiše s SRCE PARAJOČO IZRAZNOSTJO.
- People

BRAVO!  Pisanje gospoda McEwana je subtilno, zapleteno, premišljeno, natančno in privlačno. Resnično izžareva tiho zaupljivost.
- Adam Begley, The New York Observer

DIH JEMAJOČE ... Roman Na obali Chesil utrjuje moje prepričanje, da nihče, ki trenutno piše v angleškem jeziku, ne presega niti ne dosega McEwanovih dosežkov..
- Jonathan Yardley, The Washington Post

Osupljivo!
- Washington Post

Na podlagi teh prizorov se lahko čudimo, kako je McEwan dozorel iz pisatelja, ki je blestel v prikazovanju nečustvenih seksualnih iger in občasnega nasilja, v pisatelja, ki s strogo odkritostjo raziskuje pomembnost ljubezni in njen nemogoč obstoj. Čeprav je ta roman kratek in formalen, McEwan uspe bralcem boleče živo prikazati Edwarda in Florence ...
- Natasha Walter, The Guardian

McEwanove knjige imajo značaj trilerjev, celo ko se zdi, da je pisatelj smrtna tveganja – smrt in njene spremljevalne grozote – sistematično nadomestil s tveganji osramočenosti, ponižanja in obžalovanja, kot se to zgodi v romanu Na obali Chesil.
- Jonathan Lethem, The New York Times

Ta knjiga ima pravljični značaj v tem, da se razvoj dogodkov zdi neizogiben. Šibki tokovi napetosti, ki spreminjajo njun pogovor in življenji, so tako zelo bistveni za McEwanov pristop, da bi bilo nepravično, če bi razkrili vsak posamezen zaplet v njegovi pripovedi.
- Tim Adams, The Observer

Praktično od prvega stavka v knjigi bralčevo srce joče s tema dvema mladima človekoma. Tako sta odkrita, nerodna, tako naivna, tako obupno zaljubljena. Vendar pa se zdita nesposobna, da bi presegla tisto veliko vrzel, ki jo je spodobna družba pred štirimi desetletji in pol ustvarila med neporočenimi moškimi in ženskami, nesposobna, da bi prišla do zaključka o svojih željah in strahovih.
- Jonathan Yardley, Washingtone Post

Če zadnje romane Iana McEwana (Enduring Love, Pokora, Sobota) gledamo kot na simfonije, mogočne strukture s številnimi kompleksnimi temami, ki se spretno razvijajo in prepletajo, je knjiga Na obali Chesil komorna skladba, bolj intimna in subtilna, zato pa nič manj kompleksna in natančno izdelana.
- Jane Shilling, The Times

To pisanje si z romanom Pokora deli tudi McEwanovo skoraj prisiljeno dikcijo, ki jo izjemno skrbno uporablja za ustvarjanje distance in ironije, ne da bi česar koli ustvaril preveč. Kot da bi v balon na vroč zrak spustili ravno dovolj zraka, da mu omogočimo leteti, hkrati pa zagotovimo tudi, da lahko pristane. McEwanov vmesni slog uspešno zagotavlja hiter ritem romanu Na obali Chesil ...
- Colm Tóibín, London Review of Books

... Vsak s svojo prtljago iz preteklosti si zdaj sedita nasproti in upata, da bo spolni akt pretrgal molk, ki je postal že stalnica njunih življenj.
- Ana Rozman, O osebnosti

Razpetost med zategnjenostjo angleškega srednjega sloja in prihajajočo seksualno revolucijo se kaže na intimni ravni ...
- airbeletrina

Pred nami se odvija poročna noč noro zaljubljenega mladega para, ki še ni okusil slasti telesne ljubezni ...
- Siol.net, Knjižni moljVaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Nekaj zelo zelo lepega

2. Alamut (English)

3. Lahko pokukam v tvojo pleničko?

4. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

5. 95 tez

6. Prevarana Slovenija

7. Zvezdica Zaspanka

8. Magične zgodbe starega Egipta

9. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

10. Pokrpajmo žive