NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > dela > žeparke > primer nezveste klare

SHRANI V VREČKO
POGLEJ V VREČKO
 
vsa dela
pravkar izšlo
novosti
v pripravi (prednaročilo)
v akciji
sanje 20 let
žeparke
roman | svet
roman | slovenija
zbirka | dokumenta
zbirka | aktivni državljan
šport | alpinizem
zbirka | mumini
zbirka | ježek
zbirka | zaspanka
zbirka | sanjska knjigica
zbirka | bartol
zbirka | afrika
zbirka | srebrni glas
zbirka | hiša pesmi
zbirka | kriminalka
ljubezen | erotika
zbirka | zvočna knjiga
zbirka | glasba
zbirka | luna
zbirka | ocean
zbirka | prešeren
sanje | zgodbe
sanje | monografije
sanje | spomini
sanje | kratka zgodba
sanje | priročniki
sanje | bibliofilske izdaje
sanje | international editions
sanje | posebne izdaje
darilni boni
film
knjige | druge založbe
emzin
boni
Bodite na tekočem z najboljšo svetovno in slovensko literaturo

Vaš e-naslov:
Roald Dahl 100 let!

Prevod:  Nives Vidrih
Lektura:  Mateja Dermelj
Urednica:  Tjaša Koprivec
Oblikovanje naslovnice:  Jerneja Rodica
Prelom:  Maja Čuk

Primer nezveste Klare

Michal Viewegh


Smaragdna zelenina v očeh in v poželenju vzdrhteli hrbet in ljubosumni ljubimec z literarno težo in demoni, ki grizejo v racionalnost, in riževa polja in slamniki in ljubezen – nak, ljubezen ne obstaja – dokazi ljubezni … se gnetejo v življenju romana, ki se porogljivo vriva v pisateljev avtoreferat. V (samo)ironičnem cikcaku pluje še prigodba, ki se žanrsko pajdaši s kriminalnim romanom, zgodba, ki se premeteno vije zdaj vzdolž, zdaj počez – tja do oglušljivega crescenda.
- Tjaša Koprivec, urednica

***

Avtorefleksivna parodija življenja uspešnega pisatelja.

Zasebnega detektiva, čigar praška pisarna je specializirana predvsem za zasledovanje nezvestih partnerjev, popularni pisatelj Norbert Černý nekega dne zaprosi za sestanek – tako se začne kriminalni roman Michala Viewegha, najbolj branega sodobnega češkega pisatelja, ki ima v slovenščino prevedenih že devet knjig, od tega jih je sedem izšlo pri Založbi Sanje. Primer nezveste Klare ni samo duhovita samoironična refleksija tako imenovanega uspešnega pisatelja, ampak predvsem rafinirano sestavljena zgodba o ljubezni, prijateljstvu in ljubosumju. Roman z detektivskimi prvinami, poln presenetljivih obratov, bralca popelje tudi na Kitajsko. V ta kontekst sodi avtorjeva izjava, češ da je o nezvestobi napisanih nemalo knjig, saj je, na drugi strani, zvestoba že res lepa, a z literarnega stališča dolgočasna.


Viewegh je na svoj znan duhovit in živahen način, s številnimi razgibanimi dialogi, napisal še eno nadvse berljivo knjigo. Naklade Vieweghovih del na Češkem dosegajo astronomske naklade, tudi preko 100.000 izvodov.

***

Maja 2010, ob izidu prevoda knjige Primer nezveste Klare, je avtor gostoval v Sloveniji.
Izbor medijskih odzivov:
- Češki pisatelj Michal Viewegh, zvezda srednjeevropskega leposlovja (Primorske novice)
- "Pisanje je zame sestavljanje delčkov, ki tvorijo novo celoto. Roman je celota, kakršno kaotični svet okoli nas ne pozna ..." (Michal Viewegh v intervjuju za Delo)
- "Pišem resnico o življenju, ki ga poznam" (MMC RTV SLO)
- Avtor Romana za ženske o izkušnjah s fatalnimi ženskami (Vest)
- Michal Viewegh: Življenje pred literaturo (STA/Siol)
- Intervju s češkim pisateljem Michalom Vieweghom (STA/Siol)

»Kako kaj gospod pisatelj?« je vprašala, vendar oči ni odtrgala od zaslona. To je bilo bolj družabno vprašanje – orke in delfini so bili zanjo trenutno bolj zanimivi kot ljubosumni češki pisatelji. »Nič, je že priznal. Seveda ne bo napisal nobene knjige, to bo čisto navadno zasledovanje.« Po svoje je bilo nenavadno: še v taksiju sem mislil, da imam za Rút tako rekoč senzacionalno razkritje, ampak zdaj, v tej mirni domačni atmosferi, se mi nenadoma ni dalo govoriti o Norbertu. Kot bi bilo njegovo ljubosumje virus, s katerim bi naju lahko oba okužil – že s tem, da bi Rút obširneje pripovedoval o Norbertu.

Komentarji in ocene

Povprečna ocena obiskovalcev:

  (1 ocena)

Vaša ocena:

za ocenjevanje del se morate prijaviti.

Mnenja:

18.oktober 2010 15:57 -  Mojca

Vaše mnenje o delu:

za podajanje mnenj se morate prijaviti.

Datum izida: 21.10.2010
Broširana vezava, 205 strani

ISBN / EAN: 9789616767118

Redna cena: 9,99 EUR

AKCIJSKA CENA: 3,99 EUR

V akciji do 31.5.2018.

Na zalogi - dobavljivo takoj

Druge izdaje:
trda vezava

SHRANI V VREČKO
preberi
več o avtorju
vsa dela avtorja

Prijeten, prefinjeno zasnovan roman. Med vrsticami se povsod pojavlja igriv nasmeh Michala Viewegha. - Ulrich M. Schmid, Neue Zürcher Zeitung

Ob vsej samorefleksiji pa avtor ne pozabi na zaplet, ki se vrti okrog varanja na različnih nivojih. “Uspeva mu simbioza med relevantnostjo in zabavo,” je nekoč o Vieweghu rekel njegov kolega Thomas Brussig. Drži. In ponovno mu je uspelo zagotoviti čtivo z dodano vrednostjo.

- Sebastian Fasthuber, Falter

Vieweghu uspeva simbioza osnovnega, pomembnega in zabavnega ... Nobena od njegovih knjig ni enaka drugi, kljub temu pa njegovi oboževalci vedno najdejo tisto, kar jim je ljubo.
- Thomas Brussig, Der Spiegel

Vieweghu je treba priznati njegov velik literarni talent, prav tako pa premišljenost. Pozna tako svoje močne kot šibke plati. Močne plati – humor, čut za vsakdanji jezik, sposobnost dojemanja ozračja v družbi – v celoti uporablja, slabih plati – komplicirani zapleti, globoka psihologija likov – se večinoma poskuša izogibati.

- Ladislav Nagy, Reflex

Viewegh to zgodbo pove v lahkotnem tempu in vedno, ko se pojavi nevarnost klišejev, situacijo reši z duhovito domislico. Posebna kvaliteta njegovega novega romana pa ni v mešanju kriminalke z erotičnim ljubezenskim trikotnikom, ampak v literarni refleksiji procesa pisanja.
- Ulrich M. Schmid, Neue Zürcher Zeitung

Kar se začne kot povsem običajna akcija zasledovanja, se razvije v kompleksno igro poželenja, v kateri kot akter sodeluje tudi detektiv, pri čemer niti precej občutljivi in kultivirani vohljač ni več prepričan, če ni tudi sam Cernyjeva iznajdba. Vieweghu s tem romanom, v katerem se nežno poigrava z vzorci kriminalnega in ljubezenskega romana, uspe avtoportret, poln ironije. Kot nam uspe ugotoviti, odnos med avtorjem in njegovimi liki zaznamujeta tako vsevednost kot  ljubosumje – boji se namreč, da bi se pri njegovih likih razvilo preveč bogato zasebno življenje in bi mu ti spolzeli iz rok.

- Sebastian Fasthuber, Falter

/.../ v branje priporočamo žanrsko obarvano (samo)ironično zgodbo, v kateri se življenje uspešnega, a bolestno ljubosumnega pisatelja brezizhodno poveže z detektivom, ki zasleduje njegovo mlado ljubico in mu hkrati služi kot pisateljski navdih. 
- Renate Štrucl, Bukla

Detektivska humoreska se skozi primer nezveste sinologinje ironično loteva odnosov med ljudmi, navidezno čustveno osvobojenih, a v resnici potuhnjeno ljubosumnih.
- Manca Čujež, siol.net

Viewegh bralca rad preseneča in naravnost uživa v sukanju zgodbe in objestnem vdiranju v kozmos, ki ga ustvarja, s čimer postavlja povedano pod vprašaj. Knjiga je po vieweghovsko humorna in (avto)ironična in zato navkljub nelahki temi prijetno lahkotno branje ...
- Gaja Kos, Nedelo

Pisatelj je v tem delu združil tri žanre: detektivko, samoironijo in esej. Takšne zlitine običajno ne uspejo, tokrat pa vsak izmed žanrov dobi presežek z nadgradnjo drugega. Pravzaprav mu uspeva z multiplikacijo vsebin: od ljubosumnega pisatelja, detektiva in Klare prehaja v univerzitetni milje, od tam v psihološki roman, pa v množični turizem.
- Bernard Nežmah, Mladina

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. 95 tez

2. Humoreske - 13 + 8 humoresk

3. #Človek

4. Nekaj zelo zelo lepega

5. Žvižgači

6. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

7. Svoboda ali suženjstvo?

8. #Pravica

9. Strel v tišino

10. Pokrpajmo žive