NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > dela > > slavček in granatno jabolko

SHRANI V VREČKO
POGLEJ V VREČKO
 
vsa dela
pravkar izšlo
novosti
v pripravi (prednaročilo)
v akciji
sanje 20 let
žeparke
roman | svet
roman | slovenija
zbirka | dokumenta
zbirka | aktivni državljan
šport | alpinizem
zbirka | mumini
zbirka | ježek
zbirka | zaspanka
zbirka | sanjska knjigica
zbirka | bartol
zbirka | afrika
zbirka | srebrni glas
zbirka | hiša pesmi
zbirka | kriminalka
ljubezen | erotika
zbirka | zvočna knjiga
zbirka | glasba
zbirka | luna
zbirka | ocean
zbirka | prešeren
sanje | zgodbe
sanje | monografije
sanje | spomini
sanje | kratka zgodba
sanje | priročniki
sanje | bibliofilske izdaje
sanje | international editions
sanje | posebne izdaje
darilni boni
film
knjige | druge založbe
emzin
boni
Bodite na tekočem z najboljšo svetovno in slovensko literaturo

Vaš e-naslov:
Roald Dahl 100 let!

Slikanico je oblikovala:  Jana Pečečnik

Slavček in granatno jabolko

Tjaša Koprivec Polona Lovšin
Slavček, ptica pevka, o katere slavi pripovedujejo rodovi (slavčje petje se je vgnetlo v vrsto pisav, denimo, Homerjevo, Ovidovo in Virgilovo, pa Eliotovo, Miltonovo in Keatsovo), nekega dne uzre rdeči sadež. Poslej se iz pretesnega grla trga otožje, zakaj slavec si zaželi prelesti, mikavnosti, kakor ju zmore občudovano granatno jabolko. Oživeli sad se vzdrami; premoti ga pesem ptice, ki ji je dano čutiti nebo, ptice, o katere očarljivosti spregovarjajo zaljubljenci v zori … Tudi sijoče jabolko si poželi tistega, česar mu narava ni naklonila.
Zemlja se tedaj prebudi v nelagodje. Struge popokajo, ob vršace trkne silno morje, zvonovi onemijo. 


Povedka v verzih je svojevrsten panegiričen poklon simboloma navdiha, razkošja … in tihcen opomin sleherniku, ki namesto lastne slavi moč drugega. 
Natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Bil spočetka zvezdast je cvet,
škrlatast kot kraljevo vrhnje oblačilo,
ga veter časa osul je spet,
nebo ga z nego milo je v sadje dozorilo.

Komentarji in ocene

Povprečna ocena obiskovalcev:

  (0 ocen)

Vaša ocena:

za ocenjevanje del se morate prijaviti.

Mnenja:

Mnenj obiskovalcev še ni na voljo.

Vaše mnenje o delu:

za podajanje mnenj se morate prijaviti.

Trda vezava, 32 strani
Zbirka Sanjska knjigica

Izkaznica knjige

Cena z DDV: 14,95 EUR

na zalogi - dobavljivo takoj

SHRANI V VREČKO
več o avtorju: Tjaša Koprivec
več o avtorju: Polona Lovšin

Avtorici v plesu lepega pod krovom klepeta v Kulturnem fokusu ... 
- Kulturni fokus, Radio Slovenija (1. program), 27. april 2012

Tjaša Koprivec o Slavčku in granatnem jabolku v oddaji Izvir(n)i
- Izvir(n)i, TV Slovenija, 3. junij 2012 (7:45-10:12)

… O granatnem jabolku, sadežu, katerega domovina je Perzija oziroma današnji Iran, v tej državi ima celo svoj praznik, ter slavčku, ptici pevki, ki ima v literaturi številne spomenike, govori nova slikanica izpod peresa Tjaše Koprivec. Medtem ko je cesar občudoval slavčevo petje, je v tej zgodbi slika obrnjena; slavec občuduje čudoviti rdeči cvet, ki se razvije v še čudovitejši rdeči sadež. Niti slavec niti jabolko pa s svojo čudovitostjo nista zadovoljna, vsak si, kot je vsem nam dobro znano, želi tistega, kar ima drugi. Tjašina povedka je tihcen opomin sleherniku, ki časti in poveličuje tisto, česar nima, ne opazi pa številnih lastnih moči in navdiha. Da je slikanica tudi likovno postala prava umetnina, je poskrbela ilustratorka Polona Lovšin.
- Smilja Štravs, Delo (priloga Kult), 6. april 2012

Avtoričin jezik je zelo bogat, na eni strani zaradi nespregledljive arhaičnosti, ki se združuje z dejstvom, da je Koprivčeva strastna bralka literarne dediščine mnogih kultur, obdobij, navdihov, na drugi strani pa zaradi izjemne subtilnosti, s katero kot zapisovalka strmi v ta naš zemeljski svet in ga gostobesedno, večinoma res pesniško nagovarja in bogati. ... Pred nami je tenkočutna slikanica, ki jo je upodobila Polona Lovšin po Tjašini zgodbi o dveh pomembnih simbolih, ki ju poznajo vse kulture: slavčku, ki po ptičje pooseblja lepoto glasu, lepoto tistega, kar prihaja od znotraj, svobodo in krhkost krilatega bitja, ter granatnem jabolku, ki v svoji posebni obliki, barvi in notranjosti govori o razkošju in skrivnostnih močeh. Kot navajajo mnogi viri, so stari Babilonci pred odhodom v bitko zaužili njegova nežna, mesnata semena v veri, da bodo tako nepremagljivi.
Tjaša Koprivec je v literarnem sodelovanju z omenjenima likoma davnine in sedanjosti, torej slavčkom in granatnim jabolkom, ustvarila povedko v verzih z univerzalno zgodbo, ki bi jo pregovorno lahko zajeli v nasvet: Ne želi si, česar nimaš, ustvarjaj in spreminjaj s tistim, kar imaš. ...
- Simona Kopinšek v oddaji Valovanje besed (Radio Maribor), 3. april 2012

Knjiga s tako tankočutnim posluhom za prepoznavanje lastne veličine, kot ga je v verze prelila Tjaša Koprivec, bi vzdramila še Malega princa, ki bi bil brez dvoma očaran nad ilustracijami Polone Lovšin. A sledenje univerzalnemu sporočilu zahteva celega bralca in pozornega opazovalca, pa naj bo majhen ali velik.
- Manca Čujež, Planet Siol.net

Perzijski veter bo pripihljal do vas s poetičnostjo in tankočutnostjo Tjaše Koprivec, in močno dišeče ter veličastno, kot je okroglo granatno jabolko ter slike Polone Lovšin. V pripovedki, ki se bere kot pesem, slavček hrepeni po tem, da bi bil čudovito granatno jabolko, rdeči sadež pa si želi peti kot drobna ptičica.
- Sensa

Slavček in granatno jabolko je tako poklon sleherniku, ki je pod tem nebesnim svodom obdarjen z lepim, in verjamem, da je lépo kal, ki živi v mnogih.
- Tjaša Koprivec, Planet Siol.net

Bilo je v ranem poletnem jutru, ko še ni bilo slutiti pljuskov sonca, le plašne dotike zarje.
Takrat je mrak razpolovila pesem, ki je ritmično rasla in vztrajala, dokler se ni k zadnji povedi prislonila pika, ki sem jo pozneje prenaredila v vprašaj.
... stiska, ki jo izrečeta slavček in jabolko, je stiska marsikoga. Kako zlahka se primeri, da se dušni lok zlomi, kadar ne zmoremo prepoznati lastne moči. Žeblji in biči primerjav(e) so neusmiljeni!
- Tjaša Koprivec, Kaj berejo & kako pišejo, Cosmopolitan (avgust 2012)

Ilustracije so čudovite, s to knjigo je Polona Lovšin še presegla samo sebe. /.../ Besedilo je zelo posebno, a ima melodijo, ki jo otroci poslušajo. Nace se sicer zelo hitro naveliča, če mu berem, te knjige pa ne. Odprem jo, ko ga želim umiriti - in pogosto zdrži do konca!
- Carmen L. Oven

Kdor še ne pozna pesnice, ki bolj kot sebe osvetljuje druge umetnike, je čas, da jo sreča. V knjigi Slavček in granatno jabolko vsaj delček nje, še bolje pa kar v živo na kateri od predstavitev knjig, kjer ga bo njena prisotnost ganila vsaj toliko kot knjige, ki jih s svojim izjemno dovršenim govornim kodom tako spretno predstavlja, in ne bi se smelo samo šepetati, kako sijoča in enkratna je, ampak bi se moralo jasno zapisati, da je Tjaša Koprivec velik dar, za katerega moramo biti hvaležni vsi, ki nam je mar usoda slovenskega naroda. Naj o tem zapojejo slavčki. 
- Urška Krišelj Grubar, Jana

Knjiga Slavček in granatno jabolko šteje le malo (na moč poetičnih) besed, a kljub temu pripoveduje o velikih stvareh: o lepoti, očaranosti, prevzetosti, samosvojosti. Pravzaprav je takšna stvar – lepa, samosvoja, ki priteguje pogled. Slikanico namreč krasijo ilustracije, ustvarjene v slikarski maniri, ki pritiče velikim platnom (tudi format slikanice je ustrezno velik), in skrbno oblikovanje, ki se kreativno poigrava s tipografijo in postavitvijo besedila.
- Gaja Kos, www.ludliteratura.si

So slikanice, ki so didaktične, prisrčne, poučne in lepe. In so slikanice, ki so vse hkrati, predvsem pa vzamejo dih. Tudi odraslemu bralcu. Takšna je tudi slikanica Slavček in granatno jabolko, ki je čudovit preplet barv, podob in nežnega, globokega ritma ter pomena besed.
- Katja Nared, p e p e r m i n tVaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Nekaj zelo zelo lepega

2. Alamut (English)

3. Lahko pokukam v tvojo pleničko?

4. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

5. Moji izumi | My Inventions

6. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

7. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

8. Pokrpajmo žive

9. Kaj lepega povej

10. Čompe