NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > dela > zbirka | aktivni državljan > terra nullius

SHRANI V VREČKO
POGLEJ V VREČKO
 
vsa dela
pravkar izšlo
novosti
v pripravi (prednaročilo)
v akciji
sanje 20 let
žeparke
roman | svet
roman | slovenija
zbirka | dokumenta
zbirka | aktivni državljan
šport | alpinizem
zbirka | mumini
zbirka | ježek
zbirka | zaspanka
zbirka | sanjska knjigica
zbirka | bartol
zbirka | afrika
zbirka | srebrni glas
zbirka | hiša pesmi
zbirka | kriminalka
ljubezen | erotika
zbirka | zvočna knjiga
zbirka | glasba
zbirka | luna
zbirka | ocean
zbirka | prešeren
sanje | zgodbe
sanje | monografije
sanje | spomini
sanje | kratka zgodba
sanje | priročniki
sanje | bibliofilske izdaje
sanje | international editions
sanje | posebne izdaje
darilni boni
film
knjige | druge založbe
emzin
boni
Bodite na tekočem z najboljšo svetovno in slovensko literaturo

Vaš e-naslov:
Roald Dahl 100 let!

Oblikovanje:  Matevž Medja
Prevod iz švedščine:  Lea Kozman
Redakcija besedila:  Tina Volarič, Vesna Česen, Tjaša Koprivec
Spremna beseda:  Bert Pribac
Spremna beseda:  Jaka Repič

Terra Nullius

Potovanje po nikogaršnji zemlji

Sven Lindqvist

V Terri nullius se je Lindqvist lotil zgodovine evropskega »osvajanja« Avstralije. Terra nullius pomeni nikogaršnja zemlja; ta pravna izmišljija je skupaj z vulgarnodarvinistično doktrino o »obsojenih rasah« (»nižjih« rasah, obsojenih na iztrebljenje) služila za upravičevanje prisvajanja avstralske zemlje, izrivanja staroselcev in genocida nad njimi – vse v imenu civilizacije, napredka in večvrednosti »belega« človeka. Lindqvist v razpravo pritegne zgodovino, leposlovje, antropologijo in izkušnje z lastnih potovanj, da iz omare potegne okostnjaka in izriše zgodovino sramotne arogance Evrope. Zgodovino, ki je še vedno prisotna – v predpostavkah in teorijah, kjer bi se je najmanj nadejali.


Antropologijo vidim kot nekaj, kar je bilo za aborigine pomembno in vredno, kot nekaj, kar so poskušali izumiti tudi sami. Poznali so namreč ideje belcev in njihove intence, da jih iztrebijo. S smrtno napovedjo pa je težko živeti in jo sprejeti.
- Sven Lindqvist, intervju v Indirektu

Terra nullius. Iz latinskih besed terra, zemlja, dežela, in nullius, nikogaršnja.
Z drugimi besedami: zemlja, ki ne pripada nobenemu človeku. Ali vsaj nobenemu človeku, vrednemu tega imena. Izvorno je bila to zemlja, ki ni pripadala rimskemu imperiju. V srednjem veku je bila to zemlja, ki ni pripadala nobenemu krščanskemu vladarju. Kasneje pa zemlja, ki si je ni prilastila še nobena evropska dežela. Zemlja, do katere je upravičena prva evropska država, ki jo okupira.

Komentarji in ocene

Povprečna ocena obiskovalcev:

  (0 ocen)

Vaša ocena:

za ocenjevanje del se morate prijaviti.

Mnenja:

Mnenj obiskovalcev še ni na voljo.

Vaše mnenje o delu:

za podajanje mnenj se morate prijaviti.

Datum izida: 9.5.2008
Broširana vezava

Obseg: 224 strani
Format: 13 x 21 cm

Prevod knjige je podprl The Swedish Arts Council.ISBN / EAN: 978-961-6653-190

Cena z DDV: 16,95 EUR

Sanjska cena: 15,26 EUR *

Prihranite: 1,69 EUR

( * velja za člane knjižnega kluba Sanje - članstvo brez obveznosti; 10% popust)

na zalogi - dobavljivo takoj

Druge izdaje:
trda vezava

SHRANI V VREČKO
več o avtorju
vsa dela avtorja

Brezkompromisno odkrivanje črne zgodovine belega človeka v Avstraliji. Moralka leta!
- Samo Rugelj, Vikend


"S pretresi vodi v nasilno srce razsvetljene družbe - lep primer, kako bi se morali pisati potopisi."
Jernej Prodnik - Bajta.si
"S pretresi vodi v nasilno srce razsvetljene družbe - lep primer, kako bi se morali pisati potopisi."Jernej Prodnik, Bajta.siNajizvirnejše delo o Avstraliji in njenem ravnanju s staroselci, kar sem jih kdaj prebral.
- Philip Knightley

Sven Lindqvist je bleščeč in izviren pisec ter ognjevit polemik. S Terro nullius se je odpravil na še eno uničujočo pot zgodovinskega raziskovanja.
- Geoff Dyer

Ta močna knjiga me je spremljala še mesece po branju.
- Anthony Sattin, Sunday Times

Na tem nepravičnem svetu si lahko želimo čim več tako sočutnih in razgledanih ljudi, kot je avtor te izredne knjige o Avstraliji in njenih prvotnih prebivalcih.
- Knjižni molj, siol.net

Kroki belske narave, zahodne družbe in evropske zavojevalske strategije, ki deluje skozi politiko, ekonomijo, religijo in tudi umetnost.
- Maja Megla, Mag

Sven Lindqvist, švedski zgodovinar imperializma, kolonializma, rasizma in genocida, ki se kot popotnik klati po Avstraliji, kjer je lepota posejana s sledmi rasizma, ki je iztrebil Aborigine. Avstralci se lahko tolažijo le s tem, da so genocid nad Aborigini izvedli v času, ko izraz genocid še ni obstajal. Saj veste, pred Hitlerjem. Šit, pa toliko prostora imajo.
- Marcel Štefančič, jr., Mladina

Avtor se loteva podobne teme kot v svojem izjemno vplivnem delu Exterminate all the brutes, v katerem zapiše, da so se fantazije o ne samo beli superiornosti, temveč dejanskem iztrebljanju t. i. manj pomembnih ras, globoko ukoreninile v evropski kolonializem in rasistično ideologijo, ki se je osrediščila v holokavstu.
- Nika Vistoropski, intervju v Delovi prilogi Ona

Slaba vest zahodne civilizacije, ki ne prizanaša niti samemu sebi, je le redko tako vznesena, a hkrati tudi tako neusmiljena.
- Samo Rugelj, Bukla

Skupek pretresljivih zgodb od pisca, ki je poln sočutja ... To je zgodba o zemlji, o celini, kjer so do prihoda belcev živela domorodna plemena Aboriginov, a jim je bila postopno prav nasilno odvzeta. Mislim, da ima Lindqvist prav, ko pravi, da sta jih pred popolnim uničenjem rešili njihova umetnost in kultura, ki ju še tako aroganten beli svet ni mogel več spregledati. Ob tem se mi poraja vzporednica tudi z nami, Slovenci, ki smo kot narod obstali zavoljo svoje kulture in književnosti.
- mag. Bert Pribac, na predstavitvi knjige v Etnografskem muzeju, več ...

S samorefleksivnim razmišljanjem o krivdi, odgovornosti, opravičilu in stremenju k vsaj delni popravi krivic se zavemo, da je velik uspeh že to, da se je razprava o zgodovinski krivdi sploh začela. Pomemben korak k popravi krivic ima tudi nedavno opravičilo avstralskega premiera »izgubljeni generaciji« tisočih odvzetih otrok.
- dr. Jaka Repič

Lindqvist v svoj avstralski potopis vplete zgodovino, pričevanja, dejstva in dogodke, Darwina in Mary Bennet, Engelsa, Freuda, Claudea Lévi-Straussa, Picassa in Avignonske gospodične, Siouxe, Jude in azbestne bolnike … ter iz vsega skupaj splete izredno konsistenten esej.
- dr. Tomaž Zupančič

Marsikaj so zmlele bele čeljusti, a ne staroselske umetnosti prepevanja in pripovedovanja, predvsem pa ne naslikanih zgodb. Vse močnejše so postajale in izkazale so se za čarobne prerojevalke staroselske kulture. Z umetnostjo, ki ni samo to, so Aborigini uspeli prepričljivo opozoriti nase. Vse od 1930-ih let se glasovi naprezajo, da bi zakrpali vsaj nekaj razdejanega aboriginskega kozmosa, združujejo se v demonstracije, podpisujejo peticije, zahtevajo enakost ter zanikane jim socialne in politične pravice. Lindqvistov prispevek k prepoznanju človeške blaznosti se vseskozi vrača k vprašanju opravičila.
- Tina Volarič, kolumna v reviji Naša lekarna

Ni ne potopis ne esej, je kritični zapis o kolonializmu, o avtorjevem potovanju po Avstraliji in iskanju ostankov trka belske in aboriginske kulture. O krivicah in napakah, stereotipih in predsodkih, pa tudi o spravi. Belsko osvajanje Avstralije je temna stran aboriginske in belske kulture. Zato je prav, da o tem vemo vse več.
- Indirekt

S pretresi vodi v nasilno srce razsvetljene družbe - lep primer, kako bi se morali pisati potopisi.
- Jernej Prodnik, bajta.si

V knjigi je avtor prepotoval dobrih 11.000 kilometrov po rdeči neprijazni celini. Medtem ko lirično opisuje avstralsko pokrajino rdeče neskončnosti, njeno edinstveno rastlinstvo in živalstvo, se ne more izogniti zgodovini dežele na južni polobli, ki razkriva šokantno ravnanje s staroselci, za katere se zdi, da si morajo po tisočletjih staroselstva iskati nov prostor pod soncem. Lindqvistov spomenik Aboriginom nas postavi v realnost, ki se je na žalost dogajala (in se še dogaja) tudi v 21. stoletju - tako opevani demokratični dobi ... Terra nullius bralca ne pusti ravnodušnega, ampak ga pripravi do tehtnega premisleka o zgodovinskih zablodah bele rase, utemeljenih na doktrini različno vrednih ras.
- Manca Čuješ, Na svoji zemlji

... zgleden kompendij čtiv, ki osvetljujejo tragično aboriginsko zgodovino.
- Alenka Vesenjak, Polet

... delo, v katerem spoznamo, da zgodba o kolonizaciji Avstralije ni le bolj ali manj enoznačna "pesem ptic trnovk", temveč prej "pot pesmi" oziroma zamolčana brutalna saga o pokolu aboriginov pri Pinjarri. Lindqvist bralcu razkriva različne zamolčane krinke genocida.
- Robi Šabec, Dnevnik

Lindqvistova Nikogaršnja zemlja je tudi naša, njegovo potovanje pa bo v zavest bralke ali bralca vtisnilo neizbrisen pečat.
- Rasto Božič, Park

Terra nullius ponuja nesramno ogledalo evropski večvrednostni samopodobi.
- Mirjana Mladič, direktorica podjetja Neways (v Dnevniku)

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Nekaj zelo zelo lepega

2. Alamut (English)

3. Lahko pokukam v tvojo pleničko?

4. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

5. Pokrpajmo žive

6. Kaj lepega povej

7. Komunistični manifest

8. Čompe

9. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

10. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)