NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > dela > žeparke > umirajoča žival

SHRANI V VREČKO
POGLEJ V VREČKO
 
vsa dela
pravkar izšlo
novosti
v pripravi (prednaročilo)
v akciji
sanje 20 let
žeparke
roman | svet
roman | slovenija
zbirka | dokumenta
zbirka | aktivni državljan
šport | alpinizem
zbirka | mumini
zbirka | ježek
zbirka | zaspanka
zbirka | sanjska knjigica
zbirka | bartol
zbirka | afrika
zbirka | srebrni glas
zbirka | hiša pesmi
zbirka | kriminalka
ljubezen | erotika
zbirka | zvočna knjiga
zbirka | glasba
zbirka | luna
zbirka | ocean
zbirka | prešeren
sanje | zgodbe
sanje | monografije
sanje | spomini
sanje | kratka zgodba
sanje | priročniki
sanje | bibliofilske izdaje
sanje | international editions
sanje | posebne izdaje
darilni boni
film
knjige | druge založbe
emzin
boni
Bodite na tekočem z najboljšo svetovno in slovensko literaturo

Vaš e-naslov:
Roald Dahl 100 let!

Prevod:  Mirko Napast
Redakcija:  Tina Malič
Oblikovanje naslovnice:  Jerneja Rodica
Prelom:  Maja Čuk
Urednica:  Tjaša Koprivec

Umirajoča žival

Philip Roth

Gosto trenutje metnih zank in vrtincev stroji kožasto ljubezen. Obsedena ljubezenska vozlišča. Strasti, ki se lakomijo mogočnih, krasnih prsi ženske, katere očarljivi količnik vzdrgetava v kaotičnih sunkih erosa. Vžiganje telesne biti vzvihne dur življenjskega tokokroga. Odsotno tokljanje njene lahkotne mikavnosti ga stre. Ljubezen te stre.

Tjaša Koprivec, urednicaNaslov knjige The Dying Animal je prevzet iz pesmi W.B.Yeatsa. Rothov protagonist David Kepesh, akademik in kulturni kritik, je sedemdesetletnik, ki je vse življenje zapeljeval svoje študentke. Spoznali smo ga že v romanih The Breast in The Professor of Desire. Zdaj, v svojih poznih letih, je zapeljal študentko z imenom Consuela Castillo, lepo hčerko bogatih kubanskih priseljencev. Po desetletjih brezskrbne svobodomiselnosti, zaradi katere mu njegov štiridesetletni sin stalno očita, da mu je uničil življenje, se Kepesh prvič znajde v primežu usodne ljubosumnosti. Starčeva ljubosumnost, nebrzdana posesivnost in njegove usihajoče – usahle – moči so tragične, a predvidljive ... Lahkotna erotična zgodba, v katero se je podal, se prelevi v bolečo izkušnjo o ljubezni in izgubi. Roman o primežih in pasteh Erosa.

Po romanu Umirajoča žival je bil posnet film Elegy (v režiji Isabel Coixet), ki je bil prvič premierno uprizorjen na Berlinalu leta 2008. Glavna lika sta upodobila Ben Kingsley in Penélope Cruz.

Slovenski natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.Biologija si je ljudi krepko privoščila, da postanejo intimni, preden o drugem sploh kaj vedo. V hipu, ko se začne, ti je vse jasno. Spočetka te pritegne površina, intuitivno pa slutiš tudi vso globino. In ni treba, da je medsebojna privlačnost enakovredna: njo privlači nekaj, tebe kaj drugega. Gre za videz, gre za radovednost, potem pa, bum, za globino. Dobro je, da je ona s Kube, dobro je, da je bila njena babica to in je bil njen dedek ono, dobro je, da igram klavir in imam v lasti Kafkov rokopis, ampak vse to so samo ovinki na poti tja, kamor sva namenjena. Čar je menda tudi v tem, vendar bi se počutil dosti bolje, če ne bi delal ovinkov. Ves potrebni čar je v spolnosti. So mar ženske za moške enako očarljive, ko spolnosti ni več v igri? Ali se sploh kdo, ne glede na spol, zdi komurkoli očarljiv, če spolnost ne igra nobene vloge?

Komentarji in ocene

Povprečna ocena obiskovalcev:

  (0 ocen)

Vaša ocena:

za ocenjevanje del se morate prijaviti.

Mnenja:

Mnenj obiskovalcev še ni na voljo.

Vaše mnenje o delu:

za podajanje mnenj se morate prijaviti.

Datum izida: 21.10.2010
Broširana vezava
Obseg: 160 strani
Format: 125 x 198 mm
ISBN / EAN: 9789616767613

Cena z DDV: 9,99 EUR

na zalogi - dobavljivo takoj

Druge izdaje:
Gibka | poltrda vezava

SHRANI V VREČKO
več o avtorju
vsa dela avtorja

Knjige Philipa Rotha že več kot 50 let vznemirjajo, razburjajo in zabavajo velikansko in še rastoče občinstvo. Njegova domišljija je ne le na novo preoblikovala naše razumevanje judovske identitete, ampak je tudi vdahnila novo življenje leposlovju, ne le ameriškemu, temveč na splošno.
- Rick Gekoski, predsednik žirije, ki je Rothu podelila mednarodno knjižno nagrado booker, MMC RTV SLO


Vznemirljiva mojstrovina.
- The New York Review of Books


Kepesh je morda res sebičen in manipulativen, vendar ga je Roth opremil s poglobljeno integriteto in žgočo inteligentnostjo ... Roth je virtuozen, nadležen in neustrašen, je pesnik sodobne ameriške psihe.
- Donna Seaman, American Library Association

Ta knjiga je kruta in besna, brez obžalovanja se uvršča v neko drugo obdobje, in celo po standardih tistega drugega obdobja je neokusna. Hkrati pa je strašansko smešna in neustrašno odkrita – in ravno pravega obsega za svojo vsebino.
- Maureen Freely, New Statesman

Da bi se spravili na Rotha z orožjem feministične kritike (...) bi se zdelo neotesano, grobo in poniževalno. Navsezadnje je tu poanta v moški želji. Če bi torej Rotha poskušali uničiti s politično korektnostjo, proti kateri se on sam že ves čas bori v svojih delih, bi nas bilo lahko sram trditi, da smo kot bralci pismeni.
- Linda Grant, The Guardian

Umirajoča žival je hkrati Rothov najnovejši poskus pogleda na nedavno ameriško zgodovino z vidika starega moža – posebej na “veliki boj o dovoljenem,” ki ga poznamo pod imenom seksualna revolucija. Paradigmatsko so bili Rothovi junaki več desetletij sinovi, zapleteni v nerešljiv ojdipovski upor. Pred kratkim pa je modri stari stric ameriške književnosti (če že ne kar njen očak) svojo pozornost usmeril k vrstnikom (Coleman Silk v Človeškem madežu, Swede Levov v Ameriški pastorali), ki se soočajo s svojimi lastnimi jeznimi in ogoljufanimi mladostniki. David Kepesh se sicer zdi preveč počasen, da bi to dojel, vendar je sam eden izmed njih.
- A. O. Scott, New York Times

... kratek roman, ki se tematsko navezuje na Rothovo večno obremenjenost s seksualnim življenjem, posebej seksualnim življenjem moških, vendar gre po oblikovni zasnovi ponovno za odmik plodovitega pisatelja. Ta roman morda res ne daje širokega družbenega pogleda predhodnih romanov, vseeno pa gre za pravo mojstrovino, ki posebej izzove (in v nekaterih primerih verjetno tudi užali) svoje bralce.
- David Lodge, Sick with Desire

Na področju seksualnosti je ta roman odkrit, zelo pogumen in drzen, je roman, ki ne zamiži ob priznanju, da toliko naših dejanj poganja seksualni nagon. V tem spominja na pisanje Henryja Millerja, ki ga v samem romanu najdemo med mnogimi literarnimi referencami. Vsaka vrstica Rothovega romana v nas spodbudi željo, da bi prebrali še naslednjo. Izvrstno napisana proza, ki je prav tako kot Yeatsova pesem, iz katere črpa navdih, široko odprta za interpretacije.
- Iain Robinson, Amazon.com

Odgovor na vprašanje, kaj ljubimo, kadar ljubimo, je zanj preprost; njeno neposrednost, sproščenost, samoumevnost, s katero se ji dogaja življenje, ki se še ne zaveda svojega konca, ki še ni začelo odštevanja, ki se ni na blizu srečalo s smrtjo in živi v lažnem občutku nesmrtnosti.
- Matej Bogataj, Mladina

Čeprav suveren v prejšnjih razmerjih Kepesh tokrat dobi vroč kostanj, ki ga bo le s težavo obdržal v rokah.
-  Samo Rugelj, Bukla


Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Nekaj zelo zelo lepega

2. Alamut (English)

3. Lahko pokukam v tvojo pleničko?

4. Zvezdica Zaspanka

5. Magične zgodbe starega Egipta

6. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

7. Pokrpajmo žive

8. Kaj lepega povej

9. Komunistični manifest

10. Čompe