NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > dela > zbirka | dokumenta > zločin brez kazni & kazen brez zločina (komplet)

SHRANI V VREČKO
POGLEJ V VREČKO
 
vsa dela
pravkar izšlo
novosti
v pripravi (prednaročilo)
v akciji
sanje 20 let
žeparke
roman | svet
roman | slovenija
zbirka | dokumenta
zbirka | aktivni državljan
šport | alpinizem
zbirka | mumini
zbirka | ježek
zbirka | zaspanka
zbirka | sanjska knjigica
zbirka | bartol
zbirka | afrika
zbirka | srebrni glas
zbirka | hiša pesmi
zbirka | kriminalka
ljubezen | erotika
zbirka | zvočna knjiga
zbirka | glasba
zbirka | luna
zbirka | ocean
zbirka | prešeren
sanje | zgodbe
sanje | monografije
sanje | spomini
sanje | kratka zgodba
sanje | priročniki
sanje | bibliofilske izdaje
sanje | international editions
sanje | posebne izdaje
darilni boni
film
knjige | druge založbe
emzin
boni
Bodite na tekočem z najboljšo svetovno in slovensko literaturo

Vaš e-naslov:
Roald Dahl 100 let!

Urednica:  Tjaša Koprivec
Lektura:  Darinka Lamut
Lektura:  Tadeja Ivančič
Oblikovanje knjižnega ovitka:  Boštjan Pavletič
Prelom:  Nina Ušaj

Zločin brez kazni & Kazen brez zločina (komplet)

Branko Soban

Branko Soban, večletni dopisnik iz Moskve in z Bližnjega vzhoda, uveljavljeni novinar, ki v svojem poklicu prepoznava nastavke za družbeno relevantne premike, sukalec peresa, ki so mu, potem ko je čezmerno prodorno popisoval resnične, na prebivalcih odtisnjene poteze avtokratske ruske oblasti, prepovedali vstopiti v Moskvo, megalopolis tretjega sveta na vegastem robu veličastnega izumrtja, v naboru izbranih intervjujev z vprašanji drega v pogosto izrojene strukture, bledikaste politične prakse in opominja na tolikokrat na rob potisnjene pravice koloniziranih.

Izbor 62 intervjujev Delovega novinarja v dveh knjigah je častivredno dejanje brez primere. Branko Soban odstira tančico prikritih (zgodovinskih) dejstev in neomajno plava proti toku prirejenih resnic. Novembra 2013 je Društvo novinarjev Slovenije serijo Sobanovih intervjujev odlikovalo z nagrado čuvaj/watchdog za izjemni novinarski dosežek leta.

V prvi knjigi, Zločin brez kazni: Rusija, islam, Zahod, je najti 31 Sobanovih intervjujev, med drugimi s politično legendo Eduardom Ševardnadzejem, vodjo opozicijske Druge Rusije Garijem Kasparovim, ženo Aleksandra Litvinenka Marino Litvinenko, profesorico mednarodnih odnosov Nino Hruščovo, finskim nobelovcem za mir Marttijem Ahtisaarijem, zadnjim rešiteljem Srebrenice Philippom Morillonom, pakistanskim pisateljem in zgodovinarjem Tarikom Alijem, turškim nobelovcem za literaturo Orhanom Pamukom ... Prvi del knjige obseže sogovornike, ki so tako ali drugače pripeti na rusko stvarnost; drugi razdelek se zatrese z balkanskimi tlemi; tretji preudari trke med islamom in Zahodom; četrti, sklepni del osvetli turško-kurdske dileme.

V drugi knjigi, Kazen brez zločina: vojna, teror, upor, ki poseže na polje vojne proti terorju in izraelsko-palestinskega odnosa, je prav tako 31 intervjujev. V pogovoru z Brankom Sobanom "spregovorijo" poljski filmski režiser Andrzej Wajda, izraelska pisateljska velikana Amos Oz in David Grossman, nobelovca za mir Šimon Peres in Adolfo Pérez Esquivel, libanonski pisatelj Ilyas Khuri, dolgoletni tajni agent Cie Glenn L. Carle, avtor knjige o Bradleyju Manningu Chase Madar, borec za človekove pravice Stéphane Hessel, islandski aktivist in trubadur Hördur Torfason in drugi.

Na domačih in tujih »ministrstvih za resnico« se zlepa ne morejo otresti starih navad in predstav o medijih kot nekakšni podaljšani roki oblasti. Tudi v demokracijah. Resnica, ki ni »naša resnica«, je za oblast vselej nevarna resnica. Prinašalce takih novic je zato najbolje čim prej utišati. Prav v tem je morda glavni izziv – in tudi privilegij – današnjega novinarstva. Plavati proti toku prirejenih informacij, ki dan za dnem vrejo iz uradnih krogov.

Komentarji in ocene

Povprečna ocena obiskovalcev:

  (0 ocen)

Vaša ocena:

za ocenjevanje del se morate prijaviti.

Mnenja:

Mnenj obiskovalcev še ni na voljo.

Vaše mnenje o delu:

za podajanje mnenj se morate prijaviti.

Datum izida: 9.7.2014
Zbirka Dokumenta
Gibka vezava
Obseg: 304 + 336 strani
Format: 152 x 235 mm

elektronske izdaje:
Zločin brez kazni (1. knjiga)
Biblos
iBooks
Kazen brez zločina (2. knjiga)
Biblos
iBooks

Cena z DDV: 42,00 EUR

Sanjska cena: 35,00 EUR *

Prihranite: 7,00 EUR

( * velja za člane knjižnega kluba Sanje - članstvo brez obveznosti; 16.67% popust)

na zalogi - dobavljivo takoj

SHRANI V VREČKO
preberi
več o avtorju
vsa dela avtorja

Ni se deklariral za humanista, človekoljuba ali človeka z izrazitim čutom za pravičnost, enakost in svobodo, a je vse našteto. Radoveden, neumoren, verodostojen borec za človeštvo, za svobodno novinarstvo in resnico, s pisanjem premika meje, a ve, da jih lahko premaknemo samo vsi skupaj.
- Miša Čermak, Jana

So zločini brez kazni. In kazni brez zločina.
- intervju z Brankom Sobanom za Primorske novice (Klavdija Figelj)

Čeprav bi si želel marsikdo umakniti pogled ali zamahniti z roko, tega ne dovolita besedili dveh knjig, Opravičilo človeka in Kazen brez zločina, novosti založbe Sanje. Z izbrušeno besedo naslavljata kritičnega bralca, ki ga ne zadovoljijo trivrstične novice.
- Neža Prah, Poletna scena, TV Slovenija 1

Branko Soban vedno najde izjemne sogovornike z različnih koncev sveta; pesnike, politike, raziskovalne novinarje, intelektualce, begunce, pisatelje ... Odkrivajo mu prikrito zgodovino, s svojimi dejanji branijo nemočne, poznajo skrite tragedije, vedno so duh opozicije in pogumno govorijo resnico. To so intervjuji, ki dajejo moč življenju in bralca učijo, da se je vedno vredno boriti proti krivicam.
- Irena Štaudohar

V času, ko Slovenija postaja vedno manjša, ko slovenski mediji ukinjajo dopisniške mreže, ko se odrekajo svetovljanskim zgodbam, so njegovi intervjuji s pomembnimi osebnostmi – borci za človekove pravice, uporniki in pisatelji – presežki, primerljivi z najboljšimi na svetu. Z vztrajnostjo in radovednostjo prepriča tudi nedostopne sogovornike. Ker je neusmiljeno načitan, jih tudi navduši. Bralce pa njegove zgodbe vedno znova opozarjajo, kako pomembno se je boriti za pravice. Proti krivicam. Izjemni novinarski dosežek leta je serija intervjujev novinarja Dela Branka Sobana.
- Društvo novinarjev Slovenije

"Po vsakem napadu na Gazo bi moral EU Izraelu izstaviti račun"
- intervju z Brankom Sobanom, MMC RTV Slovenija (Boris Vasev)

Izjemni posamezniki in njihove zgodbe.
- Maja Megla, Delo

Kulturni fokus: intervju z Brankom Sobanom
- Magda Tušar, Radio Slovenija, 1. program

Sobanovi intervjuji živo slikajo trke med islamom in zahodom, turško-kurdske dileme, razkrivajo ozadja konfliktov na Balkanu in osvetljujejo zagonetno rusko stvarnost.
- Luka Hvalc, Val 202

Iz kulturnega sveta: intervju z Brankom Sobanom
- Neva Zajc, Radio Koper (17:03-30:30)

Branko Soban: Kadar ni direktnih poti, je treba ubrati stranske
- intervju za Delo (Maja Megla)

Izšlo je: Branko Soban: Zločin brez kazni
- Marko Golja, Radio Slovenija, program Ars

Na žalost imamo v vseh naših državah vse več in več novinarjev, a vse manj in manj ljudi, ki bi si prizadevali dosegati standarde, ki jih postavlja Branko. To obžalujejo vsi tisti, ki si želijo krepiti svobodo, solidarnost in demokratizacijo demokracije. Brez kakovostne javne sfere ni mogoče poskrbeti za našo iztirjeno demokracijo. Zato izid druge zbirke njegovih intervjujev razumemo kot opozorilo, kakšno je lahko in mora biti novinarstvo.
- Andreas Gross, švicarski poslanec in član parlamentarne skupščine Sveta Evrope, in Dick Marty, nekdanji švicarski tožilec, nekdanji švicarski senator in poročevalec parlamentarne skupščine Sveta Evrope, v predgovoru h knjigi

Navdih za naslov je Soban dobil pri slavnem poljskem režiserju Andrzeju Wajdi in njegovem filmu Katin.
- STA

Politika nima spomina
- intervju z Brankom Sobanom za revijo Jana (Miša Čermak)

Knjigi sta dragocen dokument časa, študentje mednarodnih odnosov in novinarstva bi ju morali samo prebrati, predebatirati ... in se prijaviti k izpitu.
- Klavdija Figelj, Primorske novice

Knjiga izbranih intervjujev Branka Sobana združuje to, kar ima sam najraje in v kar verjame. V knjige in ljudi, ki imajo kaj povedati, še posebej če to sega onkraj političnega mainstreama.
- Neža Mrevlje, Planet Siol.net

Vaša vrečka je prazna.

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. 95 tez

2. Nekaj zelo zelo lepega

3. Velika tekaška knjiga

4. Pravi obraz

5. Ožarjeni kamen

6. Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na zemlji toliko trpečih?

7. Sončna ura

8. Padle maske

9. Alamut

10. Bolezen je nekaj drugega