NakupAvtorjiNoviceDelaKontakti

knjigarna > dela > žeparke > muzej nedolžnosti

SHRANI V VREČKO
POGLEJ V VREČKO
 
vsa dela
pravkar izšlo
novosti
v pripravi (prednaročilo)
v akciji
sanje 20 let
žeparke
roman | svet
roman | slovenija
zbirka | dokumenta
zbirka | aktivni državljan
šport | alpinizem
zbirka | mumini
zbirka | ježek
zbirka | zaspanka
zbirka | sanjska knjigica
zbirka | bartol
zbirka | afrika
zbirka | srebrni glas
zbirka | hiša pesmi
zbirka | kriminalka
ljubezen | erotika
zbirka | zvočna knjiga
zbirka | glasba
zbirka | luna
zbirka | ocean
zbirka | prešeren
sanje | zgodbe
sanje | monografije
sanje | spomini
sanje | kratka zgodba
sanje | priročniki
sanje | bibliofilske izdaje
sanje | international editions
sanje | posebne izdaje
darilni boni
film
knjige | druge založbe
emzin
boni
Bodite na tekočem z najboljšo svetovno in slovensko literaturo

Vaš e-naslov:
Roald Dahl 100 let!

Prevod:  Erna Pačnik
Soprevajalka:  Katja Zakrajšek
Urednica:  Tjaša Koprivec
Lektura:  Aleksandra Kocmut
Izvedba knjižnega ovitka:  Nina Ušaj

Muzej nedolžnosti

Orhan Pamuk

Kaj je v resnici ljubezen?

Pamukov drugi najdaljši in prvi ljubezenski roman se začenja s temi besedami, in sicer nekega spomladanskega dne leta 1975, ko sin premožne istanbulske družine Kemal naleti na daljno revno sorodnico Füsün. Tistega dne se njegovo življenje in njegova tradicionalna prepričanja o ljubezni, strasti, spolnosti, prijateljstvu in družini popolnoma spremenijo in ga odvedejo na viharno pot, prepredeno z razdvojenimi čustvi, s samoobvladovanjem, z notranjimi boji in s trenutki neznanske sreče in prikrite bolečine; na pot, kjer bo deležen prezira visoke družbe in pozornosti Füsünine družine v barakarskem naselju; na pot, ki nas bo seznanila s prepadom med istanbulskim visokim in nižjim družbenim slojem, s slikovito filmsko industrijo, z zabavnimi in bogatimi karakterji knjižnih junakov; na pot, ki ji bo Kemal kljub izgubi svoje izvoljenke z ustanovitvijo muzeja njenih osebnih stvari zvest vse do konca svojega življenja.


Muzej nedolžnosti v oddaji Knjiga mene briga.


Natis je gmotno podprla Javna agencija RS.

To je bil najsrečnejši trenutek mojega življenja, ampak tega nisem vedel. Če bi se tega v tistem trenutku zavedal, bi naredil vse, da bi ga lahko ohranil. Bi se vse razvilo popolnoma drugače? Da, če bi se takrat zavedal, da je bil to najsrečnejši trenutek mojega življenja, ne bi te sreče zamudil za nič na svetu. Ta čudovit, neprecenljiv trenutek, ki me je navdal z globokim mirom, je morda trajal le nekaj sekund, ampak sreča, ki sem jo občutil, ni trajala le še nekaj ur, temveč še dolga, neskončno dolga leta.

Komentarji in ocene

Povprečna ocena obiskovalcev:

  (0 ocen)

Vaša ocena:

za ocenjevanje del se morate prijaviti.

Mnenja:

Mnenj obiskovalcev še ni na voljo.

Vaše mnenje o delu:

za podajanje mnenj se morate prijaviti.

Datum izida: 6.4.2012
Broširana vezava, 555 strani


elektronske izdaje:
Biblos
iBooks


ISBN / EAN: 978-961-274-078-8

Cena z DDV: 15,99 EUR

Sanjska cena: 14,39 EUR *

Prihranite: 1,60 EUR

( * velja za člane knjižnega kluba Sanje - članstvo brez obveznosti; 10% popust)

na zalogi - dobavljivo takoj

Druge izdaje:
trda vezava

SHRANI V VREČKO
več o avtorju
vsa dela avtorja

Muzej nedolžnosti Orhana Pamuka je evropski muzej leta.
- V. U., Delo.si/STA

Ko govorim o pisanju, tisto, kar mi najprej pride na misel, ni roman, pesem ali literarno
izročilo, ampak človek, ki se zapre v sobo, sede k mizi in se v samoti obrne navznoter … pisati pomeni ta notranji pogled spreminjati v besede, preučevati svet, v katerega prestopi ta človek, potem ko se umakne vase, početi to potrpežljivo, trmasto in z veseljem … Pisateljeva skrivnost ni navdih– kajti za tega ni nikoli jasno, od kod prihaja – ampak njegova trma, njegova potrpežljivost. Za tisti čudoviti turški pregovor – izkopati vodnjak s šivanko – se mi zdi, da je nastal z mislijo na pisatelje.
- Orhan Pamuk, predavanje ob podelitvi Nobelove nagrade

... v vseh pogledih izjemna knjiga, tako v konceptu, ki se skozi pripoved elegantno razvije v pripoved nore ljubezni, kot v natančnem opisu, da so me med branjem bolele vse mišice. Verjetno bi v starih časih to knjigo mladim dekletom prepovedali. To je tudi izjemen opis Istanbula in sedemdesetih let.
- Zora Stančič, vizualna umetnica

Vznemirljivo izvirno. Vsak obrat v zgodbi se zdi svež, razburljiv, povsem nepričakovan ... Očarljiva pripoved.
- The Washington Post

Lebdeče, nadrobno ... Mavzolej ljubezni ... Mojstrsko delo.
- Publishers Weekly

Pamuk je v svojem projektu Muzej nedolžnosti mejo med fikcijo in resničnostjo dodobra zameglil. V romanu najdemo muzej in celo vstopnico vanj ter tudi pisatelja Orhana Pamuka v cameo vlogi, ki mu Kemal izpove svojo zgodbo. In potem imamo muzej in pisatelja tudi na drugi strani, v resničnosti. Knjiga bi lahko služila kot nekakšen katalog k razstavi, ki jo je kuriral pisatelj. Vendar pa Pamuk pravi, da muzej ne ilustrira knjige in da knjiga ne razlaga razstave, temveč da koeksistirata kot ločeni umetniški deli. Sam je zelo užival, ko je ustvarjal tako eno kot drugo. »Bil je pravi užitek kombinirati realno in domišljijsko,« pravi avtor.
- Valentina Plahuta Simčič, Delo, Književni listi

Gre za filigransko spisano epsko ljubezensko zgodbo, v kateri se v komaj osemnajstletno lepotico nižjega sloja Füsun zaljubi mladi ter bogati poslovnež Kemal in se z njo zaplete, kljub temu da je tik pred zaroko s Sibel, dekletom, ki bolj ustreza njegovi starosti in stanu. Po zaroki s Sibel prelepa Füsun skrivnostno izgine, Kemal pa do nje in do predmetov, povezanih z njo, razvije svojevrstno obsedenost, ki jo sčasoma začne nadgrajevati v nenavadno zbirko, imenovano Muzej nedolžnosti. Tega naj bi dejansko kmalu odprli v Istanbulu tudi v resničnosti ter s tem eni najlepših nenavadnih sodobnih ljubezenskih zgodb dali še dodaten pečat.
- Samo Rugelj, Bukla

Pamuk, nobelovec, se tokrat kot pisatelj dvakrat pobliskne v romanu; na pripovedovalčevi zaroki v razkošnem istanbulskem hotelu, ko pleše z njegovo ljubico, na koncu pa vstopi kot profesionalec, ki bo popisal nevsakdanjo zgodbo o napol zatajevani, nemogoči, leta trajajoči zaljubljenosti. 
- Matej Bogataj, Mladina

"Največji prispevek Orhana Pamuka k evropski kulturi je premikanje kulturnih meja in osvetljevanje številnih možnosti, ki jih to prinaša," je zapisala žirija v utemeljitvi nagrade, ki jo bienalno podeljuje Univerza v Köbenhavnu.
- STA

Ob njenem izginotju Kemal spoznava dejanske razsežnosti njunih skrivnih popoldanskih srečevanj, saj se vse bolj zaveda, da je izgubil svojo resnično, pravo ljubezen. Razdvojen med tistim, "kar je prav", in tistim, "kar si želi", najprej naskrivaj, nato pa vse bolj očitno in obsedeno išče svojo izgubljeno ljubezen. Uteho začne iskati v predmetih, ki ga spominjajo na Füsün in njuno ljubezen.
- Jana

Muzej nedolžnosti vas bo popeljal skozi Istanbul sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja, v osrčje nemogoče ljubezni, ki se dogaja med premožnim, v zaročni stan prikovanim moškim in njegovo oddaljeno revno sorodnico.
- Dijana Matković, Playboy
 
Tistega dne se njegovo življenje in njegova tradicionalna prepričanja o ljubezni, strasti, spolnosti, prijateljstvu in družini popolnoma spremenijo in ga odvedejo na viharno pot, prepredeno z razdvojenimi čustvi, samoobvladovanjem, notranjimi boji ter trenutki sreče in prikrite bolečine …
- Anja

Muzej nedolžnosti je roman o prepovedani ljubezni v Istanbulu, v času, ko se je zdelo, da je mogoče to prepoved odpraviti, v 70. letih torej, ko se je turška družba sekularizirala, ko je elita svoje otroke pošiljala študirat na zahod in so urbana središča že prenesla mini krila. Gre torej za kulturo v klinču dveh nasprotujočih si tendenc, tradicionalne verske in patriarhalne, ki vlada na podeželju in med revnejšim prebivalstvom, in moderne, ki si domišlja, da je s prvo opravila.
- Tanja Lesničar - Pučko, Dnevnik

Pisatelj Orhan Pamuk pravi, da je literarno ustvarjanje zanj kot kopanje vodnjaka s šivanko (po nekem turškem pregovoru). Saj je tudi branje njegovega romanesknega besedila zaradi gostobesednosti in poetičnosti skoraj tako ... Zelo žlahtno branje! Nenavadno, zanimivo, mnogoplastno ... mojstrsko!!!
- Tilka Jamnik

Pamukova pisava je izjemno podrobna, zanimiva pa ne le zaradi edinstvene ljubezenske izpovedi, ampak tudi zaradi opisov vsakdanjega življenja istanbulske visoke družbe zadnjih desetletij prejšnjega stoletja, položaja žensk v družbi, turške filmske industrije. Za disciplinirane bralce, ki pa se bodo na koncu verjetno strinjali, da se je splačalo.
- Gaja Kos, NedeloVsebina vrečke:

1. Muzej nedolžnosti - Žepna knjiga

pogoji poslovanja klub Sanje

Lestvica najbolje prodajanih:

1. Muzej nedolžnosti

2. Norveški gozd

3. Osamosvojitev

4. Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (eBesede)

5. Kaj lepega povej

6. Komunistični manifest

7. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (1. zvezek)

8. Vstanimo, v suženjstvo zakleti! (2. zvezek)

9. Črna knjiga

10. Alamut (English)