Sanjsko

Zbrka poezije

Avtor: | Založnik: Ocean

Zaloga: Na zalogi

Redna cena: 14,99 €

Sanjska cena: 13,49 €*

Prihranite: 1,50 € (10%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Izbor 60 intimnih pesmi, ki so jih navdihnili potovanja, zatiranje, ljubezenski zapleti, menjanje frekvenc, stare reinkarnacije in še kaj. Pesniški prvenec mlade avtorice odlikuje občasno poigravanje z obliko in sproščen jezik (posamezni pogovorni in slengovski izrazi poudarjajo veličino in pestrost slovenskega jezika). Nekatere pesmi so krajše, nekatere daljše, ene razigrane, druge melanholične, tretje duhovite, četrte resnično čudovite, prav vse pa srčne, zrele in izjemno življenjske. V njih se lahko najde prav vsak.

Vprašajte nas

Trda vezava
Obseg: 72 strani
Format: 120 x 180 mm

Podrobnosti

Zala Đurić Ribič se je po končani Gimnaziji Poljane leta 2015 preselila v New York. V znani igralski šoli HB Studio, ki jo je leta 1945 ustanovil Herbert Berghof, študira igralstvo in režijo. Njeno nadarjenost za poezijo je že v gimnaziji opazila profesorica Katarina Torkar Papež, ki je mlado pesnico spodbujala pri nadaljnjem ustvarjanju. Njena največja pesniška vzornika sta Boris A. Novak in Jacques Prevert.

Medijski odzivi

"Kot 3.000 let star pesnik sem bil prijetno presenečen ob pesniškem prvencu mlade Zale Đurić Ribič: njena Zbrka poezije me je s svojo ironijo in samoironijo, kritičnim pogumom in raziskovanjem jezika spomnila na moje lastne pesniške začetke pred tisočletji. In se mi je milo storilo.
Njene pesmi izžarevajo čustva, ki po eni strani rastejo iz radostnega odkrivanja Drugega, po drugi strani pa iz bolečine te razlike. Mestoma mejijo na sentiment, ki pa ga k sreči blokira očarljiv občutek za humor, s katerim mlada pesnica osvobajajočemu smehu izpostavlja tudi sámo sebe. Njen jezik se odlikuje z nenavadno širokim razponom, ki sega od najbolj pretanjenih in nežno zvenečih besed do pogovornega slovarja današnje mlade generacije, vključno s kletvicami, ki so učinkovite ne le čustveno, temveč tudi pesniško.
Naslov Zbrka poezije je inovativen, duhovit, skratka – odličen, vendar ne pokriva poetike te pesniške zbirke. Ta pripomba ni kritika, temveč moj največji kompliment Zbrki poezije. Zbrka je tu le naslov. Ob vsej čustveni eruptivnosti in jezikovni provokativnosti je na delu jasna in močna zavest o rabi jezika, gradaciji uporabljenih postopkov, kompoziciji pesniških besedil. Na delu je izrazita umetniška volja, ki je ob nedvomni nadarjenosti najboljše zagotovilo, da Zbrka poezije ni le enkraten pesniški izbruh mladostne ljubezenske energije, temveč začetek ambicioznejše umetniške poti.
Zato 3.000 let star pesnik izrekam mladi kolegici dobrodošlico v najbolj zahtevno tajno društvo v vesolju. Kot se reče v kleni slovenščini: Zala, welcome to the club!"

- Prof. dr. Boris A. Novak

Avtor: Zala Đurić Ribič
Založba: Ocean
ISBN: 9789619383650
Jezik: slovenski
Datum izdaje: 5. sep. 2016