Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu
17.95 EUR Zaloga: Na zalogi

10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Maja Ropret

Redna cena: 17,95 €

Sanjska cena: 14,00 €*

Prihranite: 3,95 € (22%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Sočutja poln opis nenavadne in trnove poti istanbulske prostitutke Leile Tekile. Skozi čustveno nabite odstavke, polne bolečine in tudi iskrivega veselja, nam avtorica osvetli turško podeželje, zamotano družbeno strukturo te premnogokrat nerazumljene države in z mojstrsko potezo naslika dehteče in vrveče ulice in bazarje večno živega Carigrada.

Vedno kritični določevalci najprestižnejših literarnih mojstrovin so najnovejšo knjigo Elif Shafak umestili na seznam šestih najboljših knjig lanskega leta, potegovala se je za glavno nagrado Bookerja za leto 2019.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 02. 09. 2020

Zbirka: SANJE roman
Broširana vezava

Format: 150 mm x 235 mm

Podrobnosti

Novi roman turške avtorice je delo brutalne lepote in dih jemajoče nežnosti. Prične se eksplozivno: potopimo se v um prostitutke Tequile Leile. Njeno truplo med postopanjem po mestu najdejo mladi istanbulski prestopniki. Vsaka obsmrtna minuta v Leilino zavest naplavi čuten spomin; postane svoja lastna biografinja, po časovni premici se premika v preteklost, da bi izpisala življenjsko usodo dekleta iz province, zlorabljene, zlomljene, a neverjetno pogumne ženske. Na podeželju rojeni Leili kaj kmalu postane jasno, da je željam navkljub njena prihodnost že od rojstva ukrojena po starodavnih in globoko ukoreninjenih družbenih določilih. V iskanju svobode se preseli v mesto; navkljub težkim in pogubnim udarcem usode uspe ohraniti svojo človečnost, nazadnje pa postane predmet zgodbe o zločinu v mestnih časopisih. Pred bralčevimi očmi vstaja občuteno niansiran portret sanjavega, a trdoživega dekle iz Vana, ki ne umolkne niti, ko jo umorijo, temveč postane vest krutega, vročično utripajočega starodavnega mesta – »čarobnega trika, ki se je izpridil«.

Pisateljica z brezkompromisno pisavo ubesedi travmatiziranost žensk v patriarhalnem družbenem sistemu. Gre za brutalno knjigo, neprizanesljivo v svojem prikazovanju nasilja in srčne bolečine, ki pa v sklepnih akordih praznuje življenje. Shafak tudi v tem delu ostaja zvesta svojemu avtorskemu podpisu: dobri stari umetnosti dovršenega, kompleksnega pripovedovanja zgodbe.

Elif Shafak je ena najvidnejših sodobnih turških avtoric. V svojih romanih prevprašuje in prestopa navidezno samoumevne in nespremenljive delitve, denimo med moškim in ženskim, Vzhodom in Zahodom. Je doktorica družbenih ved, ki se ukvarja s problemi spolnih in kulturnih identitet, nacionalizma in islama, kot angažirana intelektualka in aktivistka pa redno piše za vrsto turških medijev. 

 

Odlomek

Njen spomin je valoval dalje ter vneto in prizadevno zbiral drobce življenja, ki je drvelo k izteku. Spomnila se je stvari, za katere niti ni vedela, da se jih je zmožna spomniti, stvari, za katere je bila prepričana, da so za vedno izgubljene. Čas se je utekočinil v brzeč tok spominov, ki se prelivajo drug v drugega v nerazdružljivem spoju preteklosti in sedanjosti.
Prvi spomin, ki ji je prišel na misel, se je nanašal na sol – na občutek soli na njeni koži in okus soli na jeziku.

*

Ljudje mislijo, da se spremeniš v truplo v trenutku, ko izdihneš svoj zadnji dih. Vendar stvari niso tako jasne. Kot je neskončno mnogo odtenkov med vranje črno in bleščeče belo, je tudi več stopenj tega, čemur pravimo »večni počitek«. Če je med kraljestvom življenja in posmrtnim kraljestvom kakšna meja, mora biti prepustna kot peščenjak, je sklenila Leila. Čakala je, da vzide sonce. Takrat jo bo že nekdo našel in jo izvlekel iz tega umazanega smetnjaka.

Medijski odzivi

"Elif Shafak nam ponud pretresljiv in neolepšan vpogled na travme ženskega uma in telesa, ki nastanejo kot posledica življenja v družbenem sistemu, opredeljenem s patriarhalnimi kodeksi. To je brutalna knjiga, ki je predvsem neusmiljena in brezkompromisna v svojem prikazu nasilja, razočaranja in žalosti, vendar pa ta nepozaben roman kljub temu potrjuje in slavi življenje."
- Mirza Waheed, The Guardian

Avtor: Elif Shafak
Urednik: Jerica Šemerl Harmel
Založba: Sanje
ISBN: 9789612742621
Jezik: slovenski
Datum izida: 2. sep. 2020