Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu
13.95 EUR Zaloga: Na zalogi

10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Maja Ropret

Redna cena: 17,95 €

Akcijska cena: 13,95 €

Sočutja poln opis nenavadne in trnove poti istanbulske prostitutke Leile Tekile. Skozi čustveno nabite odstavke, polne bolečine in tudi iskrivega veselja, nam avtorica osvetli turško podeželje, zamotano družbeno strukturo te premnogokrat nerazumljene države in z mojstrsko potezo naslika dehteče in vrveče ulice in bazarje večno živega Carigrada.

Vedno kritični določevalci najprestižnejših literarnih mojstrovin so najnovejšo knjigo Elif Shafak umestili na seznam šestih najboljših knjig lanskega leta, potegovala se je za glavno nagrado Bookerja za leto 2019.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 15. 07. 2020

Zbirka: SANJE roman
Broširana vezava

Format: 150 mm x 235 mm

Podrobnosti

"Njen spomin je valoval dalje ter vneto in prizadevno zbiral drobce življenja, ki je drvelo k izteku. Spomnila se je stvari, za katere niti ni vedela, da se jih je zmožna spomniti, stvari, za katere je bila prepričana, da so za vedno izgubljene. Čas se je utekočinil v brzeč tok spominov, ki se prelivajo drug v drugega v nerazdružljivem spoju preteklosti in sedanjosti.

Prvi spomin, ki ji je prišel na misel, se je nanašal na sol – na občutek soli na njeni koži in okus soli na jeziku."

Tako se zabliskajo prvi utrinki življenja izjemno pogumne, odločne, a tudi zlomljene in poškodovane ženske. Ženski, ki navkljub težkim in pogubnim udarcem usode, uspe ohraniti svojo človečnost. Naše potovanje se prične s serijo tankočutno, virtuozno izrisanih trenutkov otroške razposajenosti, z igrivimi vinjetami njenega zgodnjega življenja na turškem podeželju. Kljub temu pa kljubovalni in vztrajni Leili kaj kmalu postane jasno, da je željam navkljub njena prihodnost že od rojstva ukrojena po starodavnih in globoko ukoreninjenih družbenih določilih. 

Pisateljica z brezkompromisno pisavo ubesedi travmatiziranost žensk v patriarhalnem družbenem sistemu. Gre za brutalno knjigo, neprizanesljivo v svojem prikazovanju nasilja in srčne bolečine, ki pa v sklepnih akordih praznuje življenje. Shafak tudi v tem delu ostaja zvesta svojemu avtorskemu podpisu: dobri stari umetnosti dovršenega, kompleksnega pripovedovanja zgodbe.

Elif Shafak je ena najvidnejših sodobnih turških avtoric. V svojih romanih prevprašuje in prestopa navidezno samoumevne in nespremenljive delitve, npr. med moškim in ženskim, Vzhodom in Zahodom. Je doktorica družbenih ved, ki se ukvarja s problemi spolnih in kulturnih identitet, nacionalizma in islama, kot angažirana intelektualka in aktivistka pa redno piše za vrsto turških medijev. 

 

Odlomek

"Ljudje mislijo, da se spremeniš v truplo v trenutku, ko izdihneš svoj zadnji dih. Vendar stvari niso tako jasne. Kot je neskončno mnogo odtenkov med vranje črno in bleščeče belo, je tudi več stopenj tega, čemur pravimo »večni počitek«. Če je med kraljestvom življenja in posmrtnim kraljestvom kakšna meja, mora biti prepustna kot peščenjak, je sklenila Leila. Čakala je, da vzide sonce. Takrat jo bo že nekdo našel in jo izvlekel iz tega umazanega smetnjaka."

Avtor: Elif Shafak
Urednik: Jerica Šemerl Harmel
Založba: Sanje
Jezik: slovenski
Datum izida: 15. jul. 2020