Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo
95 tez
12 EUR Zaloga: Na zalogi

95 tez

pribitih na vrata svetišča kapitalizma za osvoboditev od zajedavskega hrematizma

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 12,00 €

Sanjska cena: 10,80 €*

Prihranite: 1,20 € (10%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

"Petsto let po protestu Martina Lutra je v skrajnost dozorel čas za nov protest. To je protest proti sistemu, ki si je prevzel celo religiozne oblike, saj goji dogmatizem »edinih možnih resnic«, s katerimi obvladuje družbena razmerja."


Vprašajte nas

Datum izdaje: 27. 09. 2017

Zbirka: AKTIVNI DRŽAVLJANI

Broširana vezava

Obseg: 80 strani

Format: 190 mm x 125 mm

Knjižna izkaznica

 

Podrobnosti

Nevzdržnost razmer v Cerkvi je pred 500 leti Martina Luthra primorala, da je 31. oktobra 1517 nadškofu Albertu v Mainzu in Magdeburgu ter škofu v Brandenburgu poslal protestno pismo, ki mu je priložil svojih 95 tez. Njegov poziv Cerkvi, naj se vrne k nauku Svetega pisma, je bil glavni vzrok številnih novosti.

Nevzdržnost današnjih razmer pa je vzrok 95 tez, »pribitih na vrata svetišča neoliberalnega kapitalizma«. V njih je poziv, da se odvrnemo od krivičnega in zločinskega hrematizma in obudimo nauk ekonomije, katere temeljno poslanstvo je skrb za dom – poskrbeti za slehernika. 

Odlomek

Petsto let po protestu Martina Lutra je v skrajnost dozorel čas za nov protest. To je protest proti sistemu, ki si je prevzel celo religiozne oblike, saj goji dogmatizem »edinih možnih resnic«, s katerimi obvladuje družbena razmerja.

Medijski odzivi

»Morda bomo morali izumiti nekaj tako radikalnega, kot je revolucija, vendar brez vsakega elementa nasilja in možnosti vzpostavljanja hierarhij po starih modelih. Za takšno preobrazbo očitno še nimamo imena.« 
- Karel Gržan v pogovoru z Bojanom Tomažičem, Vestnik.si

Avtor: Karel Gržan
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Janez Glažar
Oblikovanje knjižnega ovitka in prelom: Tajda Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612745110
Jezik: slovenski
Datum izida: 27. sep. 2017