Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
95 tez za izhod iz slepe ulice vzgoje in izobraževanja
6 EUR Zaloga: Na zalogi

95 tez za izhod iz slepe ulice vzgoje in izobraževanja

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 6,00 €

Sanjska cena: 4,00 €*

Prihranite: 2,00 € (33%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Za preseganje tega, kar v procesu izobraževanja onemogoča vsem otrokom dostopno in dostojno izobraževanje in v njem razvoj posameznika v izvirnosti njegove osebnosti za poslanstvo, v katerem smo odprti za medsebojno dopolnjevanje in sodelovanje.

Človek je vreden kot (p)oseben, izviren, neponovljiv posameznik v »koktajlu« svojih osebnih talentov, v katerih mora biti prepoznan in spodbujen k njihovemu razvoju in uresničevanju v dopolnjujočem sodelovanju z drugimi – torej tudi drugačnimi.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 29. 10. 2019

Zbirka: Dokumenta
Broširana vezava
Obseg: 170 strani
Format: 125 mm x 190 mm

Podrobnosti

Dve leti zatem, ko je pribil 95 tez na vrata svetišča kapitalizma za osvoboditev od zajedavskega hrematizma, pater Karel Gržan prihaja z novim razmislekom. Duhovnik, magister teologije in doktor znanosti s področja literarnih ved, predvsem pa vedno znova iskan predavatelj o medčloveških odnosih in odpuščanju se v letu, ko nastaja nova Bela knjiga o vzgoji in izobraževanju in se podpisujejo peticije o šoli po meri otroka, poglablja v področje, ki se tiče same srčike naše prihodnosti. 

Ob 500-letnici preobrazbe Leonarda da Vincija in 40-letnici vzpona Slovencev na najvišjo goro sveta p. Gržan zapiše 95 tez za izhod iz slepe ulice vzgoje in izobraževanja. Teze, ki pa, kot z njemu lastno skromnostjo pripiše Gržan "nikakor niso resnice, pač pa (za)misli, odprte k preraščanju njih samih; so le za-misel – snov za misel/mišljenje; so izhod(išče) za uvide, ki imajo sami v sebi moč za udejanjanje takšnih izobraževalnih pristopov, ki ne spregledujejo posameznika v njegovi (p)osebnosti – v njegovi neponovljivi izvirnosti.«

Video posnetek predstavitve knjige in pogovora s p. Karlom Gržanom ter Gabi Čačinovič Vogrinčič, v Hiši sanjajočih knjig, v Ljubljani, v četrtek, 24. oktobra 2019. Moderatorka: urednica knjige Tjaša Koprivec Vuga.

Iz vsebine

 • Izhod iz slepe ulice labirinta
 • IQ ni osamljena inteligentnost
 • Pomoč pri prepoznavanju in sprejemanju lastne osebnosti v sožitju z bivajočimi
 • Pestrost inteligenc
 • Človek kot misleče bitje – razumska inteligenca
 • Človek kot sodelujoče bitje – inteligenca dopolnjevanja
 • Človek kot družbeno bitje – družbena inteligenca
 • Človek kot čustveno bitje – čustvena inteligenca in v njej doživljajsko prenašanje sporočil
 • Človek kot duhovno bitje – duhovna inteligenca
 • Človek, bitje zaznavnosti – intuitivna inteligenca
 • Človek, bitje domišljijskih miselnih horizontov – domišljijsko-ustvarjalna inteligenca
 • Človek, telesno (spretnostno) bitje – telesno-gibalna inteligenca
 • Estetska inteligenca
 • Inteligenca v ironizaciji, ki razsvetljuje, in smehu, ki osvobaja
 • Ljudem je danih mnogo nadarjenosti in vseživljenjsko učenje je priložnost za nenehen razvoj, da fant (do)zori skozi dobo bojevnika v modreca in dekle skozi žensko v babo

Medijski odzivi

"V svoji najnovejši knjigi je pater Karel Gržan kritično analiziral sodobno vzgojo in izobraževanje ter kot humanist razvil teze, ki lahko pripomorejo k prenovi obeh vitalnih družbenih sistemov in posledično k prenovi družbe."
- Marko Golja, Radio ARS

"Sem nasprotnik izključujoče tekmovalnosti, ki nekatere povzdiguje, preostale pa ponižuje."
- p. Karel Gržan v pogovoru z Vasjo Jagrom, Mladina

"Knjiga nam bo pomagala ugotoviti, kako vsakemu, tudi sebi, omogočiti zaupanje, da smo vredni kot (p)osebni, izvirni, neponovljivi posamezniki v »koktajlu«, kot pravi pater, svojih osebnih talentov."
- Nika Vistoropski, Onaplus

"Od malega nas navajajo, da bi služili sistemu."
- p. Karel Gržan v pogovoru z Gorazdom Rečnikom, Val 202

"Osreči to, kar osrči."
- Praznični dnevnik p. Karla Gržana, Večer

"Teze zavračajo nesprejemljivo, zavračajo vztrajanje pri izobraževanju, ki je v slepi ulici. V Tezah je zapisano ustvarjanje novega danes za drugačen svet: za izhod iz slepe ulice moramo varovati edinstvenost in neponovljivost človeka v sodelovanju v skupnosti z drugimi, drugačnimi, edinstvenimi za skupen svet.

Želim si, da nove generacije sprejmejo nalogo, da izumijo nam še neznano – iz izkušenj v skupnem svetu, ki varuje edinstvenost in sobivanje. Blagodejno sobivanje, če še enkrat zapišem to dragoceno besedo."
- Gabi Čačinovič Vogrinčič, predgovor

"V pričujoči knjigi nam Karel Gržan s tisočerih zornih kotov osvetljuje paradokse sodobnega izobraževanja, niza nam primere pedagoških in vzgojnih absurdov, ki bi jih vendar že morali prerasti. Vse to podaja s toplino modreca, ki verjame v božansko naravo človeka, zato so strani knjige presvetljene z močjo ozdravitve."
- Andrej Detela, fizik, izumitelj, pisatelj

"Avtor s pogumno ostrino prodornega uma drugo za drugo odstira ovire in zablode s samoumevnega v sistemu, da bi se vzgoja in izobraževanje lahko uravnala v svoje pristno poslanstvo. Skupaj z avtorjem se veselim časa, ko bomo kot družba v vsakem otroku prebujali in sistematično krepili vse vidike človekove kompleksnosti in s tem sprostili najžlahtnejše v njem."
- Andreja Križan Lipnik, psihologinja, svetovalna delavka v vrtcu

"Teze se (ne)hote navezujejo na dragoceno izročilo pokojnega prof. dr. Franca Pedička, da bi morala antična paideia prerasti v sodobno vzgojo s primarno funkcijo učlovečevanja, da bi bila zatem lahko funkcija družine, družbe, države, ideologije, religije, gospodarstva in politike. Gržan posebej poudarja pomen prepoznavanja in sprejemanja lastne osebnosti v sožitju z bivajočimi in pestrost inteligenc."
- prof. dr. Marko Pavliha, pravnik in pisatelj

"Knjiga je nujna za naš čas, ki kliče: Prebudite se! Potrebna je sprememba paradigme; človeka je treba počlovečiti. Usoden ključ za to luč pa je prav javna šola. V njej sistem riše bodisi zastarel ali pa nov zemljevid prihodnosti. Kakšna bo družba jutri, je odvisno od tega, kakšna je šola danes."
- dr. Manca Košir, novinarka, publicistka, pisateljica

Avtor: Karel Gržan
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Urednica: Tjaša Koprivec Vuga
Predgovor: Gabi Čačinovič Vogrinčič
Lektura: Darinka Lamut in Tjaša Koprivec Vuga
Oblikovanje knjižnega ovitka in prelom: Tajda Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612740832
Jezik: slovenski
Datum izida: 29. okt. 2019