Brezplačna dostava nad 35 €
95 tez za izhod iz slepe ulice vzgoje in izobraževanja S patrom Karlom Gržanom o spoznanjih knjige 95 TEZ iz slepe ulice vzgoje in izobraževanja
95 tez za izhod iz slepe ulice vzgoje in izobraževanja

95 tez za izhod iz slepe ulice vzgoje in izobraževanja

Avtor: Karel Gržan Založnik: Sanje Jezik: slovenski


Za preseganje tega, kar v procesu izobraževanja onemogoča vsem otrokom dostopno in dostojno izobraževanje in v njem razvoj posameznika v izvirnosti njegove osebnosti za poslanstvo, v katerem smo odprti za medsebojno dopolnjevanje in sodelovanje.

Človek je vreden kot (p)oseben, izviren, neponovljiv posameznik v »koktajlu« svojih osebnih talentov, v katerih mora biti prepoznan in spodbujen k njihovemu razvoju in uresničevanju v dopolnjujočem sodelovanju z drugimi – torej tudi drugačnimi.

5,09 € - 15,00 €
Redna cena: 6,00 € Sanjska cena: 0,00 € Prihranite: 6,00 € (100%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Dve leti zatem, ko je pribil 95 tez na vrata svetišča kapitalizma za osvoboditev od zajedavskega hrematizma, pater Karel Gržan prihaja z novim razmislekom. Duhovnik, magister teologije in doktor znanosti s področja literarnih ved, predvsem pa vedno znova iskan predavatelj o medčloveških odnosih in odpuščanju se v letu, ko nastaja nova Bela knjiga o vzgoji in izobraževanju in se podpisujejo peticije o šoli po meri otroka, poglablja v področje, ki se tiče same srčike naše prihodnosti. 

  Ob 500-letnici preobrazbe Leonarda da Vincija in 40-letnici vzpona Slovencev na najvišjo goro sveta p. Gržan zapiše 95 tez za izhod iz slepe ulice vzgoje in izobraževanja. Teze, ki pa, kot z njemu lastno skromnostjo pripiše Gržan "nikakor niso resnice, pač pa (za)misli, odprte k preraščanju njih samih; so le za-misel – snov za misel/mišljenje; so izhod(išče) za uvide, ki imajo sami v sebi moč za udejanjanje takšnih izobraževalnih pristopov, ki ne spregledujejo posameznika v njegovi (p)osebnosti – v njegovi neponovljivi izvirnosti.«

  Video posnetek predstavitve knjige in pogovora s p. Karlom Gržanom ter Gabi Čačinovič Vogrinčič, v Hiši sanjajočih knjig, v Ljubljani, v četrtek, 24. oktobra 2019. Moderatorka: urednica knjige Tjaša Koprivec Vuga.

  Iz vsebine

  • Izhod iz slepe ulice labirinta
  • IQ ni osamljena inteligentnost
  • Pomoč pri prepoznavanju in sprejemanju lastne osebnosti v sožitju z bivajočimi
  • Pestrost inteligenc
  • Človek kot misleče bitje – razumska inteligenca
  • Človek kot sodelujoče bitje – inteligenca dopolnjevanja
  • Človek kot družbeno bitje – družbena inteligenca
  • Človek kot čustveno bitje – čustvena inteligenca in v njej doživljajsko prenašanje sporočil
  • Človek kot duhovno bitje – duhovna inteligenca
  • Človek, bitje zaznavnosti – intuitivna inteligenca
  • Človek, bitje domišljijskih miselnih horizontov – domišljijsko-ustvarjalna inteligenca
  • Človek, telesno (spretnostno) bitje – telesno-gibalna inteligenca
  • Estetska inteligenca
  • Inteligenca v ironizaciji, ki razsvetljuje, in smehu, ki osvobaja
  • Ljudem je danih mnogo nadarjenosti in vseživljenjsko učenje je priložnost za nenehen razvoj, da fant (do)zori skozi dobo bojevnika v modreca in dekle skozi žensko v babo

  Medijski odzivi

  "V svoji najnovejši knjigi je pater Karel Gržan kritično analiziral sodobno vzgojo in izobraževanje ter kot humanist razvil teze, ki lahko pripomorejo k prenovi obeh vitalnih družbenih sistemov in posledično k prenovi družbe."
  - Marko Golja, Radio ARS

  "Sem nasprotnik izključujoče tekmovalnosti, ki nekatere povzdiguje, preostale pa ponižuje."
  - p. Karel Gržan v pogovoru z Vasjo Jagrom, Mladina

  "Knjiga nam bo pomagala ugotoviti, kako vsakemu, tudi sebi, omogočiti zaupanje, da smo vredni kot (p)osebni, izvirni, neponovljivi posamezniki v »koktajlu«, kot pravi pater, svojih osebnih talentov."
  - Nika Vistoropski, Onaplus

  "Od malega nas navajajo, da bi služili sistemu."
  - p. Karel Gržan v pogovoru z Gorazdom Rečnikom, Val 202

  "Osreči to, kar osrči."
  - Praznični dnevnik p. Karla Gržana, Večer

  "Teze zavračajo nesprejemljivo, zavračajo vztrajanje pri izobraževanju, ki je v slepi ulici. V Tezah je zapisano ustvarjanje novega danes za drugačen svet: za izhod iz slepe ulice moramo varovati edinstvenost in neponovljivost človeka v sodelovanju v skupnosti z drugimi, drugačnimi, edinstvenimi za skupen svet.

  Želim si, da nove generacije sprejmejo nalogo, da izumijo nam še neznano – iz izkušenj v skupnem svetu, ki varuje edinstvenost in sobivanje. Blagodejno sobivanje, če še enkrat zapišem to dragoceno besedo."
  - Gabi Čačinovič Vogrinčič, predgovor

  "V pričujoči knjigi nam Karel Gržan s tisočerih zornih kotov osvetljuje paradokse sodobnega izobraževanja, niza nam primere pedagoških in vzgojnih absurdov, ki bi jih vendar že morali prerasti. Vse to podaja s toplino modreca, ki verjame v božansko naravo človeka, zato so strani knjige presvetljene z močjo ozdravitve."
  - Andrej Detela, fizik, izumitelj, pisatelj

  "Avtor s pogumno ostrino prodornega uma drugo za drugo odstira ovire in zablode s samoumevnega v sistemu, da bi se vzgoja in izobraževanje lahko uravnala v svoje pristno poslanstvo. Skupaj z avtorjem se veselim časa, ko bomo kot družba v vsakem otroku prebujali in sistematično krepili vse vidike človekove kompleksnosti in s tem sprostili najžlahtnejše v njem."
  - Andreja Križan Lipnik, psihologinja, svetovalna delavka v vrtcu

  "Teze se (ne)hote navezujejo na dragoceno izročilo pokojnega prof. dr. Franca Pedička, da bi morala antična paideia prerasti v sodobno vzgojo s primarno funkcijo učlovečevanja, da bi bila zatem lahko funkcija družine, družbe, države, ideologije, religije, gospodarstva in politike. Gržan posebej poudarja pomen prepoznavanja in sprejemanja lastne osebnosti v sožitju z bivajočimi in pestrost inteligenc."
  - prof. dr. Marko Pavliha, pravnik in pisatelj

  "Knjiga je nujna za naš čas, ki kliče: Prebudite se! Potrebna je sprememba paradigme; človeka je treba počlovečiti. Usoden ključ za to luč pa je prav javna šola. V njej sistem riše bodisi zastarel ali pa nov zemljevid prihodnosti. Kakšna bo družba jutri, je odvisno od tega, kakšna je šola danes."
  - dr. Manca Košir, novinarka, publicistka, pisateljica

  Podrobnosti
  Datum izida 10/30/2019
  Format (mm) 125 x 190
  Obseg (št. strani) 170
  ISBN /
  Urednik Tjaša Koprivec Vuga
  Soavtorji Predgovor: Gabi Čačinovič Vogrinčič
  Zbirka AKTIVNI DRŽAVLJANI
  Založba Sanje
  Jezik slovenski
  Karel Gržan

  Karel Gržan

  Duhovnik, pisatelj, magister teologije, doktor literarnih ved in redovnik kapucinov Karel Gržan, že dolga leta prijatelj Sanj, je avtor tridesetih literarnih, strokovnih in poučnih knjig. (Knjige, ki jih je objavil pri Sanjah, na tej povezavi.) Pri 18 letih je vstopil v red bratov kapucinov, ker je verjel v izročilo svetega Frančiška in želel svoje življenje posvetiti razdajanju revnim in nemočnim. Kot duhovnik in kaplan v več župnijah na širšem Štajerskem je odgovarjal na stiske časa in ljudi, ki so vstopili v njegovo življenje. Ukvarjal se je s problematiko zasvojenosti in na Razborju pod Lisco ustanovil Don Pierinovo komuno za odvisnike in pozneje za odvisnice, prvo in edino tovrstno dekliško skupnost v Sloveniji.

  Kot doktor literarnih znanosti je Karel Gržan avtor številnih knjig, kot amaterski arheolog je odkril pomembne megalitske strukture na širšem območju Slovenije, dolga leta je predano raziskoval zgodbo o Veroniki Deseniški in Frideriku. Veliko potuje po Sloveniji in predava o medčloveških odnosih, odpuščanju in o tem, kako ljubiti človeka v njegovi resničnosti. 

  Je najvidnejši razkrinkovalec hrematizma v Sloveniji. Beseda hrematizem prihaja iz starogrščine, namesto skrbi za skupno ognjišče, skupno dobro, kar je osnovni pomen besede ekonomija, se hrematizem izrodi v kopičenje bogastva in bogatenje zgolj posameznikov, ne pa skupnosti. Gržanova razlaga, ki iz etičnih razlogov hrematizem ostro obsoja, je tako izvirna in samosvoja, da je zamikala tudi filmske ustvarjalce. Dokumentarni portret z naslovom Vstanimo, v suženjstvo zakleti! je nastal v produkciji producenta Casablanca za RTV Slovenija, scenarista sta bila Peter Povh in Zdenko Kodrič, režiser pa Boris Jurjaševič.

   

  Avtor portreta: Miran Juršič, 2023

  Poglej si ostala dela
  Karel Gržan

  Karel Gržan

  Friar Karel Gržan has an MA in theology and a PhD in literary sciences. At the age of 18, he entered the order of the Franciscan Capuchins, because he believed in the legacy of Saint Francis and wanted to dedicate his life to helping the poor and the helpless. As a priest and chaplain, he did his best to react upon the distress of his times and of the people he came across. He also dealt with the problems of drug addiction and founded Don Pierino’s commune for male and later on also for female addicts, the first and only Slovenian girl community of the kind. After his PhD in

  literary sciences, he has published numerous books. He constantly travels throughout Slovenia, lecturing on human relations, forgiveness and on how to love a human being in his or her entirety.

  Portrait: Miran Juršič, 2023

  Poglej si ostala dela
  V SOZVEZDJU...