Sanjsko pismo
Afriški paket: Brez obraza, Življenje in pol, Fielin otrok, Vzdih
55.75 EUR Zaloga: Na zalogi

Afriški paket: Brez obraza, Življenje in pol, Fielin otrok, Vzdih

Četverec afriških romanov

Avtor: | | | | Založnik: Sanje

Redna cena: 55,75 €

Sanjska cena: 47,39 €*

Prihranite: 8,36 € (15%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Vprašajte nas

Datum izdaje: 09. 08. 2011

Zbirka: ROMAN SANJE
Broširana vezava

Podrobnosti

Osrednja tema romana Brez obraza (Amma Darko) je življenje ganskih (afriških) otrok z ulice. Roman se na družbeno angažiran način ukvarja z vsemi situacijami, nevarnostmi in pastmi, ki jih otrokom prinaša življenje na ulici, z začaranim krogom revščine in nasilja, ki obvladuje afriška mesta in prej ali slej potisne otroke na cesto ter dekleta v prostitucijo.

Zgodba romana Življenje in pol (Sony Labou Tansi), ki se v nadaljevanju vleče skozi več generacij odrešiteljev in upornikov, ima številne poteze magičnega realizma in pogosto spominja na nekatera Marquezova besedila. Nenehno se prepletata realno in fantastično; ljudje dočakajo dvesto let ali pa sploh ne umrejo, rojevajo se kosmati in mesožerski dojenčki, ipd. Obenem pa gre za neke vrste negativno utopijo, satiro na afriške diktature, ki neredko spomninja na Orwella.

Dalene Matthee nas v romanu Fielin otrok vodi po temnih gostih gozdovih Knysne, kjer še hodijo sloni, ki imajo skrivnosten spomin in snujejo maščevanje lovcem na okle, kjer revni prebivalci sekajo drevesa, ki pomenijo njihovo prihodnost, in po planotah, kjer divji noji, ki lahko z eno samo brco raztrgajo človeku trebuh, še prosto tekajo po travnikih, kjer se Fiela bori proti rasizmu. Kaže nam deželo, sestavljeno iz nasprotij in razlik, iz črnih in belih, iz oportunizma in ljubezni.

Prizorišče romana Vzdih Anande Devi je nerodoviten, od boga zapuščeni otoček Rodrigues, kjer se revščina prepleta z norostjo. Nekaj izkoreninjencev, ujetih v past med nesrečno preteklostjo in brezupno prihodnostjo, se pred grozečo revščino zateče na opustele višave, prežete z zastrtim spominom na umrle sužnje. Vzdih je ime tega kraja, novonaseljenci pa ga občutijo kot skrivnosten in sovražen prostor, poln prikazni iz minulega časa in grozečih duhov.

Medijski odzivi

"Roman Brez obraza avtorice Amme Darko je obvezno branje za vse tiste, ki jih skrbi bedno življenje otrok na ulici ... le-ti so namreč zdaj zgolj statistika oziroma referenčna točka medijske histerije, akademskih diskurzov in politične retorike."
- Kofi Anyidoho, ganski pesnik

Življenje in pol se lahko bere kot mit, pravljica, groteska ali pa univerzalna zgodba oboju za svobodo in lastno identiteto.

Fielin otrok - ena najbolj priljubljenih in branih knjig na afriškem kontinentu.

Znotraj sanjske in poetične atmosfere romana Vzdih se kljub fantastičnosti razkriva konkretna realnost sodobnega življenja v postkolonialnem svetu, zaznamovana z brezperspektivnostjo, zaostalostjo in propadom človeških vrednot.

Avtor: Amma Darko, Ananda Devi, Dalene Matthee, Sony Labou Tansi
Založba: Sanje
Jezik: slovenski
Datum izdaje: 9. avg. 2011