Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Alergična družba
24.9 EUR Zaloga: Na zalogi

Alergična družba

Avtor: | Založnik: UMco

Redna cena: 24,90 €
To je zgodba ali etnografija o alergijah in ogledalo alergične družbe.
Vprašajte nas

Broširana vezava

Obseg: 232 strani

Format: 150 mm x 210 mm

Podrobnosti

»Knjiga ni medicinski vodnik za zdravljenje alergij in ne ponuja medicinskih razlag, nasvetov ter terapij. Namesto sodb, receptov in odgovorov avtorica razkriva in ponuja razmisleke glede večplastnih zadreg sodobnosti, ki ustvarja alergično družbo in družbene fenomene sinhrono obravnava z medicinskoantropološkim prijemom.

Posebnost etnologije oz. kulturne antropologije je analitični aparat, ki temelji na izkustvenem soočanju z dejanskim življenjem ljudi, katerih načine življenja spoznavamo in analiziramo. Alergije že nekaj desetletij spremljajo naše življenje, zato je prav nenavadno, kako malo vemo o njih z vidika vsakdanjega življenja. Delo Jane Šimenc zapolnjuje to vrzel in na podlagi avtoetnografskih pričevanj, analize medijskega diskurza, biomedicinskih pristopov in delovanja farmacevtske industrije, predvsem pa na podlagi pričevanj ljudi, ki bolehajo za različnimi oblikami alergij, z izbranim slogom pokaže, da so stanja obolelosti neizbrisno družbena dejstva, ki jih je potrebno obravnavati z vidika integralnega razumevanja človeškega življenja.« prof. dr. Rajko Muršič, kulturni antropolog   

»Delo je izvirni prispevek družboslovnemu preučevanju pojava alergije. Med najbolj zanimivimi analizami je opisovanje kulturno-družbeno-komercialnih eksplotacij pojmovne platforme, ki se imenuje alergija ... Poleg neposrednih tržnih dimenzij avtorica namreč zanimivo analizira družbeno izkoriščanje pojava za obsedeno higienizacijo družbe, s katero se brez racionalnih razlogov spreminja življenjske prakse ljudi in jih kot potrošnike napotuje v kupovanje številnih "preventivnih" artiklov in posledičnega spreminjanja vedenjskih vzorcev.« prof. dr. Alojz Ihan, dr. med.   

Avtor: Jana Šimenc
Založba: UMco
ISBN: 9789616954006
Jezik: slovenski